Håper det har snudd med Angular 17: – Angular kan være skremmende

Angular-utvikler Jørn Are Hatlelid er mer optimistisk etter å ha besøkt NG Poland og sett Angular 17.

Utvikler Jørn Are Hatlelid møtte Simona Cotin på NG Poland. Cotin jobber i Google som Engineering Manager for Angular. 📸: Privat
Utvikler Jørn Are Hatlelid møtte Simona Cotin på NG Poland. Cotin jobber i Google som Engineering Manager for Angular. 📸: Privat Vis mer

– Før mandag tenkte jeg at... dette med "renessanse" virker jo litt optimistisk!

Det sier utvikler Jørn Are Hatlelid, som denne uken har vært på Europas største Angular-konferanse, NG Poland.

Google og Angular-teamet har nemlig brukt uttrykk som "nå kommer Angulars renessanse" i forkant av lanseringen av Angular 17 og helt nye nettsider og opplæringsressurser. Versjon 17 kunne lastes ned fra onsdag 8. november.

Til tross for at Hatlelid er Angular-entusiast på sin hals, har han ikke turt helt å tro på påstandene.

– Men det jeg har sett til nå på konferansen, er helt klart et steg i riktig retning.

For høy terskel

Hatlelid har jobbet profesjonelt med Angular i 10 år, og sier til kode24 at ett av Angulars problemer har vært en litt dårlig utvikleropplevelse for de som ikke har erfaring med rammeverket.

– Angular hiver alt i ansiktet på deg, man blir kanskje litt skremt. Til sammenligning ser det enkelt ut å komme igang med React.

Det at Angular har lansert nye nettsider kan kanskje umiddelbart ikke virke så stort. Hatlelid mener imidlertid det å få bedre opplæring, dokumentasjon og en bedre utvikleropplevelse er svært viktig for fremtiden til Angular.

– Rammeverket har vært bra for enterprise, for ting som skal fungere når man skalerer. Men det kan være skremmende for nybegynnere. Nybegynnerterskelen har vært for høy.

«Rammeverket har vært bra for enterprise, for ting som skal fungere når man skalerer.»

Den erfarne Angular-utvikleren sier Angular har jobbet lenge med å modernisere rammeverket, og forbedre hvordan ting fungerer "under panseret". I de nyeste versjonene har det blant annet kommet nye API-er og måten man skriver komponenter på har blitt litt annerledes enn før.

Men uansett hvor viktige disse interne endringene i rammeverket er, så er det ikke det som til syvende og sist får utviklere til å ville lære seg Angular, mener Hatlelid.

– Det koker ned til hva utviklere bestemmer seg for å lære, hva de synes er ålreit og hva bedriftene velger å satse på.

Derfor er bedre dokumentasjon og opplæringsressurser viktig, mener han.

– Det gjør også at bedrifter som allerede bruker det, vil bli tryggere på at de kan fortsette å bruke det.

Gleder seg til signals

– Hva er det du gleder deg mest til å ta i bruk i Angular 17?

Signals er spennende. Det er den nye måten å sende verdier rundt og sørge for at state er i orden og at UI oppdateres optimalt.

Signals brukes også i rammeverkene Solid.js og Preact, og fungerer ved at du har en "wrapper" rundt en verdi. Når denne verdien endres, vil alt som bruker denne verdien oppdateres automatisk. Ved å bruke gettere og settere kan Angular automatisk holde styr på hvor signalene brukes i koden, i motsetning til om man bruker en variabel eller konstant direkte.

Hatlelid gleder seg også til nyhetene i Angular som har med kontrollflyt å gjøre. Du har nå fått mulighet til å bruke @for, @if, @else if og @else.

– Det er en masse slike småting som gjør brukeropplevelsen bedre, med mindre syntaks. Man går litt vekk fra at alt måtte være gyldig HTML i templatene – men det er den veien mange beveger seg.

Skal ha lanseringsfest

Bedre ytelse er også noe han ser frem til.

– Jeg gleder meg til at man kan bruke esbuild og Vite. At ting skal bli raskere å bygge. Det er sånt som gjør hverdagen hyggeligere!

Jørn Are Hatlelid sier at "Angular-festen" for hans del ikke er ferdig når han kommer hjem fra konferansen i Polen. Da er det mer eller mindre rett på å arrangere en meetup og "relase party for Angular 17" på ettermiddagen torsdag 9. november.

Hatlelid lover at de som kommer skal få en masse om alt det nye i Angular 17 fra en av guruene i det internasjonale Angular-miljøet, Michael Egger-Zikes.

– Folk er vanedyr når det gjelder rammeverk. Vi skal i hvert fall prøve å vise folk hvilke alternativer som finnes.