Test av Logitech MX Keys Mini er en utfordrer til Magic Keyboard

Fantastisk batteritid, stilige spesial-taster og føles godt å taste på. Men det er en stor hake.

Logitech-tastaturet er til forveksling lik et Apple-tastatur. Det kommer heldigvis også i en farge som matcher Macbook Pro mer. 📸: Jørgen Jacobsen
Logitech-tastaturet er til forveksling lik et Apple-tastatur. Det kommer heldigvis også i en farge som matcher Macbook Pro mer. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

I årevis har mitt foretrukne kodetastatur vært Apple sitt lille Magic Keyboard, som sist kom ut i ny drakt tidligere i år, med touch-id.

Det lille lette Apple-tastaturet har lenge føltes som det eneste gode trådløse valget for en Mac-utvikler som ønsker et minimalistisk skrivebordoppsett med Mac-taster.

Men nå tror jeg jammen Apple har fått en konkurrent.

Bedre specs

Logitech MX Keys Mini ble offisielt lansert denne uken. En mindre versjon av den populære storebroren MX Keys, som har vært ute i noen år allerede. Mini har altså fjernet numpad og forminsket piltastene.

Tastaturet kommer i en gråaktig farge, hvit og sølvgrå, og en stilig knæsj rosa-variant. De to førstnevnte fargene minner om fargene Apple selv tilbyr på sine tastatur, ikke minst den hvite versjonen vi har inne til test, som nok lett kan forveksles med et Magic Keyboard.

Men det er vesentlige forskjeller.

«MX Keys Mini skal klare fem måneder uten opplading.»

Batteritiden for eksempel. Apple skriver på sine sider at den nyeste versjonen av Magic Keyboardet klarer en måneds bruk på en lading. Under visse forhold de lister i footer-en på siden.

MX Keys Mini skal på sin side klare hele fem måneder uten opplading.

Ladetiden går riktignok ned til ti dager om man benytter seg av bakbelysning. Noe Magic Keyboard ikke engang har.

Og om du trenger å lade har MX Keys en hendig USB-C-port bak, i motsetning til Apple som sverger til lightning-porten fortsatt.

Egen emoji-tast

Om du har lest kode24 en stund vet du at vi er godt over snittet glade i emojis. Det vi ikke er så glad i er den merkelige hurtigtasten på mac (ctrl + cmd + space) som du bruker for å få opp emojis-tastaturet. Det har Logitech heldigvis fiksa med en dedikert emoji-tast. Trykker du på den spretter hurtigtastaturet for emojis rett opp.

Tastaturet kommer med egen emoji-tast. 📸: Jørgen Jacobsen
Tastaturet kommer med egen emoji-tast. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

En annen nyhet er en mute-knapp for mikrofoner, i tilfelle du for eksempel trenger å snakke med noen andre hjemme, i et Zoom-møte. Knappen muter alt av mikrofoner globalt i operativsystemet, og fungerer faktisk ganske bra i våre tester. De har også lagt til en knapp for diktering, som jeg ikke helt forstår poenget med. Visstnok skal denne funksjonaliteten være mye brukt i Asia, sier Logitech. I Norge tror jeg den blir lite brukt.

Skjermbilde-knappen har Logitech også fått plass til på mini-versjonen. En gudegave for alle oss som sliter med å husker ctrl+shift+4-kombinasjonen.

Og for deg som planlegger å bruke tastaturet sammen med flere enheter, slik som en iPad eller en Mac Mini støtter tastaturet tre forskjellige tilkoblinger med fysiske knapper for bytte mellom dem.

«Skrive-komforten føles bedre enn hos Apple»

Overlegen skrivekomfort

Og tastene er gode å taste med. De stikker litt mer opp fra selve tastaturet enn Apples Magic Keyboard. Noe som gir en litt mer taktil følelse enn konkurrenten, hvor man ofte føler man hamrer rett i pulten når man taster.

Skrive-komforten føles bedre enn hos Apple, synes vi.

Som storebroren MX Keys har Mini en slags tjukk dings i enden som hever tastaturet opp i en vinkel mot deg.

Tastaturet har en litt høyere vinkel mot brukeren enn Apple sine tastatur. 📸: Jørgen Jacobsen.
Tastaturet har en litt høyere vinkel mot brukeren enn Apple sine tastatur. 📸: Jørgen Jacobsen. Vis mer

Personlig synes jeg det gir en bedre skrivefølelse enn Apple sitt tastatur, men jeg skulle gjerne sett at det var mulig å justere vinkelen selv.

Byggekvaliteten føles også god, for det meste. Tastaturet veier 500 gram, mye mer enn Magic Keyboards 240, som gir en stødig følelse på pulten. Selv om det kanskje ikke er like kjekt når man skal ha det med på tur.

Og apropos tur, vår hvite variant fikk misfarging på tastene etter bare én tur i sekken.

Tastaturet fikk stygge merker etter kun én tur i sekken. 📸: Jørgen Jacobsen
Tastaturet fikk stygge merker etter kun én tur i sekken. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Det er ikke bra!

Dealbreaker

Selv om vi liker MX Keys Mini har den altså noen negative sider. Den er litt tung, dikterings-knappen er teit, bakbelysningen gjør at batteritiden synker drastisk, og støtten for tilkobling til flere maskiner tar opp meningsløs plass om du bare skal koble på en maskin.

I tillegg har ikke tastaturet touch-id, en funksjonalitet vi bruker konstant på Mac-en vår, og som det er ganske irriterende å møtte strekke seg bort til laptopstativ for å bruke.

Logitech MX Keys Mini er ikke like pent som Magic Keyboard, men veier opp med god komfort og artig funksjonalitet. 📸: Jørgen Jacobsen
Logitech MX Keys Mini er ikke like pent som Magic Keyboard, men veier opp med god komfort og artig funksjonalitet. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Men så er det den store dealbreakeren da, som utvilsomt kommer ned til skjønn. Logitech-tastaturet er ikke like pent som Apple sitt. Det er litt mer klumpete, har mer tegn og symboler på knappene, og mangler den lekre matte elegansen Apple sine taster har. Den store "Logi"-logoen foran på tastaturet hjelper heller ikke.

Men, klarer du å se bort fra dette, og har lyst til å spare 500 kr, for MX Keys Mini koster veiledende 1299, mens Apple sitt ligger på 1799.

Da tror jeg du kommer til å digge dette tastaturet.