NRK.no oppdaterte pakke, plutselig fikk ikke iPhone-brukerne gå tilbake

- Burde oppfatta omfanget av feilen raskere, innrømmer utviklerne, som fikk få tilbakemeldinger.

Å gjøre slik på NRK.no, altså å gå tilbake ved for eksempel et sveip, var ikke mulig på iPhone, etter at de oppdaterte en pakke denne uka. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Å gjøre slik på NRK.no, altså å gå tilbake ved for eksempel et sveip, var ikke mulig på iPhone, etter at de oppdaterte en pakke denne uka. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Midt under invasjonen av Ukraina fikk NRK.no et problem med nyhetsleveringen sin:

Brukere med iOS og/eller Safari fikk ikke brukt tilbakeknappene sine i nettleseren. De fikk heller ikke sveipa seg tilbake, slik man gjerne gjør på iPhone.

Prøvde de å for eksempel komme seg tilbake til forsida etter å ha lest en artikkel, havna de bare på samme artikkel igjen.

- Jeg har irritert meg kraftig over det der, skriver en bruker i en tråd på kode24-klubben på Facebook.

- Det ble så irriterende at jeg måtte helt slutte å bruke NRK.no, skriver en annen.

Problemet er nå løst, men NRK er ennå ikke sikre på nøyaktig hva som gikk galt.

Fikk få tilbakemeldinger

- Vi mottok første varsel om feilen mandag kveld, men endringen som førte til feil ble gjort mandag formiddag, forteller produktutviklingssjef Audun Aas i NRK til kode24.

Til tross for at feilen potensielt var ganske irriterende, fikk ikke utviklerne hos NRK mange tilbakemeldinger fra brukerne. Tre, for å være nøyaktig, pluss tråden på kode24-klubben.

Dette skal være noe av grunnen til at ikke utviklerne deres starta feilrettingen enda tidligere.

- I retrospekt ser vi at vi burde oppfattet omfanget av feilen raskere, uavhengig av antall henvendelser. Men vi balanserer dette mot et ønske om å kunne deploye visse endringer raskt og heller rette feil fortløpende. Oppsettet vårt for tester er også meget godt, men ingen tester vil dessverre kunne avdekke alt, sier Aas.

Oppgradert fastify-helmet

- Så, hva var det egentlig som skjedde?

- Feilen oppstod etter at vi på mandag oppgraderte fastify-helmet-pakka, et bibliotek som hjelper oss med å sette opp sikkerhets-policies, forteller Aas.

Han beskriver fastify-helmet som en "wrapper rundt Helmet", som igjen er en "pakke for å sette opp sikkerhets-regler ved hjelp av ulike HTTP-headers. Og oppgraderingen av denne var altså trolig grunnen til den snodige feilen.

- Antakeligvis fordi Webkit-nettlesere ikke var kompatible med noen av de nye sikkerhets-policiene som ble introdusert da vi oppgraderte, fortsetter Aas.

Nedgraderte pakka

Problemet er borte nå, ved den mest åpenbare fiksen:

- Foreløpig er feilen rettet ved å nedgradere pakken til forrige versjon, forteller produktutviklingssjefen.

- Hvor vanskelig var det å håndtere denne feilen?

- Fra start av feilsøking til det ble identifisert at helmet-oppgraderingen hadde forårsaken feilen, tok det en drøy time. Nøyaktig hvilken endring i policy som trigget feilen er foreløpig ukjent, og undersøkes nå.