Signerte fast jobb – så avbrøt Itera kontrakten

– Det var ganske kjipt, jeg hadde senket skuldrene, forteller studenten, som ikke er alene.

På Iteras kontorer ved Stortinget i Oslo skulle det starte flere nyutdanna til høsten. Nå har Itera sagt opp kontraktene. 📸: Google Street View
På Iteras kontorer ved Stortinget i Oslo skulle det starte flere nyutdanna til høsten. Nå har Itera sagt opp kontraktene. 📸: Google Street View Vis mer

"Itera avlyser årets sommer­studenter" meldte kode24 nylig.

Selskapet signerte i fjor høst kontrakter med flere studenter som skulle ha sommerjobb der i år, men avbrutt kontraktene med alle i januar:

Nå viser det seg at de også har avbrutt kontrakter med utviklere som skulle få fast jobb i selskapet til høsten.

- Jeg fikk beskjed forrige uke over telefon, forteller én av dem, som ikke ønsker navnet sitt offentlig.

- Det var ganske kjipt, jeg hadde senket skuldrene og var klar for å skrive masteren med tryggheten av fast jobb i bakhodet.

"Skraper på døra"

Personen fullfører altså mastergraden sin, og signerte kontrakten med Itera i fjor høst.

- Jeg valgte Itera over andre tilbud jeg fikk. Nå har jeg måttet kontakte noen av de selskapene igjen. Det føles litt ukomfortabelt, forteller studenten til kode24.

- Heldigvis virker det som at flere selskaper har rom for å ta inn oss som kommer og skraper på døra med denne nyheten. Fordi det er litt sånn det føles, nå som man sender søknader utenfor den vanlige perioden.

"Svært vanskelig"

- Det stemmer at vi dessverre måtte gå til dette skrittet, bekrefter HR-sjef (CHRO) Mette Mowinckel i Itera.

Som med sommerstudentene vil hun heller ikke nå fortelle hvor mange det er snakk om. Men det dreier seg om flere nyutdanna, som hadde signert kontrakt om fast jobb fra august på Oslo-kontoret.

Også denne gangen viser Itera til det vanskelige markedet for konsulentselskaper, med færre oppdrag og lite å gjøre. Mowinckel sier de jobber hardt for å sikre seg nok oppdrag til de ansatte de allerede har, inkludert nyutdanna utviklere som starta i fjor høst.

- Gitt nåværende marked, krever det mye av oss, forteller Mowinckel.

- Dette har vært en svært vanskelig beslutning. Vårt ansvar og våre forpliktelser som arbeidsgiver handler imidlertid først og fremst om å ivareta ansatte vi allerede har.

«Hvem vet – kanskje dette ikke er det siste selskapet som må permittere nyutdannede i år.»

"Til dels forståelse"

Tilbake sitter studenter som den kode24 har snakka med, nå uten en jobb å gå til etter studiet. Men studenten ser som nevnt lyst på framtida.

- Nå er jeg allerede i et par prosesser, men skrekken for å få kontrakten avlyst igjen er definitivt tilstede. Folkene rundt meg har vært utrolig hyggelige og støttende i prosessen, med alt fra moralsk støtte til å sende CV til kontakter de har i diverse selskaper, forteller masterstudenten.

- Kan du forstå at markedet nå gjør at selskaper som Itera må gjøre som de gjør?

- Jeg har til dels forståelse for at det er vanskelig å selge ut nyutdannede nå, det virker som om de fleste konsulentselskapene sliter. Jeg hadde derimot forventet at de var litt bedre forberedt, svarer studenten.

- Hvem vet – kanskje dette ikke er det siste selskapet som må permittere nyutdannede i år.