Skjalg (34) lager NRKs Core Components: - Overlater gjerne databaser til voksne

Ukas Koder Skjalg Erling Schrødter Teig i NRK har én ting han helst ikke vil bli spurt om på jobb.

Skjalg Erling Schrødter Teig jobber som utvikler i NRK, akkurat nå fra kjøkkenet. 📸: Privat
Skjalg Erling Schrødter Teig jobber som utvikler i NRK, akkurat nå fra kjøkkenet. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ble du utvikler? 📚

Godt spørsmål, føler det bare ble litt sånn. Er det lov å si?

Jeg har alltid vært glad i dataspill, også level-editorer og mulighet til å modde og gjøre opplevelsen mer min egen. Det innebar noen ganger kodesnutter, uten at jeg egentlig kobla eller følte at det var å kode liksom, det var jo bare gøy!

Formelt sett fikk jeg min første intro til programmering da jeg begynte på høyere utdanning, og min første betalte kodejobb var vel sommeren 2010. Etter endte studier har jeg gravitert mer og mer retning grensesnittutvikling og brukeropplevelse på verdensveven.

Hjemmekontoret til Skjalg Erling Schrødter Teig, med et Ergodox EZ Glow-tastatur. 📸: Privat
Hjemmekontoret til Skjalg Erling Schrødter Teig, med et Ergodox EZ Glow-tastatur. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med for tida? 💪

Til daglig sitter jeg med utvikling av kode og (design-)rammeverk som brukes på tvers av publikumsproduktene til NRK og i interne produksjonssystemer.

Hovedfokuset mitt ligger på Core Components, som kan oppsummeres som et knippe komponenter som skal gi best mulig brukeropplevelse på tvers av nett- og skjermlesere med åpen kildekode.

For øyeblikket sitter jeg og rydder opp i koden min fra forrige ukes hackweek sammen med teamene for NRK.no og NRK Radio. Er jo greit om ting ikke bare fungerer på min maskin, i hvert fall sånn innimellom.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

For tiden starter dagen med å rigge opp arbeidsplass på kjøkkenøya her hjemme mens jeg venter på at espressomaskina skal bli varm.

Så blir det fort en kopp kaffe mens jeg sjekker e-post og oppdateringer i Github. Når kontoret kan flyttes tilbake til Marienlyst blir kaffen med i en termokopp på gåturen bort.

Arbeidsoppgavene mine innebærer utvikling for å imøtekomme registrerte issues på Github, forbedre dokumentasjon og organisering av release-logger samt publisering av rammeverk og verktøy. Jeg holder også kontakt med de ulike utvikler-teamene for å se muligheter på tvers og for å holde meg oppdatert på de ulike kode-stackene som brukes og behov som skulle oppstå som kan løses for flere.

Noe av det jeg kanskje setter mest pris på i jobben min er å kunne fordype meg innen brukeropplevelse og tilgjengelighet/universell utforming på web. Som del av dette jobber jeg tett med NRKs digitale tilgjengelighetsekspert og kan trekke på mye god kompetanse i kontorlandskapet eller på Slack.

- Det blir fort en kopp kaffe mens jeg sjekker e-post og oppdateringer i Github. 📸: Privat
- Det blir fort en kopp kaffe mens jeg sjekker e-post og oppdateringer i Github. 📸: Privat Vis mer

Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨

For min egen del har det å bruke `git` på kommandolinje/CLI vært til veldig stor hjelp for å danne meg en bedre mental modell rundt versjonskontroll. Gjort enklere med shortcuts i `ohmyzsh`.

Kan ofte være greit å lage et par egne repo, som man kan gå kreativt til verks på i læringens navn, før man går løs på jobbrepo.

Driver og leker litt med Turborepo om dagen og liker det mer og mer, verdt å prøve ut!

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉

Har et sånt evig mål om å bli flinkere til å lese spesifikasjoner og å holde meg mer oppdatert på utviklingsløpene der. Har blitt litt flinkere, men synes det fortsatt kan være forvirrende og/eller tunglest.

Ellers ligger fokuset på å bli flinkere i CSS og mer oppdatert på mulighetene for styling med og uten preprosessering.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Database-ting. Føler det er så mange som vet så uendelig mye bedre enn meg hvordan data bør persisteres og modelleres. Merker jeg gladelig overlater det til en voksen.

Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅

Da jeg skulle presentere arbeidet gruppen vår hadde gjort under hackweek i forrige uke foran de andre som deltok, uvant med andre mennesker i rommet. Følte jeg ikke klarte å holde øyekontakt overhodet.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏

Leke med alternative måter å bruke egne og andres nettløsninger på; prøv for eksempel å sjekke e-post, eller noe annet rutinemessig, kun ved å bruke tastatur eller uten å se på skjermen (skjermleser).