Test av Keychron K2 mekanisk Bluetooth-tastatur: Kickstarter-favoritten skuffer

Et av få alternativer for utviklere som ønsker et trådløst, mekanisk tastatur som støtter Mac-taster.

Keychron K2 skuffer mener fagredaktør Jørgen Jacobsen. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Keychron K2 skuffer mener fagredaktør Jørgen Jacobsen. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Jeg begynte å få opp reklame for Keychron K2 helt tilbake i 2019. Det var ennå tidlig i mekanisk tatastur-hypen, og jeg hadde begynt å se meg rundt etter alternativer. Mac-alternativer.

Men, det fantes nesten ingen, og ingen av dem var trådløse. Bortsett fra Keychron K2 da. Et kickstarter-prosjekt fra selskapet Keychron, som etablerte seg i 2018.

Noen år og én pandemi senere er det fortsatt få alternativer til Keychron K2. Om du ønsker et trådløst, mekanisk, Bluetooth-basert, Mac-tastatur, da.

Det er bare synd at det ikke er særlig bra.

Keychron K2 har grå taster bortsett fra en knæsj oransje escape-knapp. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Keychron K2 har grå taster bortsett fra en knæsj oransje escape-knapp. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Ekte mekanisk følelse

Keychron K2 er forøvrig ikke et Kickstarter-prosjekt lenger. Det er såkalt "fundet" nå, og i vanlig produksjon. Derfor finner du det i samtlige norske elektronikk-butikker på nett til rundt tusenlappen.

Og produksjonsverdien virker tilsynelatende god. Tastaturet har en minimalistisk look med en sort aluminiums-ramme, og grå retroaktige taster. Bortsett fra en knæsj-oransje escape-knapp, da. Av en eller annen grunn.

Og det er ekte mekaniske brytere, av merket Gateron, som selv dem som driver egen mekanisk tastatur-butikk anbefaler. Bryterne er forøvrig ikke utbyttbare, så pass på at du bestiller riktig.

Det følger med ekte mekaniske brytere fra Gateron. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Det følger med ekte mekaniske brytere fra Gateron. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Tastaturet rommet forøvrig 84 knapper, og er et såkalt TenKeyLess-tastatur med piltastene skjøvet inn under enter-tasten. Keychron selger også andre varianter med numpad og egen plass for piltaster, men k2 skal i følge Keychron selv være den beste kombinasjonen av de to variantene.

Med i pakka får du også både Mac- og Windows-taster og et hendig lite knappeverktøy for å bytte om.

Gigantisk batteri

Under tastene har Keychron gjort plass til RGB-lys, og på siden finner du brytere for å velge kablet eller trådløs tilkobling, USB-C port, og om du er koblet på Windows eller Mac.

Keychron skryter på seg et "gigantisk" batteri på 4.000 mAh, som skal gi ti dager batteritid uten RGB-lys. Noe som er milevis unna Logitech MX Keys Mini, som vi testet nylig, hvor batteriet varer i fem måneder.

Oppladingen av Keychron K2 tar forøvrig tre timer.

«Det største problemet er tastene selv.»

Treigere enn Logitech MX

Men det er altså spesifikasjonene. Noe helt annet er hvordan tastaturet er i bruk, og det er her det stokker seg litt for meg med Keychron-en.

For det første, jeg knotet noe vanvittig med å i det hele tatt få sync-et dette tastaturet over Bluetooth til Mac-en min. De fleste nye tastaturer kommer med kule macro-funksjoner eller stilig software som gir ekstra muligheter - slik som Logitech sin "Options" programvare - men med Keychron får du ingen av delene.

Keychron har heller ingen kule spesialfunksjon-taster slik som MX Mini sin emoji-tast.

Det går tregere å skrive på Keychron K2 enn Logitech MX Keys. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Det går tregere å skrive på Keychron K2 enn Logitech MX Keys. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Men det største problemet er tastene selv. De er rett og slett ikke gode å skrive med.

For det første er de altfor høye og sitter for tett. I tillegg har de spisse kanter og jeg merker at fingrene fester seg i dem når jeg taster.

Det gjør faktisk at jeg skriver tregere på tastaturet også. Mens jeg fint kan ligge over 100 ord i minuttet på 10fastfingers.com med Logitech MX-tastaturet, havner jeg nede på 80-tallet med Keychron.

Tykkelsen på rammen rundt tastaturet hjelper heller ikke. Det kan rett og slett være litt ubehagelig å bøye hendene i vinkelen som kreves for å bruke tastaturet.

Kanskje ikke rart at Keychron selger en egen treplanke for å gi mer støtte.

Bråker i landskapet

I tillegg bråker tastaturet mer enn jeg trodde. Vi har valgt versjonen med MX Brown-brytere - de kommer med MX Red og MX Blue i tillegg - som skal være den "kontorvennlige" varianten.

Men i praksis er det ikke særlig kontorvennlig.

Tastaturet klikker og støyer i vei når jeg taster. Spesielt space-tasten har en ekstra høy klakkete lyd. Hver gang jeg treffer den tar jeg meg selv i å se rundt i kontorlandskapet for å se om jeg irriterer noen.

Selv om Keychron K2 har samme brytere som min kollega sitt Vortex-tastatur høres de helt annerledes ut når man taster på dem. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Selv om Keychron K2 har samme brytere som min kollega sitt Vortex-tastatur høres de helt annerledes ut når man taster på dem. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Og støyen er ikke bare noe jeg fabler om. Når jeg måler gjennomsnitts-lydnivå i rommet mens jeg taster ligger desibel-nivået på 65. Altså det samme som arbeidstilsynet kaller en "normal samtale". Se for deg å sitte ved siden av noen som konstant holder en samtale? Sånn er det å bruke Keychron K2. Min kollegas Vortex Race-tastatur med MX-brown-brytere måler vi til godt under 60 i snitt, til sammenligning.

Logitech MX Keys har et snitt på under 50 desibel.

Det største problemet med Keychron K2 er at det ikke er spesielt godt å skrive på. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Det største problemet med Keychron K2 er at det ikke er spesielt godt å skrive på. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Har lyst til å like den

Keychron K2 er et tastatur jeg har skikkelig lyst til å like. Jeg vil ha et kult mekanisk tastatur som alle på jobben kan beundre. Som ser litt retro ut, og lager gøyale lyder.

Og som samtidig er et godt arbeidsverktøy i arbeidsdagen, som gjør at jeg koder raskere og gir meg nye muligheter.

Keychron K2 underleverer dessverre på begge disse punktene. Det ser for anonymt og kjipt ut til at noen legger merke til det på pulten min, og er ikke godt nok å taste på til at jeg foretrekker det over Logitech MX Keys Mini.

Da er det kjipt at Keychron K2 egentlig er det eneste gode alternativet om du ønsker deg et trådløst mekanisk Mac-tastatur.

Kanskje jeg burde teste det igjen med den støtte-treplanka.