CV, søknad, intervju: Sånn får du jobben du søker på

Sopra Steria og NTNU sine beste tips og verste tabber: - Jo bedre du er til å beskrive din kompetanse, jo enklere blir det for arbeidsgiver å se for deg som ansatt.

Magnus Kongshem, fagleder i Sopra Steria, Julie Hojem, avdelingsleder i Sopra Steria, og Stine Ovidia Saksen-Sydow, rådgiver for Karrieretjenesten ved NTNU.
Magnus Kongshem, fagleder i Sopra Steria, Julie Hojem, avdelingsleder i Sopra Steria, og Stine Ovidia Saksen-Sydow, rådgiver for Karrieretjenesten ved NTNU. Vis mer

Det siste året har kode24 skrevet en rekke saker om nyutdannede som sliter med å få seg jobb. Men heldigvis er det ikke lukkede dører alle steder.

Ett av selskapene som tar imot nyutdannede utviklere i 2024 er Sopra Steria.

- Vi ser at markedet er tøffere, men vi har mange store og viktige oppgaver som skal løses for kunder - og da trenger vi påfyll av sultne nyutdannede som kan være i team med våre erfarne, sier Magnus Kongshem og Julie Hojem i Sopra Steria til kode24.

kode24 har spurt Kongshem og Hojem, samt Stine Ovidia Saksen-Sydow, rådgiver for Karrieretjenesten ved NTNU, om deres beste tips for å lande drømmejobben.

#1: Riktig kompetanse

Kongshem og Hojem i Sopra Steria sier at du bør bruke de kanalene du kjenner til for å sette deg inn i hva arbeidsmarkedet har behov for av kompetanse.

- Vi ser dessverre at mange har utdatert kompetanse, som ikke tar deg noen vei. For eksempel bruker de fleste kundene våre React fremfor Elm i applikasjonene sine, sier de.

Ifølge Kongshem og Hojem kan det være nyttig å legge med detaljer om kompentansen, for eksempel gjennom en GitHub-konto eller tilsvarende.

- Bachelor- eller mastergrad er nødvendig, men vi ansetter også fra andre retninger enn IT, og da er det viktig å fremheve de utviklingsprosjektene man har jobbet med, sier de.

#2: Kartlegg kompetanse

Når du skal kartlegge kompetansen din mener Saksen-Sydow på NTNU at du må spørre deg selv om hva du har lært på studiet ditt. Dette er fagspesifikk kompetanse, hva står det i læringsutbyttet ditt?

- Hva du har lært «bare» ved å være student? Dette er generell akademisk kompetanse som er viktig i en rekke ulike jobber, sier hun til kode24.

Eksempler på generell akademisk kompetanse kan være evnen til å lære i raskt tempo, strukturere tiden din, samarbeide med andre og formidle din kunnskap til andre. Et annet spørsmål du må stille deg selv, er hva du har lært utenom studiene.

- Har du hatt en deltidsjobb, sommerjobb eller verv? Dersom din erfaring ikke er direkte relevant for jobben du ønsker deg kan du tenke på om du har opparbeidet deg noen ferdigheter som er overførbare til jobben du ønsker deg? sier Saksen-Sydow.

#3: Finn overførbare ferdigheter

Ifølge Saksen-Sydow kan overførbare ferdigheter for eksempel være å håndtere flere ulike arbeidsoppgaver, håndtere stress og ha gode kommunikasjonsferdigheter.

- Jo bedre du er til å beskrive din kompetanse, jo enklere blir det for arbeidsgiver å se for deg som ansatt, sier hun.

Saksen-Sydow legger til at du også må tenke over hvem du er som person og hvilke personlige egenskaper du vil trekke fram.

- Det kan være evnen til å motivere andre, evne til å finne gode løsninger eller annet. Gi eksempler på situasjoner der du har brukt ferdighetene dine i jobbsøknaden, sier hun.

«Dersom du søker bredt geografisk vil det øke sannsynligheten for at du lykkes.»

#4: Bruk flere søkestrategier

Saksen-Sydow sier at nå som arbeidsmarkedet er vanskelig, kan det hjelpe å bruke flere jobbsøkerstrategier.

- Å søke på en utlyst stilling er én jobbsøkerstrategi. Men du kan benytte deg av flere strategier samtidig for å øke sjansen for å få jobb, sier hun.

Ifølge Saksen-Sydow må du for eksempel vurdere om du kan benytte deg av ditt nettverk for å få kunnskap som kan føre deg videre til jobb.

- Spør personer du kjenner i din bransje om de vet om noen muligheter eller prosjekter. Inkluder også ditt digitale nettverk, sier hun.

#5: Send inn åpne søknader

Saksen-Sydow ved NTNU råder deg også til å sende inn åpne søknader.

- Før du sender inn søknad må du forhøre deg med bedriften om de tar imot åpne søknader, og hvem den skal sendes til. Les deg gjerne opp på arbeidsplassen før du sender inn åpen søknad slik at du treffer best mulig, sier hun.

Saksen-Sydow legger til at dersom det er få utlysninger der du bor, kan du vurdere om du er villig til å flytte på deg.

- Dersom du søker bredt geografisk vil det øke sannsynligheten for at du lykkes, sier hun.

Ifølge Saksen-Sydow bør du også lete bredt etter stillingsutlysninger, og ikke bare holde deg til en portal.

- Fins det noen bransjespesifikke portaler du bør vite om? Sjekk også LinkedIn, følg bedrifter du er interessert i, sier hun.

#6: Analyser utlysningen

Når du skal skrive selve jobbsøknaden og CV-en bør du analysere stillingsutlysningen for å danne et bilde om hvem de faktisk ser etter. Du bør også lese deg opp på arbeidsplassen.

- Jo mer du vet om dem, jo enklere blir det å sende en jobbsøknad som matcher, sier Saksen-Sydow.

Det hjelper også om du viser at du er motivert for jobben.

- Hvorfor har du så lyst på akkurat denne jobben og ikke en annen utviklerjobb? Er det arbeidsoppgavene, samfunnsoppdraget, muligheten for kompetanseheving eller noe annet? Si det, sier Saksen-Sydow.

Kongshem legger til at Sopra Steria "alltid" har satt pris på at utviklere har mastergrad.

- Det er hva vi ønsker også fremover - og da helst fra IT-retning i utdanningen. Vi ønsker folk som brenner for programmering, og som vil være med å gjøre samfunnet bedre gjennom alle de viktige prosjektene vi gjør.

#7: Gi eksempler på oppgaveløsing

Du bør også gi eksempler på hvordan du kan løse oppgavene i utlysningen.

- Vis til tidligere erfaringer der du har løst lignende oppgaver. Eller bruk eksempler fra studiene om du er ny i arbeidslivet, sier Saksen-Sydow.

Ifølge henne er det viktig å huske at arbeidsgiver ser etter hva du kan tilby arbeidsplassen. Derfor er det viktig å få fram hva du kan bidra med.

- Selg deg inn. Hvorfor bør du ansettes i denne stillingen? Hvis du ikke kan svare på dette, hvordan skal da arbeidsgiver vite det? Tenk over hvilken kompetanse du har som vil være til nytte på arbeidsplassen, sier Saksen-Sydow.

«Vi ser ofte at folk sitter med dårlig nett på hybler, og det gir bedre inntrykk om teknologien spiller på lag.»

#8: Forbered deg til intervjuet

Blir du kalt inn til et intervju er det viktig at du forbereder deg godt til intervjuet.

- Les stillingsutlysningen nøye, og se over din egen CV og jobbsøknad. Vær forberedt på at du vil kunne få spørsmål ut ifra hva du har skrevet her, sier Saksen-Sydow.

Du kan også øve deg på vanlige jobbintervjuspørsmål hvor du svarer høyt. Da blir det enklere for deg å svare spørsmålene som dukker opp underveis i intervjuet.

- Bruk gjerne vårt skjema «Tren deg til jobbintervjuet». Dersom du fyller ut dette vil du mest sannsynlig føle deg tryggere under selve intervjuet, sier Saksen-Sydow.

Kongdshem og Hojem i Sopra Steria legger til at mange intervjuer fremdeles skjer digitalt.

- Vi ser ofte at folk sitter med dårlig nett på hybler, og det gir bedre inntrykk om teknologien spiller på lag, sier de.