Variant avlyser sommervikarer og nyansatte: «Føles fælt»

Nyutdanna som hadde signert kontrakter får dem avbrutt. For tidlig signering kan være ett av problemene.

Variant har allerede permittert ansatte, og nå må også framtidige ansatte finne seg noe annet å gjøre. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Variant har allerede permittert ansatte, og nå må også framtidige ansatte finne seg noe annet å gjøre. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I desember fortalte vi at konsulentselskapet Variant måtte permittere ansatte.

– Markedet har i liten grad endret seg siden vi varslet om permittering, og vi forventer kanskje heller ingen bedring før tidligst mot slutten av året. Derfor må vi gjøre nok et ansvarlig, men ikke morsomt, grep, skriver daglig leder Odd Morten Sveås i en nytt blogginnlegg.

Nærmere bestemt: De må avbryte signerte kontrakter med nyansatte, og med folk som skulle ha sommerjobb hos dem. De fleste av den nyutdanna.

Saken ble først omtalt av Digi.no.

«Vi styrer nå mot marginalt positivt resultat for året.»

"Selvsagt økonomi"

Sveås går ikke i detalj om hvor mange det dreier seg om, men påpeker at det varierer fra kontor til kontor, og ikke gjelder alle nyansatte eller sommervikarer. Til Digi sier han at blant de 14 som skulle starte i fast jobb hos dem etter sommeren, er det 6 som får starte – og dermed 8 som har fått avbrutt kontrakten.

– Det ene, og enkle, argumentet for dette er selvsagt økonomi. Det er alltid krevende å finne lønnsomme oppdrag til nyutdannede, skriver Sveås.

– Vanligvis har vi såpass solid økonomi gjennom alle de andre Variantene at vi klarer å akkumulere 10 prosent nyutdannede hvert år. I år er altså ikke det tilfelle. Vi styrer nå mot marginalt positivt resultat for året, og har dermed ikke trygghet for å kunne gjøre denne investeringen.

– Det andre momentet er erfaringsbygging. Vi vil ikke kunne gi alle våre nyutdannede faktisk kundeerfaring. Det er denne erfaringen vi konsulenter lever av, og det er denne erfaringen kundene kjøper. Som beskrevet over er markedet veldig begrenset, og vi har mindre mulighet til å få nyutdannede ut i relevante kundeoppdrag. Da vil det antagelig være bedre for noen å jobbe i for eksempel et produkthus.

"Føles fælt"

Da Variant fortalte om permitteringene før jul beskrev Sveås det som "kanskje den tyngste uken jeg har opplevd i Variant".

Også denne gangen påpeker han hvordan dette føles.

– Akkurat som å sende ut permitteringsvarsel føles dette fælt, skriver han.

– Vi har jo blitt godt kjent med de fleste som skulle starte å jobbe her. Mange har vært med på både Variant-dager og fester sammen med oss.

Signeres for tidlig

Flere selskaper har gjort som Variant, blant annet Itera, som avlyser både ansettelser og sommerjobber.

I kjølvannet av dette skrev studenten Victoria Langø at ett av problemene er at kontrakter signeres lang tid i forveien; for eksempel tidlig på høsten før en sommerjobb året etter. Langø oppfordra bransjen til å endre dette.

– Vi har vært med på, og kanskje vært en bidragsyter, til dette reset i å tilby studentene jobb tidligst mulig. “Hvis vi venter til januar er det ikke lenger noen ledige” har vært mantraet, innrømmer Sveås i blogginnlegget.

– I praksis har vi måtte signert mange studenter to år før de begynner å jobbe. Og i løpet av de siste to årene har som kjent mye skjedd. Vi skal ikke skylde på andre, vi har vært med på dette selv. Og dessverre så er det studentene som får erfare konsekvensene av dette på kroppen.