Uenig i varsla frilans-krise: – Handler om å unngå rovdrift på utviklere

- Hvis du er leid ut til et selskap i åtte måneder for en jobb en vikar kunne gjort, da er du ikke frilanser, mener EL og IT Forbundet.

- Det handler ikke så mye om å ta fra folk den muligheten. Heller om å strupe tilgangen til å utnytte den muligheten, mener Decap, kommunikasjonsrådgiver og utvikler i EL og IT FOrbundet. 📸: Geir Aasen
- Det handler ikke så mye om å ta fra folk den muligheten. Heller om å strupe tilgangen til å utnytte den muligheten, mener Decap, kommunikasjonsrådgiver og utvikler i EL og IT FOrbundet. 📸: Geir Aasen Vis mer

IT-bemanningsselskapet Witted mener at de nye reglene for innleie rammer en egen yrkesgruppe av frilansutviklere som "nå vil få store utfordringer med sin forretningsdrift":

Alejandro Decap, kommunikasjonsrådgiver og utvikler i EL og IT Forbundet, er sterkt uenig i Witted sin tolkning av de nye reglene:

- Det er et litt lettfattelig omfang med begreper. Veldig forenklet: Om du kan erstatte ordet frilanser med midlertidig ansatt eller vikar, så vil du bli rammet. Men det er heller ikke det en frilanser er: En som leverer et system eller en tjeneste. Gjør du det, da er du en faktisk frilanser, og blir ikke rammet, sier han til kode24.

Må holde tunga beint

Ifølge Decap vil selskaper som leier inn arbeidstakere fra for eksempel bemanningsforetak som Witted derimot ha en redusert adgang til å leie inn, sammenlignet med tidligere lovverk.

Ifølge ham er forskjellen altså at frilansere leverer spesialiserte tjenester, og ikke regnes som arbeidskraftsformidling.

- Det er litt viktig å ha tungen rett i munnen her. Det er mange som benytter sjansen til å angripe dette under påskudd at det rammer frilansere. Det er gjerne folk som vil formidle arbeidskraft, og ikke en tjeneste eller tjenestekompetanse, sier han.

- Så du mener at regelverket er ganske klart?

- Jeg vil nok si at regelverket er så pass klart at jeg forstår hvorfor bemanningsselskapene prøver å angripe det på måten de gjør det på. Nå sier jeg ikke at dette gjelder Witted, men generelt vil regelverket ramme en gruppe som har holdt på med rovdrift av ansatte. Det var heller ikke slik at det var fri flyt før. Før år 2000 var det totalforbud på innleie. Og det fantes en IT-sektor, da også.

«Før år 2000 var det totalforbud på innleie. Og det fantes en IT-sektor, da også.»

Strupe tilgangen

- Så hvis du er utvikler og leier ut spesialkompetansen din på apper, så trenger du ikke å bekymre deg?

- Poenget er at hvis du er leid ut til et selskap i åtte måneder og bare gjør en jobb som en vikar kunne ha gjort, da er du selvsagt ikke en frilanser.

- Helt utenfra kan de se ut som at "forvirringen" egentlig handler om en grunnleggende politisk uenighet om hva som er et bra arbeidsmarked?

- Forvirringen er nok egentlig et forsøk på å presentere saken som noe annet en hva det er, nemlig om vi skal ha ett trygt og forutsigbart arbeidsliv eller ikke. Husk at forretningsmodellen til disse selskapenes handler om å spare andre selskaper for penger, ved å tilby arbeidskraft billig, og det uten å ha forpliktelser overfor den ansatte.

Er skeptisk

- Men hvis folk har lyst til å jobbe litt her og litt der. Hvorfor skal man ta fra dem muligheten?

- Det handler ikke så mye om å ta fra folk den muligheten. Heller om å strupe tilgangen til å utnytte den muligheten. Bemanningsselskapene får ikke mulighetene til å drive rovdrift på ansatte.

Ifølge Decap forteller om en av de vanligste samtalene han har med innleide konsulenter:

- De sier ofte "Jaja, jeg får god lønn. Men gud så mye bemanningsforetakene tar", forteller Decap.

Han mener at det er en for enkel argumentasjon å peke på at man "mister en frihet".

- Hvilken frihet er det egentlig man har fått? Og hvem er det som har fått dem? Jo, du får mulighet til å jobbe som du vil. Men det forutsetter at bemanningsforetakene gir deg jobben. Det er nok av eksempler på utviklere som har klaget til bemanningsforetak om arbeidsforhold, og etterpå får dårligere oppdrag eller ingen i det hele tatt.