Årets stemme: «2023 har vært et krevende år for studenter og nyutdanna»

Nytdanna utviklere er Årets stemme, selskapene som ikke ansetter dem vant Årets kaktus.

- Noen har gått arbeidsledig i lang tid, andre har blitt permittert kort tid etter ansettelse, forteller Victoria Prigel, om studenter og nyutdanna utviklere. 📸: Privat
- Noen har gått arbeidsledig i lang tid, andre har blitt permittert kort tid etter ansettelse, forteller Victoria Prigel, om studenter og nyutdanna utviklere. 📸: Privat Vis mer

Til Årets stemme i årets kode24-priser hadde vi fem nominerte:

  • Utbrente Per Christian Kofstad.
  • Utviklere med funksjonsnedsettelser.
  • Stefanie Dziadkowiec, som mista jobben.
  • Personvern-ekspert Hans Kristian Henriksen.
  • Nyutdanna utviklere, som sliter med å få seg jobb.

Med 33 prosent av de 443 stemmene stakk nyutdanna utviklere av med seieren.

- Jeg synes det er så fantastisk! Det er et viktig tema som trenger oppmerksomhet, og jeg er takknemlig for at vi er flere som mener det, sier styreleder Victoria Prigel i BIOS Studentforening til kode24 når hun får høre om seieren.

- Det er vesentlig enklere å arbeide mot en løsning når vi anerkjenner at det er et problem. Jeg vil derfor takke alle som har bidratt med sin stemme.

Får ikke jobb, mister jobber

Prigel er én av mange studenter som har fortalt om hvor vanskelig 2023 har vært for dem.

"Det krever mot å stå fram som en som har søkt 39 jobber, og bare fått ett intervju. Eller en som har søkt 150 jobber uten hell, og må jobbe på bensinstasjon. Eller ei som har søkt på 200 jobber, og frykter for sin egen psykiske helse. Det motet tar vi av oss hatten for" skrev kode24 i vår nominasjon, som Prigel altså tar i mot seieren til på vegne av dem alle.

- For mange studenter og nyutdannede utviklere har 2023 vært et krevende år. Jeg har nyutdannede venner og bekjente som beskriver store utfordringer: Noen har gått arbeidsledig i lang tid, andre har blitt permittert kort tid etter ansettelse, sier Prigel.

- Det har også vært tilfeller hvor studenter har skrevet arbeidskontrakt, for så å bli sagt opp rett før de skulle starte. Som leder for en studentforening er jeg i kontakt med mange studenter. Mange har fulgt med på det nåværende arbeidsmarkedet, og flere uttrykker bekymring for hva som vil vente oss etter endt studie. En konsekvens av dette er et press på å prestere, som dessverre påvirker mange negativt psykisk.

«Noen har gått arbeidsledig i lang tid, andre har blitt permittert kort tid etter ansettelse.»

Selskapene vant Årets kaktus

Årets kode24-priser hadde også fem nominerte til Årets kaktus:

  • AI-selskapene, med sine svarte bokser og tvilsomme forretningspraksis.
  • De nye innleie-reglene, som har skapt hodebry for frilansere og selvstendige utviklere.
  • Google, som mange har kritisert for blant annet personvern og Chrome.
  • Meta, som blant annet prøvde å sno seg ut av personverns-utfordringer med en ny betalingsmodell.
  • Og selskaper som ikke ansetter nyutdanna.

Sistnevnte, selskapene som ikke ansetter de nyutdanna, vant Årets kaktus-prisen, også de med 33 prosent av stemmene.

Håper på bedre tider

- Som student er det utrolig godt å ha levert alle eksamener for dette semesteret. Jeg er nok ikke den eneste som føler at det er en svært etterlengtet juleferie. Jeg har også erfart dette presset om å prestere. Men jeg skal gi meg selv en klapp på skulderen for arbeidet, minne meg selv på at man kun kan gjøre sitt beste og at det er godt nok. Det håper jeg også at mine medstudenter gjør, sier Prigel til kode24.

- Hvordan ser dere på 2024 – har dere trua på at det blir bedre tider snart?

- Slik som alle andre bransjer påvirkes vi naturligvis av alt som foregår i verden. Det er vanskelig å spekulere for mye rundt alle faktorene som spiller inn, sier Prigel til kode24.

- Men, vi ser at dette er en utfordring, retter oppmerksomheten mot det og vi prater om det. En viktig personlig egenskap som utvikler, er evnen til å kunne være løsningsorientert. Derfor tenker jeg at vi burde ha gode forutsetninger til å finne løsninger på dette problemet også. Jeg er derfor håpefull til at det vil bli bedre tider snart.