Sliter fortsatt med å finne utviklere: - Mangelen er påtrengende

I både USA og Norge slites det med å finne riktige folk. - Bør være Norges samfunnsoppdrag nummer én.

Line Gaare Paulsen, direktør for kompetanse og utdanning i IKT-Norge mener undersøkelsen om utfordringer i utviklerbransjen er relevant også for Norge. 📸: Reveal / IKT-Norge
Line Gaare Paulsen, direktør for kompetanse og utdanning i IKT-Norge mener undersøkelsen om utfordringer i utviklerbransjen er relevant også for Norge. 📸: Reveal / IKT-Norge Vis mer

Dårlige økonomiske tider fører til at mange store selskaper kvitter seg med utviklere - spesielt i USA.

Men det å rekruttere utviklere med den rette kunnskapen er fortsatt den største utfordringen for bedrifter i 2023, hevder Developer Tech.

I en undersøkelse gjort av Infragistics på vegne av selskapet Reveal, blant 2.228 programvareutviklere og IT-profesjonelle, svarer 37,5 prosent av respondentene at de vil ha problemer med å finne dyktige kolleger i 2023.

Dette er jobbene som er vanskeligst å fylle i 2023, vel å merke i USA:

  • "DevOps Engineer" (16,39 %)
  • "Data Analytics Developer" (16,27 %)
  • "IT Security Engineer" (13,4 %)

Undersøkelsen viser ellers at 88,8 prosent av respondentene jobber med en designer eller et design-team, og at nesten halvparten av tiden (43,4 prosent) går med til å kode.

📸: Reveal
📸: Reveal Vis mer

Kjenner seg igjen

Line Gaare Paulsen er direktør for kompetanse og utdanning i IKT-Norge og har ansvaret for bransjeorganisasjonens arbeid med edTech og utdanningssektoren.

Hun sier hun kjenner seg igjen i det som kommer frem i undersøkelsen, og at undersøkelsen er overførbar også til norske forhold.

– Mangelen på riktig kompetanse er påtrengende. Det bør være Norges samfunnsoppdrag nummer én å fikse dette, sier Gaare Paulsen til kode24.

«Vi må ha mer praksis i studieløpet og bedre kontakt med det arbeidslivet studentene skal ut i senere.»

Måten å gjøre dette på er å få bedre kvalitet og innhold inn i studiene, mener hun.

– Vi må ha mer praksis i studieløpet og bedre kontakt med det arbeidslivet studentene skal ut i senere.

Det er særlig små og mellomstore bedrifter som sliter med teknologisk innovasjonsevne på grunn av kompetansemangelen, ifølge Gaare Paulsen. Hun oppfordrer bedrifter til å bli flinkere til å ta inn lærlinger og de med mindre erfaring.

Løses med no-code/low-code

Reveal skriver i sin oppsummering av undersøkelsen at det er ingen tegn på at mangelen på teknologitalenter vil avta. Det amerikanske arbeidsdepartementet anslår at det globalt i 2030 vil mangle 85,2 millioner programvareutviklere.

Mangelen på utviklere med den rette kunnskapen løses i mange tilfeller ved å ta i bruk low-code- og no-code-verktøy. Hele 76,8 prosent av bedriftene som er representert i undersøkelsen svarer at de bruker denne typen verktøy.

– Bransjen fortsetter å slite med å finne dyktige programvareutviklere, i takt med at forretningsverdenen digitaliseres, sier Casey McGuigan i Infragistics til Developer Tech.

Nå skal det sies at selskapet bak undersøkelsen leverer verktøy som kan betegnes som low-code-verktøy, og at undersøkelsen altså er langt fra uavhengig.

Trenger flere kvinner

Gaare Paulsen mener bransjen som helhet nå må jobbe med å vise verdien av å jobbe med teknologi for å få flere til å velge denne karriereveien.

I likhet med Per Harald Borgen i Scrimba mener hun at programmering lett kan ses på som noe tørt og kjedelig, og at det er viktig å få flere til å forstå at det kan være meningsfullt.

«Kvinner må få lov til å være med og utvikle de løsningene som skal gjelde oss alle.»

– Det er meningsfullt å jobbe med utvikling når man kan se resultatene av det man har laget. At man er en del av et større bilde, sier Gaare Paulsen.

Hun mener vi også trenger flere kvinnelige rollemodeller for å øke rekrutteringen til utvikleryrket.

– Kvinner må få lov til å være med og utvikle de løsningene som skal gjelde oss alle, og verdiskapningen det gir, avslutter Gaare Paulsen.