William (21) lager norske tastaturer for millioner

Utviklere er blant de ivrigste kundene, forteller studenten bak Mekanisk - Norges eneste tastaturprodusent.

William Jarbeaux studerer dataingeniør på NTNU, og driver tastaturprodusenten Mekanisk ved siden av studiene. Til høyre ser du noen av delene han får produsert på fabrikken i Kina. 📸: Privat / Mekanisk
William Jarbeaux studerer dataingeniør på NTNU, og driver tastaturprodusenten Mekanisk ved siden av studiene. Til høyre ser du noen av delene han får produsert på fabrikken i Kina. 📸: Privat / Mekanisk Vis mer

- Det starta rundt 2015, da jeg virkelig kom inn i denne hobbyen. Det var da jeg gjorde det første, store steget over fra et typisk gaming-tastatur fra Elkjøp, til et mer entusiastrettet tastatur, forteller William Jarbeaux til kode24.

De som vet, de vet: Faller man først ned i kaninhullet som er mekaniske tastaturer, altså premiumtastaturer med mekaniske brytere, kan det være vrient å komme seg opp igjen med lommeboka i behold.

Noen faller dypere ned enn andre. Og Jarbeaux falt helt til bunnen. I dag, fem år senere, har den 21 år gamle dataingeniør-studenten på NTNU fortsatt ikke kommet seg opp igjen.

Men lommeboka hans har ikke lidd noen nød, tvert i mot: Han har nemlig starta det som trolig er Norges eneste produsent av mekaniske tastaturer, passende nok kalt Mekanisk.

Slik ser nettbutikken til Mekanisk ut. Som du ser, selger han ikke komplette tastaturer, men deler til det som i miljøet kalles "kits". Tastaturet nederst til venstre på bildet er bare et forslag til hva som kan bygges. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Slik ser nettbutikken til Mekanisk ut. Som du ser, selger han ikke komplette tastaturer, men deler til det som i miljøet kalles "kits". Tastaturet nederst til venstre på bildet er bare et forslag til hva som kan bygges. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Starta med gruppekjøp

Det gikk slag i slag for Jarbeaux, etter 2015. Han begynte å henge på forumer og Reddit for å finne det beste av det beste. Han fikk "engineering sample"-tastaturer av Vortex for å teste dem på Youtube-kanalen hans. Og snart endte han opp i "group buy"-verdenen, hvor man går sammen om å bestille noe fra en fabrikk, som ofte ellers ikke ville blitt produsert.

Disse ble ikke alltid like godt organisert, syntes Jarbeaux, så han starta å arrangere sine egne.

- Jeg kjørte fem slike «group buys», alltid med forbedringer. Jeg kontakta en koreaner for å designe kretskort, jeg kontakta en annen for å få stabilisatorer, og utvida dem hele tida, forteller Jarbeaux.

Dette ble starten på det som i dag heter Mekanisk; Jarbeaux sitt eget selskap, som leverer mekaniske tastaturer til entusiaster over hele verden.

21-åringen designer dem i Fusion 360, får folk til å forhåndsbestille dem gjennom nettsida hans, får "fabrikken sin" til å produsere dem i Kina, og får dem til slutt sendt ut til kundene sine.

Noe av utvalget til Mekanisk, her fra Oslo Mechanical Keyboard Meetup i fjor. 📸: William Jarbeaux
Noe av utvalget til Mekanisk, her fra Oslo Mechanical Keyboard Meetup i fjor. 📸: William Jarbeaux Vis mer

Mange utviklere på kundelista

Når sant skal sies, tilbyr ikke Mekanisk komplette tastaturer, men "kits" - altså byggesett. Heller ikke disse er komplette, men inneholder ofte en kasse å montere tastaturet i, kretskortet du fester bryterne i og ei plate for å holde alle bryterne på plass.

Du mangler med andre selve bryterne, tastehettene som skal på dem (keycaps), stabilisatorene som skal under de største tastene og USB-kablene for å koble alt til maskinen din.

«Det virker som de fleste har en grad innen computer science eller jobber med webdesign.»

- Du må montere tastaturet selv, men det er det de aller fleste entusiaster ønsker å gjøre, uansett, forteller Jarbeaux til kode24.

- Er det mange utviklere blant disse entusiastene?

- Ja! Jeg har ikke noe data på det, men det virker som de fleste har en grad innen computer science eller jobber med webdesign, smiler han.

- Det virker som om utvikler er det mest populære yrket i denne verdenen av mekaniske tastaturer. Dette er jo tross alt et verktøy de bruker hver eneste dag! Selv utdanner jeg meg også som utvikler, og jeg kjenner flere som også er i samme båt som meg.

Her kan du se hvordan et tastatur kan bygges med utgangspunkt i Mekanisk sine deler.Vis merVis mer Vis mer Vis mer

1,7 millioner kroner

Apropos kundelista, så går forretningene bra for 21-åringen - selv om han gjør dette mest for gøy, og ikke for å bli rik.

- Jeg er foreløpig student, og tar ut litt lønn her og der for å støtte opp mot studielånet. Men sånn det ser ut nå, er det fullt mulig å leve av bedriften alene, forteller Jarbeaux.

I 2019 solgte han tastaturdeler for 1,7 millioner kroner. Men han kunne solgt for enda mer. I butikken til Jarbeaux er det nemlig, som hos så mange andre i denne bransjen, utsolgt over hele linja.

- Jeg merker at jeg ikke kan tilby nok tastatur-byggesett til å møte etterspørselen; det blir for mye for bedriften min. Derfor har jeg ofte kun bestillinger åpent i 24 timer på de mest populære designene, sier han til kode24.

Fjell R5 fra Mekanisk, som snart kan bestilles for 360 dollar - 4.000 norske kroner med den spesielle dollarkursen vi har akkurat nå. Dette er altså ikke et fullt tastatur, men en start på det som fort kan bli et ganske så kostbart skriveverktøy. 📸: Mekanisk
Fjell R5 fra Mekanisk, som snart kan bestilles for 360 dollar - 4.000 norske kroner med den spesielle dollarkursen vi har akkurat nå. Dette er altså ikke et fullt tastatur, men en start på det som fort kan bli et ganske så kostbart skriveverktøy. 📸: Mekanisk Vis mer

Korona-trøbbel

- Hvordan påvirker korona driften din?

- Mekanisk Manufacturing Shenzhen, fabrikken min i Kina, ble påvirket tidlig, og jeg fikk masse forsinkelser i produksjon, svarer Jarbeaux, som derfor måtte skuffe mange av kundene sine, men skal ha møtt stor forståelse.

- Nå er situasjonen litt snudd på hodet, og det er Norge, ikke Kina, som er mest påvirka. Det kommer helt klart til å komme mindre bestillinger, og det er forståelig. Men bedriften min er langt fra den som blir verst påvirket, da de fleste kundene mine er i utlandet og jeg selger via nett.

- Med priser på opp mot 450 dollar for et ufullstendig tastatur, så er det kostbare greier du selger. Hva skiller dine produkter fra billigere entusiast-produkter fra Aliexpress og liknende?

- Vekt, designkvalitet, designegenskaper og kvalitetskontroll. Jeg liker også å tro at jeg har en litt definert designestetikk som folk liker, i motsetning til mer generiske design, forklarer Jarbeaux.

- Jeg har dessuten forbedret produktene kontinuerlig, og implementert løsninger på forskjellige problemer som har oppstått, samt fulgt trender i design. De rimeligere settene er ofte ikke endret på mange år.

- Det er ofte folk som kommer fra slike billigkits som vil oppgradere som er mine kunder.