Nå brukere flere utviklere enn designere Figma

...og det er ikke lenger sikkert Adobe får lov til å overta det populære designverktøyet.

Stadig flere utviklere bruker Figma. 📸: <a href="https://unsplash.com/@webmarbles?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Simon Hattinga Verschure</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/WNevBlZWCKA?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a> / kode24
Stadig flere utviklere bruker Figma. 📸: Simon Hattinga Verschure / Unsplash / kode24 Vis mer

Designverktøyet Figma har de siste årene blitt svært populært til design av blant annet nettsider og applikasjoner. Det som antagelig vil overraske mange, er at det nå faktisk er flere utviklere enn designere som bruker Figma. Det sier Figmas teknologidirektør Kris Rasmussen i et intervju med The New Stack.

– Vi har faktisk i dag flere ukentlige aktive brukere som er utviklere enn designere, når vi ser på våre betalende brukere, uttaler Rasmussen til The New Stack.

Han sier de ønsker å ikke bare være et verktøy som brukes til å gå fra brainstorming til design, men også fra design til produksjon.

– Vi vil dekke behovene til utviklerteam som jobber tett med designere som lever og ånder for Figma i dag.

Vil gå lenger for å støtte utviklere

En av grunnene til at utviklere bruker Figma, er ifølge Rasmussen for å samarbeide bedre med designerne. Ved å jobbe i det samme verktøyet er det enklere å dele idéer og sørge for at alle jobber mot det samme målet.

«Figma tror de kan gå mye lenger i å gi utviklere det de trenger for å gjøre om design til kode.»

Mange utviklere ønsker også å jobbe med design selv eller bidra på designet, mens andre igjen bruker Figma til alt fra å lage arkitekturdiagrammer eller til brainstorming.

Rasmussen sier til The New Stack at Figma tror de kan gå mye lenger i det å støtte behovene til utviklerne, og gi utviklere det de trenger for å gjøre om design til kode.

Han mener det i dag er en mismatch mellom det du inspiserer i et designverktøy og de tall og verdier du faktisk trenger når du implementerer designet i koden din.

Hybrid C++/JavaScript-arkitektur

I intervjuet, som du kan lese i sin helhet her, går Rasmussen også inn på hvordan Figma er bygget med moderne web-standarder.

Kort fortalt er Figma basert på en hybrid C++/JavaScript-arkitektur, og har mer til felles med hvordan man lager en spillmotor enn hvordan man bygger en tradisjonell web-applikasjon.

WebGL brukes til rendring, og så kompileres C++-kode til WebAssembly for best mulig ytelse i nettleseren.

Selve brukergrensesnittet er imidlertid laget i React og TypeScript.

Adobe-oppkjøpet kan gå i vasken

I september ble det klart at Adobe ønsket å kjøpe Figma for 20 milliarder dollar, i overkant av 200 milliarder kroner. Adobe har et konkurrerende web-designverktøy kalt Adobe XD, som har tapt markedsandeler mot Figma de siste årene.

Forrige uke meldte imidlertid Bloomberg at det amerikanske justisdepartementet ønsker å stoppe kjøpet, ettersom de mener det vil svekke konkurransen. Også EU er bekymret, og mener transaksjonen i vesentlig grad vil svekke konkurransen i markedet for denne typen programvare.

Rasmussen ønsket ikke å kommentere oppkjøpet overfor The New Stack.