Typiske tabber utviklere gjør, og hvorfor du bør unngå dem

- Det er lett å glemme noe, og det kan få alvorlige konsekvenser, skriver Knut Michael Haugland.

Som utvikler er det lett å glemme noe, og det kan få alvorlige konsekvenser - og ikke minst skape noen pinlige situasjoner som lett kunne vært unngått, skriver Knut Michael Haugland. 📸: Tim Gouw/Unsplash
Som utvikler er det lett å glemme noe, og det kan få alvorlige konsekvenser - og ikke minst skape noen pinlige situasjoner som lett kunne vært unngått, skriver Knut Michael Haugland. 📸: Tim Gouw/Unsplash Vis mer

Som utvikler er det mye å holde styr på. Kodebasen, tjenestene, serverne, databasene... listen fortsetter.

Det er lett å glemme noe, og det kan få alvorlige konsekvenser - og ikke minst skape noen pinlige situasjoner som lett kunne vært unngått.

Her er noen typiske tabber utviklere kan gjøre og hvorfor du bør unngå dem. (Ja, jeg er selv skyldig i flere av dem gjennom årenes løp 😳)

#1: Glemme å fornye SSL-sertifikatet

Det er så enkelt å glemme å fornye SSL-sertifikatet, men konsekvensene kan være alvorlige. En utgått SSL-sertifikat betyr at tjenestene dine ikke lenger oppleves sikker.

Det kan føre til at sensitiv informasjon lekker ut, eller at tjenesten din blir utsatt for et angrep. Enkelt forklart blir det litt som å ha en lås på døren din, men glemme å skifte ut nøkkelen når den er borte.

Det finnes mange tjenester der ute som kan gjøre jobben for deg, med å monitorere dine sertifikater, spesielt om de allerede er satt i produksjon. Trackssl er et av dem. Trackssl er en av dem.

#2: Slurve med å ta backup

Det er ingen som ønsker å miste all koden og arbeidet sitt på grunn av en feil eller en teknisk glipp. Men hvis du ikke tar backup regelmessig, kan det være det som skjer. Det er som å ikke ta backup av bildene dine fra telefonen - du kan miste dem for alltid.

Minst like viktig er det å opprettholde en god rutine for å sjekke at sikkerhetskopiene over tid tas som den skal. Hvis det oppstår problemer eller feil i sikkerhetskopi-prosessen, du ta grep for å fikse det før det oppstår en alvorlig situasjon. Test derfor kopiene jevnlig.

Det er også ekstremt viktig å huske at det ikke er nok å bare teste om sikkerhetskopien fungerer en gang. Du bør også vurdere å sjekke om sikkerhetskopien fungerer i forskjellige scenarioer, for eksempel når du gjenoppretter data etter en krasj eller et angrep. Å teste sikkerhetskopieringssystemet ditt regelmessig og grundig kan hjelpe deg med å unngå tap av viktig data og informasjon. Filene må rett og slett valideres for feil.

«Det blir litt som å bake en kake uten å smake på den.»

#3: Unnlate å teste koden din ordentlig

ALLE VET at god testing er helt nødvendig, Du kan ha skrevet koden din perfekt, men hvis du ikke tester den ordentlig, vil du ikke vite om den fungerer som den skal.

Det kan føre til bugs og feil som kan være vanskelig å fikse senere - og skape en hel del unødvendig ekstra tidsbruk og merarbeid for hele teamet - og ikke minst skape mye bry for sluttkunden din.

Det blir litt som å bake en kake uten å smake på den - du vil ikke vite om den smaker godt før den er for sent.

#4: Slurve med sikkerheten

Sikkerhet skal alltid være en prioritet når du utvikler en tjeneste eller et program. Det er lett å glemme å sette opp gode passord og autentiseringstyring, eller sørge for at sensitiv informasjon blir håndtert på riktig måte. En grundig arkitekturprosess og risikostyring forkant av et prosjekt kan spare deg for mye trøbbel.

Men hvis du ikke tar sikkerhet på alvor, kan det føre til at du blir kompromittert eller at tjenesten din blir utsatt for et datainnbrudd. Det er som å la vinduene være åpne når du går ut av huset - du inviterer uønskede gjester inn. Risikostyring er et løpende arbeid, og må følges opp jevnlig.

Større endringer i prosjektet, endring av arbeidsmetodikk eller bytte til annet miljø kan skape et behov for å re-evaluere rutinene jevnt og trutt. Et solid risikostyringssystem som holdes ajour kan spare deg for mye bry og bekymringer.

#5: Unnlate å dokumentere koden din

Jeg er sikker på at vi alle har vært der. Tidspress og krav om hurtig overlevering av en tjeneste kan gjøre det fristende å skippe dette viktige punktet. Du kan ha skrevet koden din perfekt, men hvis du ikke dokumenterer den, vil andre utviklere ha vanskeligheter med å forstå den.

Det kan føre til forvirring og feil som kan være vanskelig å fikse senere. Det er som å ha en bokhylle full av bøker uten navn eller forfattere - du vil aldri vite hva du har eller hvordan du skal finne det du leter etter. Dyrt blir det også, når andre ressurser skal involveres og må bruke mye tid på å gjøre seg kjent med koden som allerede er skrevet.

Listen over forebyggende tiltak er i grunn uendelig - det er mye å passe på. Men rådene over kan forhåpentligvis spare deg for mye bry.