- Jeg er tilbake på jobb, og kan ikke fordra det.

Jørgen i kode24 reflekterer på utbrenthet i utviklingsbransjen i ukas nyhetsbrev.

Jørgen i kode24 lurer på om man må bytte jobb for å unngå å bli utbrent. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Jørgen i kode24 lurer på om man må bytte jobb for å unngå å bli utbrent. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Her om dagen ble jeg sittende og skrive meldinger med en kompis i utviklingsbransjen, forøvrig en glimrende utvikler som jeg har sett opp til hele karrieren min. Han har vært ute i en tøff permisjon ganske lenge, men jeg visste at han nylig hadde startet å jobbe igjen, så jeg tenkte jeg skulle høre hvordan det gikk.

Jeg forventet å få en tekstmelding med masse smilefjes og en beskjed om at alt gikk som smurt, nå som han fikk kodet på jobb igjen. Isteden var beskjeden stikk motsatt:

"Jeg er tilbake på jobb, og kan ikke fordra det."

Det var rart tenkte jeg, hvorfor føler han det sånn?

Det viste seg at frustrasjonen hans lå i at han ikke fikk ut nok kode i produksjon, faktisk hadde han ikke fått noe ut siden han var tilbake. Å kode uten mening, gjorde han utbrent.

Det fikk meg til å tenke på min egen situasjon. For et par uker siden, etter kode24-dagen var ferdig måtte jeg si i fra på jobb at nå trenger jeg fri. Fri fordi kode24-dagen-perioden førte til at jeg følte jeg ble smurt for tynt på jobb, og endte opp med å ikke levere så bra som jeg ville noe sted. Etter kode24-dagen følte jeg meg utbrent og lei. Og til en viss grad så gjør jeg det fortsatt. Det er ikke alltid tempoet i mediebransjen er så lett å henge med på for utviklere. Det skjer forøvrig ikke bare i mediebransjen, bare ta en titt på innlegget Nicolai Gjellestad skrev hos oss.

Så, utbrenthet kan altså både komme av å føle at man gjør for mye, og å føle at man gjør for lite. Rare greier...

Fellesnevneren er at vi utviklere har engasjement, og når vi føler vi ikke får utøvet det engasjementet på riktig måte, da blir vi lei. Det er ikke noe jeg har funnet på selv, altså, til og med folk i GitHub snakker om det.

Noen mener at du kan skylde på sjefen når du føler deg utbrent, noen mener det har å gjøre med at vi påfører oss selv for høyt press fordi vi sammenligner oss med andre. Noen mener det nærmest er en ny normal i bransjen å bli utbrent.

Og noen mener man bare bør bytte jobb, slik som GitHub-sjefen. Helt ærlig så vil jeg ikke bytte ut kode24, men jeg vil også at sjefene min skal høre meg og ta hensyn, og at folk rundt meg skal være empatiske og vise omsorg. Og jeg vil være i stand til å snakke om hvordan jeg har det. Og så vil jeg gjøre noe meningsfullt da.Det er egentlig ikke så komplisert.

Og nå er det jaggumeg helg. God helg medutviklere!

ukas beste saker på kode24:

  1. 🇺🇦 Slik har det gått med de ukrainske utviklerne i Bodø: - Halvparten venter fortsatt på napp- Det har vært flere som har sett på aktuelle kandidater uten at vi har fått helt match.

  2. 🙀 Typiske tabber utviklere gjør, og hvorfor du bør unngå dem- Det er lett å glemme noe, og det kan få alvorlige konsekvenser, skriverKnut Michael Haugland.
  3. 🔒 - Gi sikkerhets­oppgavene til sikkerhets­utviklere!- Sikkerhetsarbeidet starter med at noen bør kjenne ekstra eierskap og ansvar for sikkerheten. Det er en hatt de fleste kan ta på seg, selv ikke-tekniske teammedlemmer, forteller Henrik Walker Moe i Bekk.
  4. 🖼️ Nå brukere flere utviklere enn designere Figma...og det er ikke lenger sikkert Adobe får lov til å overta det populære designverktøyet.
  5. 🌐 Hva er greia med Terraform og infrastruktur som kode? - Bratt læringskurveDevOps-arkitekten Artūras Radzevičius svarer på alt vi lurer på - som er mye.