Jeg bygde mitt eget tastatur til 4.650 kroner - og ble litt lykkeligere

- Dette er ikke vin, hvor du må gå på kurs for å kanskje merke forskjell. Dette er ekte luksus!

Bare se så lykkelig jeg er når jeg tar bilder av meg selv og GMMK Pro-tastaturet mitt. Det kunne vært deg! 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Bare se så lykkelig jeg er når jeg tar bilder av meg selv og GMMK Pro-tastaturet mitt. Det kunne vært deg! 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Først bruker du bare det tastaturet du tilfeldigvis har. Kanskje ett som fulgte med PC-en, det du fikk av jobben, noe du raska med deg fra Elkjøp.

Så får du øya opp for mekaniske tastaturer. Du innser at tastaturer kan være så mye mer enn bare billig plast oppå en billig gummimatte.

Men så holder ikke det lenger, heller. Du finner aldri tastaturet som høres ut bra ut som det du hørte på Youtube her forleden, du begynner å lete etter sterkere saker, og innser at du må bygge det sjælv.

Heldigvis kan du nå bygge dine egne tastaturer uten min store skrekk: Lodding. Takket være såkalt hot swap-løsninger, hvor bryterne bare dyttes ned i elektronikken.

Sjælv bygde jeg et sånt tastatur tidligere i år. Og jeg vil vise deg hvordan - for selv om det blir jæskla dyrt, kan det faktisk være verdt det.

Glorious GMMK Pro er ikke så stort, men det er ekstremt massivt. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Glorious GMMK Pro er ikke så stort, men det er ekstremt massivt. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Sjølve tastaturet: 2.190,- 💪

Det finnes tusen måter å bygge tastaturer på, men selv gjorde jeg det så enkelt som mulig - såpass enkelt at det sikkert kan påstås at jeg ikke har bygd mitt eget tastatur, men la oss ikke krangle om det.

Som sjølve bærebjelka i tastaturet mitt kjøpte jeg Glorious GMMK Pro. Dette er et såkalt 75 prosent barebone-tastatur, altså et tastatur uten brytere, taster, eller kabler.

GMMK Pro består av en massiv kladeis metall på halvannen kilo, med RGB-belysning og en såkalt knob - en liten skrubryter du kan bruke til for eksempel volumkontroll.

Det er superkult, og superdyrt, og kanskje ikke det som gir mest kred i miljøet. Men det har stort sett blitt tatt godt i mot, blant selv de mest kresne tastatursnobber.

GMMK Pro har dessverre ett stort problem: Stabilisatorene, dingsene som trengs på store taster som mellomrom, har så mye glidemiddel på seg at de faktisk ikke fungerer. Jeg, som mange andre, måtte derfor skru opp hele driten og skrape bort gugge for å fikse det. Det er latterlig på et så dyrt produkt, men det funka, og jeg ble enda litt bedre kjent med tastaturet mitt i prosessen.

Glorious sine Gateron Clear-brytere kunne bare klikkes ned, helt uten lodding.📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Glorious sine Gateron Clear-brytere kunne bare klikkes ned, helt uten lodding.📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Brytere: 489,- 🎹

Mekaniske brytere, naturlig nok switches på engelsk, er det som gjør et mekanisk tastatur mekanisk. Det er disse som sitter under plastknappene du faktisk trykker på, og sørger for at trykket faktisk blir registrert.

For å feste brytere på GMMK Pro uten lodding, kan du kjøpe "hot swappable" brytere, som de Glorious selv selger. Selv gikk jeg for deres Gateron Clear-brytere.

Fargen på bryterne avgjør følelsen og lyden, og såkalt linjære brytere som Clear skal ha minimalt av følelse og lyd, annet enn lyden av at du har trykka bryteren helt ned.

Å feste dem på GMMK Pro var lett som en lek: Du bare dytter dem på plass i de angitte plassene, som Lego. Det var faktisk litt gøy, til og med.

Og det funka - jeg synes det lyder utmerket. Men det skal ekstremt lite til før et tastetrykk registreres, så jeg skriver mye mer feil enn med MX Brown-bryterne på det gamle tastaturet mitt.

DSA Vilebloom-taster i sjateringer mellom gul og blå er mye av det som gjør tastaturet mitt såååpass kuli. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
DSA Vilebloom-taster i sjateringer mellom gul og blå er mye av det som gjør tastaturet mitt såååpass kuli. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Keycaps: 1.000,- 💅

Knappene du ser på et tastatur monteres oppå bryterne, og kalles keycaps på engelsk, eller tastehetter av enkelte på norsk.

Dette er et kaninhull inne i kaninhullet, på samme måte som alle de andre delene forsåvidt er. Og her kan man brenne av helt latterlig mye penger, for eksklusive sett med knapper.

Et stort problem for oss nordmenn er å finne fine tastesett med ikke bare europeisk ISO-oppsett, men helst nordiske taster, og enda bedre norske taster.

Selv fant jeg ett fint et på Finn.no - DSA Vilebloom, med internasjonale taster, inkludert norske. Jeg måtte ut med 1.000 kroner pluss frakt, men det var det verdt: Tastene er tross alt 90 prosent av hvordan tastaturet blir seende ut.

Et skikkelig tastatur må ha en skikkelig aviator-kabel. Men ikke spør meg hvorfor, sånn bortsett fra at det ser kult ut, da. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Et skikkelig tastatur må ha en skikkelig aviator-kabel. Men ikke spør meg hvorfor, sånn bortsett fra at det ser kult ut, da. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kabel: 699,- 🧶

Nå har vi et tastatur med brytere og taster, men da GMMK Pro ikke er trådløst, må vi få oss en tråd, også.

Det som virker å være kosher blant tastaturfolket for tida, er kraftige kabler som har to viktige kjennetegn: Kabelen skal være sånn snurrete, og man skal ha en merkelig kobling midt på kabelen.

At kabelen er snurrete, coiled som det heter, har utelukkende en estetisk verdi. Koblingen, aviator-tilkobling som det heter, lar deg dele kabelen i to. Visstnok så det er enklere å bytte ut tastaturer når du begynner å få deg en samling, men for min egen del er dette også ren estetikk.

Å kjøpe slike kabler har ikke vært så enkelt i Norge, men Glorious har begynt å selge dem, så nå får du en Glorious Coiled Cable for rundt 700 kroner.

Glorious Wooden Wrist Rest kommer i mange størrelser, og min viste seg å være litt for liten, når sant skal sies. Legg merke til at GMMK Pro også har lys på sida, fordi hvorfor ikke. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Glorious Wooden Wrist Rest kommer i mange størrelser, og min viste seg å være litt for liten, når sant skal sies. Legg merke til at GMMK Pro også har lys på sida, fordi hvorfor ikke. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Håndleddstøtte: 269,- ✊

GMMK Pro er et ganske høyt tastatur; metallkladeisen er tjukk. Og ganske snart merka jeg at jeg gjerne skulle hatt håndleddene mine noe høyere opp.

Selvsagt veit tastaturbransjen å cashe inn på dette også, så her også tilbys det nok av produkter for å flytte penger fra deg til dem.

Jommen er ikke Glorious på tilbudssida her også, så jeg gikk for Glorious Wooden Wrist Rest for 269 kroner.

Den er av tre, og... ja, den ligger nå engang der og løfter opp håndleddene mine. Det funker fint.

GMMK Pro med DSA Vilebloom og alt det andre greiene som gjør tastaturet mitt til bare mitt tastatur. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
GMMK Pro med DSA Vilebloom og alt det andre greiene som gjør tastaturet mitt til bare mitt tastatur. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Komplett lykke: 4.647,- 💘

Og da, mine venner, har du et hjemmelaga tastatur.

Prisen havna på 4.647 kroner. Det er mye penger. Altfor mye penger, kan man helt sikkert påstå, og mye mer penger enn hva et ferdigprodusert tastatur koster.

Så hva er vitsen? For min del er det tredelt:

  • Å bygge det selv betyr at jeg får det akkurat som jeg vil ha det, og jeg kan endre det om jeg vil, for eksempel bytte ut bryterne med noen jeg kanskje skriver litt mindre feil med.
  • Et hjemmelaga tastatur gir meg et helt annet forhold til det, enn om jeg hadde kjøpt det ferdig. Det å virkelig kjenne på at "dette er mitt tastatur, det finnes mange tastaturer, men dette er mitt" er koselig. Jeg er skikkelig glad i tastaturet mitt.
  • Det selges uansett ikke ferdigbygde tastaturer av det kaliberet du kan bygge selv. Ikke i Norge, i alle fall, og i alle fall ikke med norske taster. Så vil du ha et tastatur som dette, du nesten bygge det selv.

Dette er ikke vin. Hvor du må gå på kurs for å kanskje merke forskjellen mellom dyrt og billig.

Dette er ekte. Det er tungt metall, silkemyk mekanikk, tjukk plast, deilige lyder, presis tilbakemelding, nydelig estetikk - ekte luksus.

Og jeg kan ikke annet enn å anbefale deg og fingra dine til å investere litt i det viktigste arbeidsverktøyet du har. Jeg tror faktisk du blir litt lykkeligere.