Her er Musks chatbot Grok, som ikke har noe med norske Sanitys GROQ å gjøre

Elon Musk skryter av at Grok kan fortelle deg trinn for trinn hvordan du lager kokain.

Grok skal være inspirert av Hitchhiker's Guide to the Galaxy. 📸: Kurt Lekanger
Grok skal være inspirert av Hitchhiker's Guide to the Galaxy. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Elon Musks AI-startup xAI lanserte i helgen en ny ChatGPT-lignende AI-chatbot kalt Grok, skriver BBC.

Ifølge xAI skal Grok være modellert etter boken Hitchhiker's Guide to the Galaxy av Douglas Adams, og laget for å "svare på nesten alt, og enda vanskeligere – foreslå hvilke spørsmål du kan stille".

Grok er ifølge xAI designet for å svare på spørsmål i en "humoristisk tone", og den skal være oppdatert med sanntids informasjon om verden som den får via X-plattformen (tidligere Twitter).

Begrepet "Grok" kommer imidlertid fra en annen science fiction-bok av Robert A. Heinlein, kalt Stranger in a Strange Land. I den boken betød "grokking" det å ha sterk empati for andre.

Svarte på spørsmål om kokain

Ifølge xAI skal Grok i motsetning til andre store språkmodeller være i stand til å svare på spørsmål som andre AI-chatboter nekter å svare på – for eksempel å gi råd om kriminelle aktiviteter.

Elon Musk postet et eksempel på hvordan Grok svarer på ting andre chatboter nekter å svare på. I eksempelet ba han Grok om å fortelle han trinn for trinn hvordan han kunne lage kokain.

Grok dro from en punktliste med generalisert og ikke spesielt brukbar informasjon, sarkastiske kommentarer, og avsluttet med at det hele bare er en spøk – og en oppfordring om å ikke begi seg ut på noe sånt.

Skal bli et nyttigere AI-verktøy

Målet med Grok er imidlertid ikke bare å være en morsommere AI-chatbot enn konkurrentene. I en bloggpost på x.ai skriver xAI at de ved å lage og forbedre Grok har som mål å lage AI-verktøy som skal være til størst mulig nytte for alle mennesker.

– Vi mener det er viktig å designe AI-verktøy som er nyttige for mennesker av alle bakgrunner og politiske syn.

Selskapet skriver også at de ønsker at Grok skal gjøre flere i stand til å drive med forskning og innovasjon, ved å hjelpe dem med å raskt få tilgang til relevant informasjon, behandle data og komme opp med nye idéer.

«Vårt ultimate mål er at våre AI-verktøy skal hjelpe folk med å forstå ting bedre.»

– Vårt ultimate mål er at våre AI-verktøy skal hjelpe folk med å forstå ting bedre.

AI-chatboten er basert på xAIs store språkmodell (LLM) Grok-1, som er utviklet over en periode på fire måneder. xAI mener modellen viser lovende resultater på kort tid.

For å kontrollere hvor god modellen er, har xAI testet den mot andre LLM-er, og hevder den slår blant annet GPT-3.5 og LLaMa 2. Men den blir foreløpig forbigått av modeller trent på større datamengder, som Palm 2 og GPT-4.

xAI har kjørt en del benchmarks for å sammenligne Grok-1-språkmodellen med andre kjente språkmodeller. 📸: xAI
xAI har kjørt en del benchmarks for å sammenligne Grok-1-språkmodellen med andre kjente språkmodeller. 📸: xAI Vis mer

Lite til felles med GROQ!

Lanseringen av Grok har også blitt lagt merke til hos Sanity, det norske selskapet som lager et headless CMS-system med samme navn.

Rett etter Musks lansering twitret Sanity:

GROQ er navnet på Sanitys åpen kildekodebaserte spørrespråk som man kan bruke for å hente ut data fra CMS-et.

Og har selvfølgelig ingenting å gjøre med Grok.

Grok – altså ikke GROQ – er foreløpig tilgjengelig i en lukket betaversjon. Et begrenset antall brukere i USA har fått tilgang til prototypen for at xAI skal kunne samle inn tilbakemeldinger før de lanserer chatboten bredt senere.