Tror norske utviklere er midt i en krise: - Brukerne driter i koden din!

- Jeg tror mange sliter med å forstå hva de egentlig skal, skriver Ole Petter i ukas nyhetsbrev.

Sånn her virker enkelte norske utviklere av og til - de ser over skulderen på herandre, for å se om andre gjør ting "riktig". Men dette blir for dumt, mener Ole Petter i ukas nyhetsbrev. 📸: Mattis Vaaland
Sånn her virker enkelte norske utviklere av og til - de ser over skulderen på herandre, for å se om andre gjør ting "riktig". Men dette blir for dumt, mener Ole Petter i ukas nyhetsbrev. 📸: Mattis Vaaland Vis mer

Jeg tror norske utviklere befinner seg midt i en identitetskrise. Jeg tror mange sliter med å forstå hva de er, hva de skal, hvor deres verdi ligger. Og jeg tror dette ligger bak mange av diskusjonene som foregår på kode24 om dagen.

Ukas snakkis ble rapporten fra Shortcut, som hevda at de dårligste norske appene brukte hybridløsninger som React Native, Cordova og Xamarin. Folk ble provosert, blant annet fordi mange av de beste appene i Norge nettopp er laga med React Native, og fordi appselskapet Shortcut har åpenbare grunner til å hevde at kun det beste (og dyreste) er godt nok.

💡 Oppdatering: Shortcut har nå skrevet et nytt innlegg, hvor de påpeker at de aldri har ment at alle React Native-apper er dårlige.

Debatten rundt "ekte programmering" har også fortsatt denne uka, med et nytt svar fra en DNB-topp som mener det er en misforståelse at programmerere kun skal bry seg om teknologien bak produktet.

Og AI-løsningene fortsetter å utvikle seg i rekordfart, som både har fått kjente fjes som Elon Musk til å rope varsko, og fått frontend-utviklere til å lure på om de egentlig vil ha en jobb å gå til framover. 🤖

Alt dette handler om det samme: At noen som kan noe vanskelig, mener at andre som gjør ting på enklere måter er teite:

De som bruker React Native er teite fordi det er mye vanskeligere og kulere å lage "skikkelige" native-apper, de som ikke kan "ekte programmering" er teite fordi det er mye vanskeligere og kulere å gjøre alt fra bunnen av, de som bruker AI-løsninger ødelegger for alle andre fordi det er mye vanskeligere og kulere å klare seg uten.

Det er gatekeeping, alt sammen, og som vanlig glemmer disse portvokterne hva vi egentlig driver med: Vi skaper ikke kode - vi skaper produkter. Brukerne dine driter i koden din - de bryr seg om produktet ditt. Så om du har skapt produktet med React Native, "falsk programmering" eller ChatGPT spiller ingen rolle - for andre enn de få som lager det. 🙊

Så la oss holde øya på målet, og skape hverdagsmagi for brukerne vår på den måten som passer oss best. For utvikleres jobb er ikke å kode - men å skape.

Sjælv fikk jeg hjelp av ChatGPT denne uka da jeg lagde et lite verktøy for å gjøre dette nyhetsbrevet litt enklere å skrive, og selv om koden sikkert er stygg og lite effektiv, tror jeg du driter i det, så lenge du får nyhetsbrevet ditt.

Så kjør nyhetsbrev!

Ukas beste saker på kode24:

💩 Norges dårligste apper bruker samme teknologi - se listene
– Selskaper som velger denne teknologien bruker gjerne intern kompetanse, mener Shortcut, som har analysert hele markedet.

Kron slår tilbake mot app-kritikken fra Shortcut: - Han bommer!
- Appen vår er bygget i React Native og av et internt team! skriver Ole Martin Kristiansen i Kron.

– Vi har ikke sagt at alle React Native-apper er dårlige
- Jeg mener vår hypotese står seg; at de som bryr seg om apper lager best apper, uavhengig av teknologi, skriver Yngve Hellman i Shortcut.

💬 Bing vs. ChatGPT til programmering: - Begge gjør mange feil
Om det ikke finnes dumme spørsmål, finnes i hvert fall dumme svar. Og de får du fra både ChatGPT og Bing.

🤳 Telenor varsler reaksjoner mot ansatte som bruker Tiktok
- Telenors ansatte skal ha høy bevissthet rundt sikkerhetsrisikoer, og vi forventer at alle følger disse retningslinjene.

🤷 Plutselig klikka det for Johannas Copilot: - Hva skjedde her?
Johanna Jøsang forklarer hvordan grådige modeller, temperatur og tilfeldigheter styrer AI-en vår.

🐣 Elton Snusk: - På tide å kjøre på med ekte programmering!
kode24 inviterer til kodekrim i påska - for Tomsconsult har fått seg ny CEO og store problemer.

Elon Musk og Steve Wozniak slår alarm: - Stans utviklingen nå!
- Burde vi utvikle ikke-menneskelige bevisstheter som etter hvert kan bli overtallige, utmanøvrere, fjerne og erstatte oss?

💪 Det krever mer enn en bok å forstå hva ekte program­m­erere er
Det er effektivt å bygge videre på andres løsninger, skriver DNBs teknologidirektør Nicolai Rygh.

💾 - Du bør ha svært gode grunner, om du ikke vil deploye til skyen
Er sky alltid billigere og sikrere? Og hva er egentlig greia med Azure? Vi spurte en ekspert.

📚 Antall ledige jobber stuper - studenter merker trangere tider
Men studentene og veillederne deres er likevel ikke bekymret for arbeidsmarkedet.

God helg

Det var forøvrig skikkelig gøy å endelig få programmert litt igjen, det er alt for lenge sida sist. Og det var faktisk tanken på at ChatGPT kanskje kunne hjelpe meg litt som ga meg sparket i rævva til å prøve.

Som Kurt skriver om denne uka, var det mye feil og surr i det hun ga meg, men det fikk meg i riktig retning, og det funka sykt mye bedre enn å google meg fram til StackOverflow-tråder, synes jeg.

Og du, før jeg glemmer det: God påske, a! Og bli med i kodekrimmen vår i år, da vel! Det blir gøy, jeg lover.

God påske, og god aller først helg.

💕 Ole Petter,
kode24.no