Tastatur-fantast slår tilbake: «99% av oss tar hensyn!»

- Vi bruker deodorant. Vi går ikke i klær med svettelukt. Og vi velger stille brytere, skriver Bjørn Einar Bjartnes.

- Like lite som vi vil bli satt i boks med som har med soundbox på stranda, vil vi bli satt i boks med den ene prosenten av entusiastene som er lovløse bøller, skriver Bjørn Einar Bjartnes om mekanisk tastatur i åpent kontorlandskap. 📸: Privat
- Like lite som vi vil bli satt i boks med som har med soundbox på stranda, vil vi bli satt i boks med den ene prosenten av entusiastene som er lovløse bøller, skriver Bjørn Einar Bjartnes om mekanisk tastatur i åpent kontorlandskap. 📸: Privat Vis mer

(💡 Dette innlegget er et svar på innlegget "Anonym mellomleder: «Kan dere slutte med mekanisk knastatur!?»")

Jeg forstår din forargelse i møte med klikkete brytere. Cherry MX Blue ble nevnt og jeg forstår at lyden av dem oppleves ubehagelig for utrente ører.

Men når man går til det steget at man sidestiller alle som bruker mekaniske tastaturer med de som velger klikkete brytere, måtte jeg hente frem et mekanisk tastatur og skrive noen ord i folkeopplysningens navn.

99 prosent av oss tar hensyn: Vi bruker deodorant. Vi går ikke i klær med svettelukt på kontoret. Og vi velger brytere med stille karakteristikker ute blant folk!

Jeg regner meg selv som mekanisk tastatur-entusiast. Om jeg ikke er blant de mest dedikerte, jeg innrømmer gjerne at jeg kjøper ferdige tastatur fremfor å bygge selv, så er jeg interessert nok til å kjenne på indignasjon over å bli fremstilt som en hensynsløs tølper fordi jeg bruker mekanisk tastatur ute blant folk.

«Vi vil ikke bli satt i boks med den ene prosenten av entusiastene som er lovløse bøller.»
- Jeg regner meg selv som mekanisk tastatur-entusiast, skriver Bjørn Einar Bjartnes, her med et mekanisk tastatur som etter sigende ikke skal bråke så mye. 📸: Privat
- Jeg regner meg selv som mekanisk tastatur-entusiast, skriver Bjørn Einar Bjartnes, her med et mekanisk tastatur som etter sigende ikke skal bråke så mye. 📸: Privat Vis mer

Misforståelse #1: Taktile knapper lager lyd

Vi deler gjerne mekaniske knapper i tre kategorier: Lineære, taktile og klikkete.

Følelsen - det taktile - er tilnærmet lik for taktile og klikkete knapper. Det er ikke noe automatikk i at vi trenger den høyeste lyden for å få riktig følelsesmessig respons i fingertuppene.

Lineære brytere er også mekaniske, uten at de lager noen spesiell lyd eller har taktil respons når bryteren slår ut.

Misforståelse #2: All lyden kommer fra brytere

Det stemmer ikke at all lyden kommer fra bryterne.

Knappene i seg selv kan også slå mot underlaget, og selv om det er riktig at lyden domineres av typen bryter i de klikkete variantene, er det gjerne selve tasten selv som bråker mest med stillere fjærvalg.

Da bruker vi gjerne o-ringer for å dempe utslaget og kraften når knappen bunner ut. Dette demper også lyd, og vi velger gjerne å legge inn o-ringer av passe tykkelse for å oppnå denne effekten.

- På samme måte som man kan kjøre bråkete motorsykkel på bane, så dyrker vi disse sidene av interessen vår der vi ikke plager andre. 📸: Privat
- På samme måte som man kan kjøre bråkete motorsykkel på bane, så dyrker vi disse sidene av interessen vår der vi ikke plager andre. 📸: Privat Vis mer

Misforståelse #3: Vi gjør dette for å irritere

Det er noe med at lyd også gjør noe med totalopplevelsen, en nyanse til den første misforståelsen.

Det er en følelse i klikkete knapper man mister med de taktile, de er ørlittegranne skarpere. Følelsen fra mitt første møte med en PC, med Model M tastaturet faren min hadde på jobben - den får man ikke med taktile knapper.

Likevel, på samme måte som man kan kjøre bråkete motorsykkel på bane, så dyrker vi disse sidene av interessen vår der vi ikke plager andre.

Jeg har selv et Das Keyboard med Cherry MX Blue. Det står i kjelleren, det plager ingen. Jeg liker lyden, men jeg bruker det bak lukkede dører.

Like lite som vi vil bli satt i boks med som har med soundbox på stranda, vil vi bli satt i boks med den ene prosenten av entusiastene som er lovløse bøller.