Koding i 2024: – Litt mindre fjas og litt mer nytte

- 2023 har vært et spennende teknologiår, men 2024 kommer til å bli fantastisk, skriver kode24s Kurt Lekanger i ukens nyhetsbrev.

Kurt Lekanger tror 2024 blir et fantastisk teknologiår – og krysser fingrene for at arbeidsmarkedet for utviklere tar seg opp igjen i løpet av året. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Kurt Lekanger tror 2024 blir et fantastisk teknologiår – og krysser fingrene for at arbeidsmarkedet for utviklere tar seg opp igjen i løpet av året. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Godt nytt kodeår!

For mange av leserne våre har 2023 vært et krevende år. Mange bedrifter har slitt med lavere oppdragsmengde, og for flere har det gått så langt at man har blitt nødt til å nedbemanne eller permittere.

Spesielt nyutdannede har fått merke nedgangstidene, og vi hadde i løpet av 2023 mange historier om nyutdannede utviklere som hadde søkt jobber i lang tid uten hell.

Sett fra perspektivet til en teknologiinteressert nerd som meg selv var 2023 likevel et spennende år:

Jeg håper og tror 2024 kommer til å bli et enda bedre år enn 2023. Forhåpentligvis jobb- og karrieremessig for alle dere utviklere som leser oss – men også med tanke på alt det nye vi har i vente på teknologifronten.

Det er sikkert flere enn meg som begynner å bli litt lei alt maset om generativ AI, store språkmodeller (LLM-er) og maskinlæring. Og ikke minst den uendelige strømmen av AI-genererte bilder i reklame og i sosiale medier.

Jeg gleder meg likevel til å se utviklingen innenfor AI i 2024 og hvordan AI kan brukes som et verktøy for å gjøre selve kodejobben både enklere og mer effektiv. Gartner har tatt med AI i sine Top 10 strategic technology trends for 2024, og skriver at AI kan automatisere rutinemessige oppgaver, i tillegg til å kunne brukes for raskere modernisering av programvare. Som å oversette kode fra ett språk til et annet.

Det jeg gleder meg enda mer til, er å se eksempler på hvordan AI kan brukes til å lage virkelig nyttige applikasjoner og tjenester!

Takket være AI-tjenester levert via API-er og de store skyplattformene kan hvem som helst lage avanserte applikasjoner som for kort tid ville vært umulig å lage med mindre du var et digert selskap med milliardomsetning.

Jeg tror AI i 2024 vil være litt mindre fjas og litt mer nytte.

Og så vil 2024 selvfølgelig også gi oss en masse nye rammeverk, byggeverktøy, programmeringsspråk og alt mulig annet gøy. Nevnte jeg Svelte 5?!

Ukas beste saker på kode24:

🍐 Politiet med færre konsulenter, flere nyutdanna: «Resultatene er strålende!»

kode2024: Politiets IT-enhet vil redusere konsulentbruken og heller bygge opp en større andel fast ansatte utviklere.

👔 Advarer selskaper som ikke godtar digitale nomader: – Vil oppleves lite attraktive

- Personlig får jeg mer motivasjon til å yte mitt beste med 21 grader og solgløtt i en italiensk småby, skriver Kaja Sperotti.

🏏 TanStack Router ute i versjon 1: «Vår helt!»

Remix DevTools versjon 3.7.0, Remix TOTP med ny versjon, Vue versjon 3.4 og TanStack Router 1 i årests første ForrigeUke.

👧 DNB dropper Gatsby: – Vi gjør en helomvending

Kode2024: Disse teknologiene kuttet DNB-utviklerne ut i 2023, og dette er hva de skal begynne med i stedet.

🍌 Erik Meyn er død: – Skapte TV-historie

Den tidligere programlederen og journalisten Erik Meyn er død, 68 år gammel. – Spider var TV-programmet vi elsket å mobbe, men samtidig fulgte slavisk, skriver David Skaufjord i sin nekrolog.

🥅 Ruters nye IT-selskap får over 200 ansatte

Skiller ut utviklingsavdelingen i nytt statseid selskap som skal selge IT-tjenester til andre kollektivselskaper i Norge.

🧊 Joakim lover å gjøre datalasting i React til en glede

Du trenger ikke Next.js for å bruke Suspense, skriver Bekks Joakim Lindquister.

🍫 Norske nettsider umulig å bruke for blinde: «Veldig frustrerende!»

- Noen har veldig få feil, mens andre er ofte umulig å bruke, sier Christian Thon i Blindeforbundet. Løsningene er ofte enkle.

🏓 Mandagsrådet er Årets hobby­prosjekt: «Ganske smale og rare greier»

- Så lenge OpenAI ikke gjør endringer som brekker dialogene, blir det flere episoder! forsikrer Sindre Lindstad.

God helg

Også på privaten har 2023 vært et bra år. Ikke bare fordi 2023 var året jeg begynte å jobbe i kode24, men også fordi jeg har fått tid til å kode en god del på fritiden.

Mitt nyttårsforsett er at jeg i 2024 skal kode enda mer i JavaScript, TypeScript og Swift. Og kanskje lære meg Kotlin.

Og så skal jeg bruke tiden innimellom – altså arbeidstiden – til å holde dere lesere oppdatert på alt det spennende som rører seg i norsk utviklerbransje!

Jo, 2024 blir et fantastisk – men travelt år!

God helg og godt nytt år!

- Kurt 🤓