Victoria mista sommerjobben, og mener løsningen er enkel

- Vi trenger en mer ansvarlig og realistisk tilnærming til jobbtilbud, skriver Victoria Langø.

- Det er viktig å vente med å tilby kontrakter til man er sikker på at man kan oppfylle dem, skriver Victoria Langø. 📸: Privat
- Det er viktig å vente med å tilby kontrakter til man er sikker på at man kan oppfylle dem, skriver Victoria Langø. 📸: Privat Vis mer

(Victoria Langø fortalte først sin historie til Digi.no)

I høst var jeg heldig og sikret meg en sommerjobb, men dessverre valgte selskapet å bryte kontrakten grunnet uforutsette og vanskelige markedsforhold.

Dette gjør at jeg på nytt må starte jobbsøking i et begrenset marked. Dette setter meg i en svært vanskelig situasjon, da de fleste sommerjobber annonseres og fylles opp tidlig.

Dette problemet rammer ikke bare sommerstudenter. Mange studenter i sitt siste studieår som har sikret seg fulltidsstillinger med oppstart i august, møter også utfordringer.

Når selskaper trekker tilbake disse tilbudene, står disse snart uteksaminerte studentene overfor en uventet og vanskelig jobbsøkeprosess i en periode som allerede er fylt med stress fra avsluttende eksamener og overgangen til arbeidslivet.

Vanlig praksis

Dette har blitt en vanlig praksis de siste årene: Mange selskaper gir jobbtilbud til studenter et år i forveien, men uten noen reell sikkerhet om at de kan holde disse løftene gitt markedets uforutsigbarhet.

Denne praksisen, mens den kanskje er godt ment, setter oss studenter i en posisjon av usikkerhet og stress. Vi blir tvunget til å balansere forpliktelser av våre studier med bekymringen for om våre jobbtilbud vil stå ved lag.

Dette er spesielt problematisk for de som er i sitt siste studieår og som står overfor overgangen fra utdanning til yrkesliv.

Når selskapene bryter kontraktene våre, kaster de oss ut på usikkert farvann. Vi har signert disse kontraktene i god tro, forberedt oss på en sommer eller en start i arbeidslivet med spenning og engasjement. Men når disse tilbudene faller gjennom, står vi igjen uten jobb og med få alternativer, ofte sent i søkeprosessen.

Ødelegger ryktet

Denne situasjonen har også større konsekvenser for selskapenes rykte.

Innenfor IT-miljøet i Norge, når et selskap blir kjent for å bryte løfter, begynner de å miste tilliten fra potensielle fremtidige ansatte.

Dette er en tap-tap situasjon for begge parter.

Enkel løsning

Løsningen er enkel: Bedrifter bør revurdere deres rekrutteringsstrategi.

Det er viktig å vente med å tilby kontrakter til man er sikker på at man kan oppfylle dem.

Å gi studenter jobbtilbud, bare for å trekke dem tilbake, skaper en syklus av usikkerhet og mistillit.

En student, spesielt de i sluttfasen av studiene, bør ikke måtte bekymre seg i et helt år om de faktisk kommer til å jobbe for det selskapet de har signert for.

Vi trenger en mer ansvarlig og realistisk tilnærming til jobbtilbud, en som beskytter både studentenes og selskapenes interesser på en rettferdig måte.