Sånn endte Mats med et 42 tasters ortholineært tastastur og US Colemak-layout

- Norsk oppsett er forferdelig å kode med, mener Mats Faugli. Bli med ned i kaninhullet.

- For noen få år siden hadde jeg en kollega som introduserte meg for 60% tastatur. I dag skriver jeg denne bloggposten på 42 tasters tastatur med US Colemak-DH-layout. 📷: Privat
- For noen få år siden hadde jeg en kollega som introduserte meg for 60% tastatur. I dag skriver jeg denne bloggposten på 42 tasters tastatur med US Colemak-DH-layout. 📷: Privat Vis mer

Jeg skriver dette for å dele erfaringer jeg har gjort med å teste ut rare tastaturer og layouts.

For noen få år siden hadde jeg en kollega som introduserte meg for 60% tastatur. I dag skriver jeg denne bloggposten på 42 tasters tastatur med US Colemak-DH-layout. Med dette innlegget vil jeg prøve å dele hvordan denne reisen gikk til.

Moonlander.
Moonlander. Vis mer

Mange folk er skeptiske til slike tastaturer og vil kanskje fraråde deg til å kjøpe et. Til dem sier jeg dette: Tastaturet ditt er jo på en måte instrumentet i faget ditt. Profesjonelle musikere spiler ikke på drittutstyr, ikke sant? ;-)

Men la oss starte fra begynnelsen. Jeg hadde et billig Logitech-tastatur med norsk ISO-layout. Så leste jeg et sted at det å skrive kode faktisk var mye bedre om man brukte amerikansk US-layout.

Og det er her alt startet.

Skrive norsk med US-layout

Hvis du allerede bruker amerikansk språkoppsett, kan du hoppe over dette avsnittet.

Så du leser fortsatt? Det betyr kanskje at du bruker en nordisk språkoppsett antar jeg? Dette språkoppsettet er forferdelig å kode med, ettersom må bruke AltGr-tasten for å skrive mange spesialtegn.

Jeg hadde ikke et amerikansk tastatur liggende, så jeg printet ut et cheat sheet og la det foran meg på pulten min. Det tok noen dager å bli vant til nye posisjoner på alle spesialtegnene, men fikk ganske raskt en god følelse.

I starten byttet jeg bare mellom amerikansk og norsk språkoppsett i OS-et med en snarvei. Det fungerte greit, men ofte ble det kluss før jeg oppdaget at jeg hadde aktivert feil layout.

Jeg oppdaget et språkoppsett laget av en tysk fyr ved navn Steffen Brüntjen, som er basert på det amerikanske, men tilpasset for europeisk. Det heter EurKey, og måten man skriver europeiske tegn på er ved hjelp av AltGr-tasten. For eksempel, AltGr + Q gir "æ", AltGr + L gir "ø" og AltGr + W gir "å".

Mitt første mekaniske tastatur

En tidligere kollega av meg viste meg et Happy Hacking Keyboard som er et mekanisk tastatur uten piltaster.

Da han senere kjøpte seg et splitter nytt WASD 61 key-tastatur med Cherry MX Brown-brytere ble jeg solgt, og bestemte meg for å prøve et 60% tastatur selv.

Jeg gikk for Anne Pro 2, som lignet, men var billigere og faktisk programmerbart. Det er også trådløst, og skrur du av LED-lysene holder batteriet i ukesvis. Dette tastaturet digger jeg virkelig!

Som Vim-bruker mappet jeg piltastene til H-J-K-L-tastene (med fn-tasten holdt inne). Med Vimium-utvidelsen i Firefox kunne jeg bruke Vim-pilene overalt!

Anne Pro 2.
Anne Pro 2. Vis mer

Død over caps lock-tasten

Emacs-brukere får ofte “cred” for dette geniale trikset. Trikset vil vise hvor udugelig caps lock-tasten virkelig er.

Vel, kanskje ikke akkurat udugelig, men med mindre du skriver SQL dagen lang, bruker du ikke tasten ofte nok til at den fortjener en så sentral plass på tastaturet ditt.

Erstatt den med CTRL (eller command på Mac)! Hvis tastaturet ditt har programmerbar firmware, kan du også mappe CTRL kun når du holder tasten nede og escape ved enkelt-trykk. Dette kan du fint gjøre med Anne Pro 2.

Har du god tid bør du sjekke ut denne morsomme men relevante teksten om det å forbedre et design ved å ta vekk elementer som “ikke trengs”.

Moonlander, tastaturet fra himmelen?

Moonlander-en fra ZSA er et ergonomisk, splittet, ortholineært mekanisk og programmerbart tastatur. Ortholineært betyr at alle taster er plassert som i et rutenett, i motsetning til det vanlige oppsettet som da kalles “staggered”, eller forskjøvet, som jeg ville sagt.

Du kan programmere det til å gjøre omtrent hva du vil med ulike lag, makroer, og du kan skille mellom enkelt-trykk, dobbelt-trykk eller om du holder en tast inne alene eller i kombinasjon. Du kan til og med styre musa, eller lage eget lag for stenografi, hvis det er greia di.

Moonlander-en.
Moonlander-en. Vis mer

Men det er jo også veldig dyrt, fra 365 dollar uten moms. Jeg siklet på det i månedsvis før jeg til slutt bare bestilte det. Det tok bare tre dager å sende det helt fra Taiwan, utrolig kjapt!

Dette tastaturet er et monster, og du kommer til å måtte temme det før du kan bruke det. Jeg printet ut alle lagene og hang dem opp på pulten min. Så itererte jeg hyppig over ulike oppsett på tommel-tastene, men fikk det aldri til å føles naturlig.

Det er en merkelig følelse det å tukle med plasseringen av taster som CTRL, backspace og enter. Det var frustrerende og vondt å måtte tilpasse hjernen til et tastatur som dette.

Etter et par måneder gav jeg opp og sluttet å bruke det. Det var alt for stort, jeg kom jo fra et 60% tastatur, og med relativt korte lillefingre var det verken behagelig eller enkelt å skrive med touch-metoden.

Ferdig med Moonlander-en (for denne gang)

Hvorfor skrive om et tastatur jeg uansett sluttet å bruke? Fordi jeg til slutt fant en løsning på utfordringene jeg hadde med det, men siden jeg skriver denne historien i kronologisk rekkefølge, skal vi først ned i et annet kaninhull. Et kaninhull inni et annet kaninhull. Jepp. Det er faktisk en hel labyrint av de her nede. Vi går ned i tastatur layout-kaninhullet.

Jeg har alltid likt simple løsninger på komplekse problemstillinger (eller kunsten å unngå hele problemet i seg selv), og selv om Qwerty-layouten ikke er så ille, er den likevel designet for å fungere på en mekanisk skrivemaskin.

Når man designer et tastatur-layout for en digital datamaskin, kan man starte helt fra scratch. For meg er dette grunn nok til å forkaste Qwerty! Så jeg reprogrammerte tastaturet med Colemak-layouten, og byttet fysisk om på alle tastene.

«Den første uka var verst, men etter et par uker hadde jeg blitt “rask” nok til at jeg følte jeg kunne ta det med på jobb.»

Den første uka var verst, men etter et par uker hadde jeg blitt “rask” nok til at jeg følte jeg kunne ta det med på jobb. Jeg ble likevel ikke helt komfortabel med å miste Vim-tastene “HJKL” på samme rekke, så jeg byttet tilbake til Qwerty for en lang stund.

Så ble jeg inspirert av ThePrimeagen, og bestemte meg for å heller lære meg Dvorak-layouten. Der var i hvert fall J og K ved siden av hverandre, så det passet meg bra med Vim. Etter jeg byttet, gikk jeg fra cirka 80 til 8 ord i minuttet! Med Dvorak på Anne Pro 2-tastaturet mitt kom jeg til slutt opp til 50 ord i minuttet. Da ble det ganske tydelig for meg hvor mye høyre ringefinger måtte strekke seg opp til i høyre hjørne for å treffe L-bokstaven, og det begynte å plage meg.

Så nok en gang gikk jeg tilbake til gode gamle Qwerty. Men greia med kaninhull, er at du kommer deg ikke opp igjen…

Workman og Colemak-DH

Jeg snublet over Workman-layouten, en mer moderne layout designet for å løse problemene med Colemak. Jeg testet det ut i et par uker og jeg likte det fra første tastetrykk. Det var heller ikke så veldig forskjellig fra Qwerty heller, så læringskurven var mye snillere enn med Dvorak.

Jeg leste en artikkel som kom med noe kritikk av at det var for mye vertikale fingerbevegelser. For eksempel, skriver du ordet “fuel” må langfingeren brukes på alle tre radene etter hverandre, som kan være både ubehagelig og langsomt.

Dette er noe som er løst med enda en layout, en variant av Colemak, eller en Colemak-mod, som det kalles.

Colemak-DH.
Colemak-DH. Vis mer

Det ligger i navnet at her har man tatt utgangspunkt i Colemak, og flyttet om på de mye brukte D- og H-tastene vekk fra sentrumskolonnene (et hakk ned og ut til siden). Jeg liker denne layouten veldig godt, og den virker å være veldig utbredt i ergotastatur-miljøet. Selv om jeg ikke er helt tilbake på 80 ord i minuttet ennå, er jeg nå fast bestemt på å investere tid med Colemak-DH.

Redusere Moonlander til 42 taster

Jeg kom over Ben Vallacks YouTube-kanal, hvor han snakker om det å klare seg med bare 36 taster. Han har et Moonlander-tastatur hvor han faktisk har fjernet både taster og switcher der de ikke trengs.

Idéen med færre taster liker jeg godt, ettersom det vil gjøre det lettere for fingrene mine å rekke fram til alle taster uten at jeg må flytte så mye rundt på hendene mine.

Hovedutfordringen er egentlig å tenke ut en layout som vil få plass til alle tastene du trenger, og det å lage meningsfulle lag som er enkle å lære og enkle å bruke. Jeg har lånt mange konsepter fra andre, som f.eks. “home row mods”. Du kan se på se på layouten min her.

Moonlander med 42-tasters layout.
Moonlander med 42-tasters layout. Vis mer

Fremtidige planer

Nå som jeg har en layout som jeg er fornøyd med (i hvert fall enn så lenge), må jeg først og fremst trene opp skrivehastigheten min igjen.

Jeg kan anbefale monkeytype.com. Der kan du enten trene med vanlig Qwerty-layout, eller du kan trykke “Esc” (som tar deg til innstillinger) og velge “Layout emulator”. Et annet tips er å igjen gå til innstillinger og aktivere “Stop on error” etterfulgt av enten “letter” eller “word”.

Jeg er også på utkikk etter det perfekte tastaturet til å matche dette oppsettet som jeg er blitt veldig fornøyd med. Men så dypt nede i kaninhullet finner jeg neppe et slikt tastatur på Elkjøp - jeg blir nødt til å bygge et på egen hånd. Heldigvis er det mange folk som gjør nettopp dette, og som også deler PCB-design åpent på Github!

Det finnes en god oversikt over de fleste på denne siden.

Det er det jeg ville dele med dere for denne gang, nå går jeg for å lære meg hvordan man bygger et tastatur med loddebolt og til slutt… vel, hoppe ned i det neste kaninhullet her nede.

Referanser:

The European keyboard layout homepage

Dvorak keyboard layout article on Wikipedia

The Workman keyboard layout

The Colemak keyboard layout homepage

The Colemak Mod-DH homepage

MonkeyType for type training

Ben Vallack’s Youtube channel

My Moonlander layout configuration

Anne Pro 2 keyboard

Moonlander keyboard

GergoPlex keyboard (DIY)

Ferris keyboard (DIY)

Keebfolio, a comprehensive list of keyboards

Keyboard layout editor

Vimium, the hacker's browser