Nå kan du prøve .NET 9: – To viktige fokus­områder

Microsoft lanserte første forhåndsvisningsversjon av .NET 9 sammen med flere andre nyheter for utviklere.

I .NET 9 har Microsoft fokusert spesielt på to områder: Cloud-native og intelligent app-utvikling. 📸: Microsoft
I .NET 9 har Microsoft fokusert spesielt på to områder: Cloud-native og intelligent app-utvikling. 📸: Microsoft Vis mer

Det er ikke lenge siden den endelige versjonen av .NET 8 så dagens lys, men Microsoft er selvfølgelig for lengst i gang med å planlegge lanseringen av neste versjon.

Tirsdag kveld annonserte Microsoft at .NET 9 Preview 1 kan lastes ned. Nå vil Microsoft ha tilbakemeldinger fra utviklere, slik at de kan lansere den endelige versjonen på .NET Conf 2024 ved utgangen av året.

– Våre viktigste fokusområder er cloud-native og intelligent app-utvikling, skriver Microsoft, og lover at selskapet vil investere masse i å forbedre ytelse, produktivitet og sikkerhet – i tillegg til generelle forbedringer på tvers av hele .NET-plattformen.

Vil gjøre skyen enklere

Microsoft skriver at ett av målene med .NET 9 er å gjøre utviklere mer produktive enten de bruker Visual Studio eller Visual Studio Code med C# Dev Kit, og også forenkle utrulling av applikasjoner til selskapets Azure-skyplattform.

Da Microsoft lanserte LTS-versjonen av .NET 8 i november lanserte de også en ny teknologistack som skal gjøre det enklere å bygge applikasjoner i skyen: .NET Aspire.

I versjon 9 av .NET vil Microsoft bygge videre på .NET Aspire og forbedre utvikleropplevelsen, blant annet ved å gjøre det enklere for brukere av Visual Studio og VS Code å konfigurere komponenter og debugge dem – inkludert "hot reload".

Utviklere vil også kunne rulle ut prosjektene sine til Azure Container Apps direkte fra Visual Studio, VS Code, og med Azure Developer CLI (azd).

Samtidig med lanseringen av .NET 9 Preview 1 lanserte Microsoft også .NET Aspire Preview 3.

Mer AI

Også innenfor kunstig intelligens (AI) skjer det ting i .NET 9. Ifølge Microsoft vil .NET 9 gjøre det enda enklere å integrere AI i både eksisterende og nye applikasjoner.

Selskapet nevner blant annet biblioteker og dokumentasjon for å jobbe med maskinlæringsmodeller fra OpenAI eller åpen kildekodebaserte modeller, både i skyen og lokale modeller. Du kan lese mer om hva som er nytt i .NET 9 hos Microsoft.

Ellers nevner vi at Visual Studio 2022 versjon 17.9 nå er tilgjengelig, der blant annet AI-genererte git commit-meldinger og mulighet for å åpne en pull request fra Visual Studio er blant nyhetene.