Dette er noen av de mest spektakulære kodefeilene: - Eksploderte kort tid etter avgang

- Selv om vi utviklere gjør vårt beste, skjer det fra tid til annen, skriver CEO Knut Michael Haugland.

I 1996 eksploderte romraketten Ariane 5 kort etter avgang på grunn av en feil i koden som styrer romskyttens rakettdyser. Bildet viser en vrakbit fra fartøyet.📸: Deadpan
I 1996 eksploderte romraketten Ariane 5 kort etter avgang på grunn av en feil i koden som styrer romskyttens rakettdyser. Bildet viser en vrakbit fra fartøyet.📸: Deadpan Vis mer

Selv om vi utviklere gjør vårt beste for å unngå å gjøre tabber, så skjer det fra tid til annen at ting går galt.

Under er noen av de kanskje mest spektakulære og kjente casene.

The "Meltdown"

The "Meltdown" og "Spectre"-sårbarhetene: Disse sårbarhetene ble oppdaget i 2018, og kunne føre til at sensitive data ble stjålet fra datamaskiner.

De skyldtes feil i designet av prosessoren, og krevde at utviklere raskt kom opp med oppdateringer for å fikse problemet.

Heartblead

The "Heartbleed" sårbarhet i OpenSSL: Denne sårbarheten, som ble oppdaget i 2014, gjorde det mulig for hackere å stjele sensitive data fra servere som brukte en bestemt versjon av OpenSSL-krypteringsbiblioteket.

Dette skyldtes en feil i koden til OpenSSL. Flere norske virksomheter ble rammet av dette, inkludert Telenor.

Trøbbel i koden har også skapt store utfordringer for romfartsindustrien. Spesielt på 90-tallet oppstod det flere hendelser som førte til kostbare og uopprettelige tap for romfarten:

The Mars Climate Orbiter

I 1999 gikk denne romsonden tapt fordi utviklerne brukte ulike enheter for å måle masse og impuls. Dette førte til at sonden krasjet i Mars' atmosfære.

Feilen ble oppdaget etter at sonden hadde forlatt Jorden, og det var ingen mulighet for å rette opp feilen. Dette var en kostbar feil, både økonomisk og fordi det var et omfattende forskningsprosjekt som ble ødelagt.

Hendelsen førte til at NASA innførte strengere retningslinjer for å unngå lignende feil i fremtidige romsonder.

The Ariane 5-romskytefeil

I 1996 eksploderte denne romskytten kort etter avgang på grunn av en feil i koden som styrer romskyttens rakettdyser.

Feilen ble senere funnet å være forårsaket av en overflows-feil i koden som ble trigget av en overflateaktivert feil i en av rakettdysene. Dette førte til at skytten kolliderte med bakken etter bare 37 sekunder i luften.

Vi gjør alle feil fra tid til annen, men ved å teste koden grundig og ha god kodekvalitet kan vi redusere sannsynligheten for at tabber skjer :)