- Det skremmer meg at ikke utviklere skjønner dette

- Selvfølgelig er det forskjell på et bilde jeg tar med kameraet mitt, og et bilde Midjourney koker opp, skriver kode24-redaktøren i ukas nyhetsbrev.

Dette bildet har jeg tatt med et kamera, som du ser i hånda mi. Men det kunne like gjerne vært generert av en AI, skal vi tro mange utviklere der ute. For hva er virkelig, lenger? 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Dette bildet har jeg tatt med et kamera, som du ser i hånda mi. Men det kunne like gjerne vært generert av en AI, skal vi tro mange utviklere der ute. For hva er virkelig, lenger? 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

kode24 kunne denne uka "aaavsløre" at en rekke bilder på Nettavisen, som bare ser ut som vanlige bilder, ikke er bilder i det hele tatt, men tegninger laga av AI-en Midjourney.

"For å være helt ærlig så forstår jeg ikke hva problemet med AI-bilder er" skrev en leser i kommentarfeltet under.

"De ekstremt poserte, redigerte og iscenesatte stockfoto-bildene som ofte blir brukt i media kan knapt kalles mer ekte enn disse AI-genererte" skrev en annen.

"Er foto i en særstilling her? Et bilde generert av et fotoapparat er langt fra en objektiv gjengivelse av verden, eller "sannheten" om du vil" skrev en tredje. 🧐

Det skremmer meg at utviklere har et så løsluppet forhold til hva som er virkelig, ekte, sant.

Journalister har dette i ryggmargen - troverdighet, integritet og etikk er det aller viktigste vi lærer på journalisthøyskolen, og vi har egne, strenge etiske regler. Tror ikke folk på det vi skriver, har vi ingenting. Utviklere, derimot, har ingen etiske regelverk, og lærer neppe nok om sånne ting på studiene. Kanskje fordi etikk ikke har hatt like stor betydning for bunnlinja deres som vår.

Her er greia: Selvfølgelig er det forskjell på et bilde jeg tar med kameraet mitt, og et bilde Midjourney koker opp i den svarte gryta si full av stjålet data. Det jeg tar bilde av, finnes i virkeligheten.

- Men ikke i nøyaktig de samme fargene som de kameraet ditt og Photoshop gjenskaper! tenker garantert en bedrevitende teknolog nå. 🤔

Slutt, den debatten orker jeg ikke. Du kan komme og se og ta på pipa jeg tar et bilde av - den finnes. Selv om ikke bildet av pipa er en pipe, for å bruke den gamle tankeleken der. Vi kan ikke diskutere objektive bruntoner på JPG-filer, når det vi egentlig diskuterer er hele vårt verdensbilde.

For jeg tror vi står ved et veiskille: Skal vi forsvare at det finnes visse objektive sannheter, eller skal vi gi opp og få en verden hvor alt bare er en saus av surr? Hvor absolutt alt du ser på mobilskjermen kan være falskt, uansett om du sjekker TikTok eller en avis? Hvor både tante Gerd på Facebook og statsministeren på TV kan ha endra hårfargen sin med nevrale nettverk?

Nei, takk - den verdenen vil jeg kjempe mot helt til jeg blir han gamle meme-mannen som hytter mot skyene. 🧓

Og jeg håper utviklerne, de som lager denne teknologien, blir med meg:

Det er superviktig at utviklerne bak er bevisste på ansvaret som følger med deres nye makt - selve definisjonsmakta over hva virkeligheten er. At de er bevisste på at det fortsatt finnes noe som er ekte, og noe som er falskt.

Så gud hjelpe oss alle. For som denne uka har vist: Det tror jeg ikke de er.

Ukas beste saker på kode24:

💰 Så kjapt vokser lønna de første 10 åra - men så skjer det noe

Vi har sett på norske utvikleres startlønn, og hvordan lønna utvikler seg med erfaring.

😠 - Lønnstallene våre viser en ukultur i bransjen, mener Jørgen

Man burde ikke trenge å bytte jobb for å gå opp i lønn, synes Jørgen Jacobsen i kode24.

🙋 - Ja, lønnsvekst-ukulturen er kjent i bransjen

CEO Steinar Koffeld mener bransjen må ta ansvar for at utviklere slutter i jobben for å få høyere lønn.

🍻 Nå kan Thomas leve av øl-hobbyen sin: - Økonomien er veldig god

Thomas Gangsøy syntes ingen bryggeapper var gode nok, så han lagde like godt sin egen: Brewfather.

📢 6 nyheter du må få med deg fra Google I/O

Googles store utviklerkonferanse Google I/O var full av nyheter, enten du utvikler for mobil, web eller lager AI-løsninger i skyen.

💥 Dette gikk galt da Skatte­etaten gikk ned

- Vi holder nå på å lage nye løsninger, forsikrer IT-direktør Jørn Leonhardsen i Skatteetaten

🤖 Alle disse bildene er AI-genererte: - Mediene må bli tydeligere

Nettavisen synes vanlige bilder er kjedelig, så de genererer sine egne. Stikk i strid med resten av bransjen.

🎉 Nå er app-mappa i Next.js her: - Et ganske stort paradigme­skifte

Next.js 13.4, CSS Zen Garden fyller 20, Vercel med KV-stores og Postgres, RemixConf og React Aria Components i ukas ForrigeUke.

😾 Kritikere mener nye Next.js likner PHP: - Du vil bli overraska

Fireship synes kritikerne bommer om Next.js 13.4.

🦹 Den norske hackeren "Petter" hevder han stjeler fra de rike, gir til de fattige

- Jeg liker å stjele fra de som ikke har fortjent pengene sine, og gi til de fattige og de som er trengende, sier hacker i NRK-podcast.

God helg

Hei hei, Ole Petter her. igjen.

Det ble veldig seriøst og kanskje litt strengt og sånt det nyhetsbrevet, her. Men som du kanskje skjønner, er dette noe jeg brenner for, og da blir det litt sånn.

Men jeg tror vi skal komme oss gjennom dette, som venner. For vi er venner fortsatt, sant? 😇

Håper det!

God helg!

💕 Ole Petter,
kode24.no