Har åpnet egen tastatur-butikk i Oslo

- Jeg var på utkikk etter et kontorlokale med lager, og så kom jeg plutselig over dette som hadde butikkmuligheter i tillegg, forteller Jarbeaux.

William Jarbeaux drev fra før av nettbutikkene tastatur.no og mekanisk.com, nå har han åpnet egen fysisk butikk i tillegg. 📸: Jørgen Jacobsen
William Jarbeaux drev fra før av nettbutikkene tastatur.no og mekanisk.com, nå har han åpnet egen fysisk butikk i tillegg. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

I en kryssvei til vestkantens paradegate Bygdøy Allé har det åpnet noe så snedig som en butikk for folk som har mekaniske tastaturer som hobby.

Vi snakker bygging av egne tastaturer med spesialtilpassede knapper, kretskort, og ikke minst brytere. Den lille spaken som sitter under tastene på tastaturet og - i noen tilfeller - gir fra seg en retro-aktig klikkende lyd.

Eieren av sjappa er William Jarbeaux, en 22 år gammel utvikler fra Nittedal, som allerede er erfaren i mekanisk tastatur-gamet.

Det mest populære

- Det er denne som selger best, forteller William og holder opp en liten pose med brytere i forskjellige farger.

"Startpakken" kaller han den, en slags smaksprøve for ferske entusiaster som vil undersøke hvordan forskjellige brytere kjennes ut når de taster på tastaturet sitt. William forteller at de fleste foretrekker lineære brytere uten klikking av merket Gateron nå om dagen. De tradisjonelle bryterne i "Cherry MX"-serien er visstnok litt ut. Ja, for det er egne trender i mekanisk tastatur-hobbyen også.

I butikken kan man prøveklikke hvilke brytere man liker best på spesiallagde mini-tastaturer. 📸: Jørgen Jacobsen
I butikken kan man prøveklikke hvilke brytere man liker best på spesiallagde mini-tastaturer. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Og når entusiastene først har funnet bryterne som passer dem best, må man bestille 70 til for å dekke hele tastaturet, forklarer han. Med en prislapp mellom 3 og 10 kroner per bryter blir det fort en kostbar hobby. Spesielt når man i tillegg trenger både kretskort, ramme, smøring og annet utstyr for å komme i mål.

Kan leve av det

Jarbeaux er som nevnt ingen nybegynner i mekanisk tatastur-hobbyen. Han har allerede drevet den norske nettbutikken tastatur.no og den internasjonale nettbutikken mekanisk.com en god stund. Nettbutikkene står for 95% av salget forklarer han, butikken på Frogner var mer en tilfeldighet.

- Jeg var på utkikk etter et kontorlokale med lager, og så kom jeg plutselig over dette som hadde butikkmuligheter i tillegg, forteller Jarbeaux .

Tastatur-selgeren sier han faktisk har mulighet til å leve av salget allerede i dag, men har valgt å ikke gjøre det siden han nylig ble ferdigutdannet som utvikler. Derfor jobber han deltid som Java-utvikler for USIT på UiO mandag til torsdag, og styrer butikken på Frogner hver fredag. Ordrene i nettbutikken sender han ut etter arbeidstida.

Man får kjøpt egne tastaturhus i Williams butikk, laget i solid aluminium. 📸: Jørgen Jacobsen
Man får kjøpt egne tastaturhus i Williams butikk, laget i solid aluminium. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Tar av i Norge

Han forteller at han før solgte mest internasjonalt, men at nå har salget i Norge tatt av.

- I 2020 var bare to til tre prosent norske ordre, men i år står de norske ordrene for tjuefem prosent, forteller William.

Og selv om butikken kun står for fem prosent av den totale omsetningen er det liv og røre når vi stikker innom fredag i 13-tida, med flere ventende kunder og trivelig prat.

- Nå må du huske å smøre bryterne, og helst for lite enn for mye, forklarer William til en kunde som står med "startpakka" i hånda. Det er tydelig at William ikke bare driver nettbutikk, men også et slags servicekontor for tastatur-entusiastene.

Slik ser tastaturene ut når de er ferdig bygget, men knappene de må du kjøpe et annet sted foreløpig. 📸: Jørgen Jacobsen
Slik ser tastaturene ut når de er ferdig bygget, men knappene de må du kjøpe et annet sted foreløpig. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Skal utvide utvalget

Det er likevel ikke alt man får tak i til mekaniske tastatur i Frognerbutikken. Tastaturknappene eller "keycaps", altså det som skal på toppen av bryterne, har han foreløpig ikke i butikken sin.

- Det er fordi det kun er en skikkelig produsent av keycaps, tyske GMK, og der er det kø på ett år for å få varer. Da blir det vanskelig å source, forklarer William.

Foreløpig får man kun kjøpt en standardstørrelse på tastatur i butikken, størrelsen 60%, som betyr at tastaturet mangler piltaster. Ferdigbygde tastatur får man heller ikke kjøpt, foreløpig, kun byggesett, uten tastaturknapper.. Men det har han planer om å gjøre noe med.

- Kundene etterspør det, og jeg trenger et tilbud til dem. Så jeg kommer nok til å ta inn ferdigbygde tastatur fra Vortex veldig snart, forteller han.

Jarbeaux avslører også neste satsingsområde i hobby-butikken: 65% tastatur, med piltaster.