Sandra presset seg så mye at det ble skadelig: - Ikke pynt på sannheten

- Det ble jo egentlig bare verre av å vente på at det skulle gå over, sier Sandra Skarshaug.

Her står Sandra på scenen og holder lyntalen "Det går over med erfaring, sa utviklere. Jeg valgte psykologtimer i stedet". 📸: Mattis Vaaland
Her står Sandra på scenen og holder lyntalen "Det går over med erfaring, sa utviklere. Jeg valgte psykologtimer i stedet". 📸: Mattis Vaaland Vis mer

(Artikkelen ble først publisert 10. februar 2023)

- Det var ikke før jeg var på bunn at jeg innså at jeg ikke ville ha det sånn lenger, sier Sandra Skarshaug, utvikler i Capra, til kode24.

Hun var en av talerne på kode24-dagen.

Her holdt hun lyntalen "Det går over med erfaring, sa utviklere. Jeg valgte psykologtimer i stedet" om impostor-syndromet og hvordan hun møtte veggen som ny utvikler.

Presset seg selv

Ifølge Skarshaug tok hun med seg en voldsom interesse og motivasjon for programmering da hun startet i jobben som utvikler i Capra i 2019.

- Men jeg begynte å føle på et veldig press og lagde mange tanker om forventninger jeg trodde andre hadde til meg, sier hun.

De vonde tankene lå og kvernet i Skarshaugs hode over flere måneder. Hun følte at det var hennes egen feil dersom det var noe hun ikke kunne i jobben. Noe som blant annet ledet til at Skarshaug ikke førte timer på all den tiden hun brukte utenom jobb til å lære seg det hun trodde hun burde kunne fra før.

- Jeg brydde meg alt for mye om hva andre tenkte om meg, og jeg glemte litt av motivasjonen som jeg tok med meg inn i jobben, sier Skarshaug.

«Jeg skjønte ikke hvordan det gikk utover hverdagen og kjæresten min.»

Gikk til psykolog

Til slutt dro det Skarshaug ned til bunnpunktet. Hun lå i fosterstilling i sofaen en ettermiddag, som hun hadde gjort hver eneste dag i flere måneder. Men denne dagen var det nok.

- Jeg innså at jeg pyntet på sannheten når jeg snakket med andre. At jeg ikke var ærlig om hvordan jeg hadde det. At jeg ikke satt grenser for meg selv. Jeg hadde rett og slett ikke prioriteringene på plass. Jeg skjønte ikke hvordan det gikk utover hverdagen og kjæresten min, sier hun.

Skarshaug startet å gå til en psykolog, som hjalp henne å innse hva som er viktig og som hjalp henne med tankemønsteret sitt.

- Jeg lærte meg å prioritere litt bedre og gi litt mer faen. Jeg innså også at det å ikke skjønne hvordan noe skulle løses var en del av jobben, sier hun.

Ble for ufarliggjørende

- Tror du at nye utviklere er særlig utsatt for utbrenthet slik du beskriver?

- Jeg tror kanskje det. Du kommer til en bransje med et stort spenn i teknologier. Hvis du ikke snakker med folk om det, så kan du begynne å tenke at det er forventet at du skal håndtere ulike problemstillinger og kunne mange teknologier.

Men det var særlig en ting som var vanskelig for henne:

- Jeg fikk høre fra andre at det kom til å gå over med erfaring, de sa at de også syntes det var litt tøft i starten. Jeg tror det er et symptom på at mange har det sånn. Men for meg ble det en ufarliggjøring av situasjonen, som egentlig bare skadet meg mer. Det ble jo egentlig bare verre av å vente på at det skulle gå over, sier Skarshaug. Hun sier at du kan komme mye raskere ut av den vonde situasjonen dersom du klarer å ta grep selv.

Hun sier at du kommer mye raskere ut av den vonde situasjonen dersom en klarer å ta grep selv.

- Men da trenger en jo enten å høre det fra folk som tør å snakke om det eller fra en psykolog, sier Skarshaug.

«Når jeg turte å være ærlig, så ble det veldig godt tatt imot.»

Ikke pynt på sannheten

Skarshaug mener at det har blitt et større søkelys på psykisk helse blant utviklere de siste årene.

- Det blir snakket mer og mer om, og jeg synes det er dritbra. For jeg tror utfordringer med slike tanker som jeg hadde og "imposter syndrome" er et problem i bransjen. Jeg håper at jeg kan hjelpe andre med å snakke om det, sier hun.

- Hva er dine beste tips?

- Jeg har hatt veldig god erfaring med at når jeg turte å være ærlig, så ble det veldig godt tatt imot. De hyllet at jeg turte å si at jeg gikk til psykolog. Det verste er å sitte alene med smerten og la den bygge seg opp. Så snakk med noen, vær ærlig og ikke pynt på sannheten, sier Skarshaug.