Advarer mot å ikke ansette nyutdanna: - Kan tape

- Hvis ikke realitetene står til forventningene hos studentene, vil også søkertallene til IT-studier bli lavere, mener EL og IT Forbundet.

Alejandro Decap sier at når markedet så tar seg opp igjen, som følge av fremdeles enorme digitaliseringsbehov, vil man oppleve mangel på arbeidskraft. 📸: Geir Aasen
Alejandro Decap sier at når markedet så tar seg opp igjen, som følge av fremdeles enorme digitaliseringsbehov, vil man oppleve mangel på arbeidskraft. 📸: Geir Aasen Vis mer

Forrige uke skrev kode24 om den nyutdannede utvikleren Vegard Fassbender Paulsen, som sliter med å få seg jobb.

EL og IT Forbundet sier at man er altfor forsiktig med å ansette nye i nedgangstider.

- Vi kjenner igjen denne tendensen fra andre bransjer. Men bedriftene må tenke nøye gjennom om de ikke skal satse på yngre arbeidskraft. Det vil jo komme en oppgangstid også, sier Alejandro Decap, kommunikasjonsrådgiver i EL og IT Forbundet, til kode24.

- Digitaliseringen slutter ikke

Den nyutdanna Paulsen mener det føles paradoksalt å få avslag på alle søknadene, når denne kompetansen skal være så etterspurt.

- Hva tenker dere i El og IT om dette?

- Jeg er enig. Man sier det er et behov, så slutter man å satse i nedgangstider. Men digitaliseringen slutter ikke fordi man er nede i en liten dal, og man kan i hvert fall ikke møte behovet om man ikke har satsa på ny kompetanse, sier Decap.

Løser ikke problemet

En kjepphest blant mange IT-bedrifter og organisasjoner er den såkalte arbeidsgiveravgiften, som innebærer en arbeidsgiveravgift på 5 prosent for inntekter over 750.000 kroner. I årets foreslåtte statsbudsjett er den foreslått hevet til 850.000 kroner.

IT-bedrifter og organisasjoner mener at denne fører til lavere konkurransekraft.

- Kutt i arbeidsgiveravgift løser ikke problemet med at vi har krig i Europa, sliter med etterspillet av en global pandemi, og opplever en høy inflasjon. Når enkelte bedrifter skriker etter avgiftskutt, glemmer de samtidig at det er det offentlige som sørger for at de i det hele tatt har tilgang til kompetent arbeidskraft, sier Decap.

Foreslår tiltak

Decap mener at bedriftene selv kan iverksette flere tiltak for å ansette nyutdannet arbeidskraft, samtidig som de får den kompetansen de ønsker.

Dette mener han de kan gjøre blant annet ved å sette opp tiltak for videre- og etterutdanning.

- I andre av våre områder så ordner man dette gjennom tariffavtaler. I Landsoverenskomsten for elektrofagene har vi et fond som alle arbeidsgivere betaler inn i, og som alle som dekkes av overenskomsten kan søke støtte til etter- og videreutdanning.

«Hvis ikke realitetene står til forventningene hos studentene, vil også søkertallene til IT-studier bli lavere.»

Kan bli lavere søkertall

Samtidig trekker Decap fram at Norge ikke er separert fra de makroøkonomiske trendene som treffer resten av verden.

- Vi håper jo at ting blir bedre enn slik det er nå, men det er jo også det som er litt pussig når IT-bedriftene snakker om arbeidsgiveravgiften, som at det er det som gjør at økonomien går dårlig nå.

Han mener det vil være ugunstig for alle parter om tech-selskapene ikke planlegger for når ting vil bli bedre.

- Hvis ikke realitetene står til forventningene hos studentene, vil også søkertallene til IT-studier bli lavere.

Kan få konsekvenser

Decap legger til at å ikke satse på nyutdannede kan få konsekvenser for digitaliseringen.

- Man bør ta lærdommen fra tiden under korona, der for eksempel noen firmaer i elektrobransjen signaliserte at de ville slutte å ta inn lærlingen. Da måtte vi gå ut og advarte om dominoeffekten det ville ha.

Han sier at risikoen var at når krisen var over, så ville bransjen stå overfor en enorm mangel på kvalifisert arbeidskraft.

- Ved å fortsette å ta inn lærlinger, var man godt skodd for å møte tiden etter pandemien. Det er noe IT-bransjen bør lære av, for om selskapene ikke satser på de nyutdannede så kan mange tenke at det ikke er noe poeng å utdanne seg innen IT.

Kan tape konkurranse

Decap sier at når markedet så tar seg opp igjen, som følge av fremdeles enorme digitaliseringsbehov, vil man oppleve mangel på arbeidskraft i Norge.

- Jeg er stygt redd for at norske leverandører da kan tape konkurransen med leverandører utenfra, i en sånn situasjon.

Han anbefaler, ikke overraskende, nyutdannede som er bekymret å melde seg inn i en fagforening for å få støtte når ting er på sitt mest usikre.

- Det burde egentlig også bedrifter være interessert i. Gjennom tariffavtaler kan man finne løsninger sammen, skape forutsigbarhet for alle parter og ha et fundament å bygge videre på, sier Decap.