Antall ledige jobber stuper - studenter merker trangere tider

Men studentene og veillederne deres er likevel ikke bekymret for arbeidsmarkedet.

Både karriereveileder Gisle Hellesten og utviklerstudent Patrick Karlsen er samstemte om at utviklere fremdeles er uhyre attraktive i dagens jobbmarked. 📸: Universitetet i Oslo/Privat
Både karriereveileder Gisle Hellesten og utviklerstudent Patrick Karlsen er samstemte om at utviklere fremdeles er uhyre attraktive i dagens jobbmarked. 📸: Universitetet i Oslo/Privat Vis mer

Tall fra Nav viser at det var 1.689 ledige stillinger innenfor feltet "IKT" i januar, og 1.293 ledige stillinger i februar.

Dette er en betydelig nedgang fra i fjor, da det var 2.956 ledige stillinger i januar og 2.265 ledige i februar.

Også utviklerstudentene merker den økonomiske situasjonen.

- Vi har det siste halvåret merket at bedriftene er generelt mindre villige til å inngå sponsoravtaler på grunn av et innstrammet budsjett, sier Patrick Karlsen, styremedlem i studentforeningen Beta ved Universitetet i Agder, til kode24.

- Men vi har fortsatt mye samarbeid med næringslivet i andre former, som for eksempel workshopper, CTF-er, hackathons, og bedriftspresentasjoner,

Ikke nervøse

Karlsen sier at de i utgangspunktet ikke er nervøse for karrieremulighetene etter fullført studium.

- Vi mener at til tross for den nylige nedgangen i markedet, vil dataingeniører være veldig ettertraktet i mange år fremover i vår digitale tidsalder, spesielt med det økte fokuset som har vært på digitalisering de siste årene, sier han.

- Snakker dere om jobbmarkedet, dere imellom på studiet?

- Dette er noe som diskuteres til tider, men generelt er bekymringen lav. Jeg vil tro at det er noe vi i linjeforeningen som jobber tett opp mot bedriftene er mer opptatt av enn den generelle studentmassen, sier Karlsen.

Vanskelig å spå arbeidsmarkedet

Gisle Hellsten er leder ved Karrieresenteret ved UiO, og beskriver arbeidsmarkedet for utviklere som fortsatt godt. Han mener det er en av kompetansene med aller sterkest etterspørsel i dagens samfunn.

- Sånn som det har vært nå, har det vært en god overgang for informatikere til arbeidslivet, sier Hellesten.

Samtidig legger han til at arbeidsmarkedet framover er vanskelig å spå.

- Vi hadde en finanskrise, så en pandemi med voldsom nedgang. Så tok det seg rett opp igjen. I dag har vi knapt arbeidsledighet i Norge, sier han.

Vil det treffe Norge?

Hellesten har fått med seg alle stillingskuttene i det amerikanske teknologimarkedet.

- Tendensen sier at det blir et strammere arbeidsmarkedet. Men om det treffer Norge får vi se på. IKT er ved siden av helsefag de mest ettertraktede arbeidstakerne. Det må store endringer til for at det skal bli dramatiske endringer i etterspørselen, sier Hellesten.

- Har dere noen tips til nyutdannede utviklere som eventuelt sliter med å få seg jobb?

- Synliggjør deg. Informatikk er mye enklere å synliggjøre enn andre fag. Du har Linkedin, hvor du må tydelig vise den programmering- og systemkompetansen du sitter på, så algoritmene treffer deg. Det er viktig å få fram ting og prosjekter du har vært en del av, og legge det inn på Github.

Vis forståelse for teknologi

Hellesten viser til at programmering ikke bare er et verktøy som man lærer sen en gang.

- Når man tar universitetsutdannelse innenfor programmering lærer du metodene. Det er enklere å gå fra et språk til et man ikke kan så godt. Det er en rask læringskurve.

Derfor mener han det er viktig for nyutdannede å vise at de raskt kan ta opp nye verktøy.

- Det vil også være viktig med god kjennskap til AI. Men fortsatt vil ikke være ChatGPT være viktig for å utvikle Equinors neste plattform.