Microsoft vurderer CLI-teksteditor i Windows

Nå ber de utviklere om råd. Vim, Emacs – eller gode gamle Edit?

Trenger vi en forhåndsinstallert teksteditor for Windows-kommandolinjen? 📸: Pexels / Lisa Fotios
Trenger vi en forhåndsinstallert teksteditor for Windows-kommandolinjen? 📸: Pexels / Lisa Fotios Vis mer

Microsoft vurderer å levere Windows med en standard teksteditor for kommandolinjen (CLI), skriver The Register.

I et innlegg på Microsofts git-repo for Windows Terminal, ber en av Microsofts produktsjefer, Connor Plante, om tilbakemeldinger på om hvorvidt brukerne har lyst på en standard CLI-editor i Windows. Han spør også om de faktisk bruker dette i dag, og isåfall hvilken editor de bruker.

Mens 32-bitversjonen av Windows ble levert med CLI-editoren Edit, følger det ikke med noen editor med 64-bitversjonen, som er den de fleste bruker i dag.

«Man unngår behovet for å installere noe ekstra.»

Vim, Emacs eller Edit?

Microsoft snakker ikke om å nødvendigvis lage en helt ny editor, men foreslår å forhåndsinstallere én eller flere editorer. Blant forslagene er:

  • Pico
  • Nano
  • Vim
  • Emacs

Men det kan også være andre editorer, skriver Plante. En mulighet er å lage en 64-bit-versjon av Microsofts gamle Edit-editor, foreslår han.

– Å installere én eller flere av disse editorene som standard vil tilby umiddelbar tilgang til en CLI-teksteditor på alle Windows-maskiner. Man unngår behovet for å installere noe ekstra eller måtte jobbe seg rundt ting når man er på en lokal maskin, fjerntilkobling eller i Windows-containere.

Alternativ: Bedre feilmeldinger

Et tredje alternativ som blir foreslått, er å ikke forhåndsinstallere en editor – men i stedet gjøre feilmeldingene bedre.

I dag får du bare en feilmelding om at programmet ikke eksisterer hvis du prøver å taste inn for eksempel vim på kommandolinjen.

Connor Plante foreslår at feilmeldingen kan inkludere instruksjoner om hvordan man installerer den aktuelle editoren slik:

📸: Microsoft
📸: Microsoft Vis mer

Brukere: – Gi oss Edit!

Forslaget fra Plante har skapt masse debatt, og flere brukere tar til orde for å få laget en 64-bit-versjon av Edit. Den har ikke blitt videreutviklet siden 90-tallet.

Slik ser den gamle Windows Edit-editoren ut. 📸: ComputerHope.com
Slik ser den gamle Windows Edit-editoren ut. 📸: ComputerHope.com Vis mer

– Nano eller Vim er populære på Linux, men de er for Unix-aktig. Linux-brukere vil like det, men tradisjonelle Windows-brukere vil bli forvirret, skriver én bruker.

Brukeren får støtte fra flere, men forslaget møter også motstand:

– Selv om det ville vært morsomt og kult å bringe tilbake Edit, vil den trenge omfattende modernisering for å gjøre den sammenlignbar med mer etablerte Linux-editorer, skriver en annen.

Vil du ha en CLI-editor forhåndsinstallert i Windows, og i såfall hvilken bør det være? Syng ut i kommentarfeltet!