Blir gal av AI-generert innhold: «Jeg hater det!»

– Jeg hater at jeg ikke lenger veit om ting er ekte eller ikke, og har fått totalt AI-noia, skriver Ole Petter i ukas nyhetsbrev.

Noen eksempler på AI-genererte bilder fra mitt liv de siste ukene. Det er et mareritt for meg. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Noen eksempler på AI-genererte bilder fra mitt liv de siste ukene. Det er et mareritt for meg. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vi har de siste ukene fått massevis av flotte søkere på en journaliststilling hos oss. Og sånn cirka etter to setninger i søknadene, får jeg alltid den samme tanken:

"Nei, veeent nå liiitt: Er dette skrevet av ChatGPT!?" 🤔

Akkurat det samme skjer når jeg ser illustrasjonsbilder i aviser, reklamer, bilder i internkommunikasjon, poster på Facebook av rare historiske bilder. Jeg får alltid den samme tanken:

"Nei, veeent nå liiitt: Er dette AI-genererte bilder!?"

Akkurat det samme skjer når jeg ser Youtube-videoer, spesielt fra kanaler jeg ikke kjenner fra før. Jeg får alltid den samme tanken:

"Nei, veeent nå liiitt: Er dette en AI-generert stemme!? Over AI-genererte videosekvenser!?"

Akkurat det samme skjer når jeg... Nei, vent nå litt: Det holder. Jeg er i ferd med å bli gæærn. Jeg gjentar meg selv, tankene mine gjentar seg selv, klassisk gæærn mann-oppførsel. 🧠

Og jeg hater det. Jeg hater at jeg ikke lenger veit om ting er ekte eller ikke, og at jeg har fått totalt AI-noia.

"Nei, veeent nå liiitt: Spiller det noen rolle om ting er AI-generert, da!?" veit jeg at mange av leserne våre tenker, for jeg har diskutert akkurat dette med dem før.

– AI-generert søppel er i beste fall latskap, i verste fall løgn, i aller verste fall starten på slutten av det lille som gjenstår av en felles forståelse for hva som er sant og virkelig og menneskelig. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
– AI-generert søppel er i beste fall latskap, i verste fall løgn, i aller verste fall starten på slutten av det lille som gjenstår av en felles forståelse for hva som er sant og virkelig og menneskelig. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

For siste gang: Ja, det spiller noen rolle. Hele konseptet virkelighet er i ferd med å forsvinne, og da kan vi ikke sitte med høye øyenbryn og snøfte at "reklamebilder har alltid blitt photoshoppa".

AI-generert søppel er i beste fall latskap, i verste fall løgn, i aller verste fall starten på slutten av det lille som gjenstår av en felles forståelse for hva som er sant og virkelig og menneskelig.

Jeg synes det er galskap at dette blir møtt med skuldertrekk. Jeg har blitt gal selv. Og jeg har nesten glemt at nyhetsbrevet egentlig skal handle om nyheter. Så kjør nyheter! 🔥

(Hvem som vant gullbillettene til kode24-dagen fra forrige nyhetsbrev, spør du? Bli med nederst i nyhetsbrevet!)

Ukas beste saker på kode24:

🍐 Variant avlyser sommervikarer og nyansatte: «Føles fælt»

Nyutdanna som hadde signert kontrakter får dem avbrutt. For tidlig signering kan være ett av problemene.

💍 Mozilla kutter både folk og satsninger

Selskapet bak Firefox gjør endringer i produktstrategi og sier opp ansatte.

🧁 Ber bransjen ansette flere autister – midt i «autisme­bølge»

- Bransjen må våge å tenke litt utenfor boksen, oppfordrer Jobloop. - Autister passer veldig godt som utviklere, mener Unicus, som ansetter dem.

🥅 Mener «fri» hver fredag lønner seg – og at AI kan hjelpe dem

Akuna har gitt seg selv ett år på å bevise at det er lønnsomt å gi ansatte frihet til å gjøre nesten hva de vil én dag i uken.

👘 Nå kan du prøve .NET 9: – To viktige fokus­områder

Microsoft lanserte første forhåndsvisningsversjon av .NET 9 sammen med flere andre nyheter for utviklere.

🐔 Her er VS Code-tilleggene norske utviklere ikke klarer seg uten

Vi ba kode24-klubben om hjelp til å navigere i jungelen av VS Code-tillegg.

🦄 Apples nye Pkl-språk kan erstatte både JSON og YAML

– Jeg vil faktisk bruke denne, sier Theo Brown.

God helg

Hei, hallo, nå har jeg roa meg litt ned, her. Og kan fortelle litt om gullbillett-jakta fra forrige nyhetsbrev!

Det var overveldende stor interesse for gratisbilletter til kode24-dagen, med nærmere 200 deltakere, så tusen takk til alle som ble med! Og har du ett av disse fornavna, ville jeg sjekka eposten:

  • Rebekka

  • Jørgen

  • Endre

  • Inger

  • Benedicte

Fordi, ja, det var fem folk med de fornavna som vant, altså. De fulle navna kan jeg ikke gå ut med, tror jeg? Nei, sikkert ikke.

Gratulerer til de som vant, og kondolerer til dere som ikke vant, men håper å se dere på kode24-dagen, likevel. Den blir 100 prosent ikke-AI-generert, med 100 prosent ekte mennesker.

God helg!

💝 Ole Petter
kode24.no