Advarer selskaper som ikke godtar digitale nomader: – Vil oppleves lite attraktive

- Personlig får jeg mer motivasjon til å yte mitt beste med 21 grader og solgløtt i en italiensk småby, skriver Kaja Sperotti.

- I litt over to år har jeg jobbet som fjernarbeider i tech- og HR-selskapet Deel, skriver Kaja Sperotti. 📸: Privat
- I litt over to år har jeg jobbet som fjernarbeider i tech- og HR-selskapet Deel, skriver Kaja Sperotti. 📸: Privat Vis mer

Jeg er en digital nomade. I litt over to år har jeg jobbet som fjernarbeider i tech- og HR-selskapet Deel. Så lenge jeg har en stabil internettilkobling og en datamaskin, kan jeg løse arbeidsoppgavene mine fra hvor som helst i verden. Det gir meg stor frihet – og et like stort ansvar.

I en tid der flere bedrifter sliter med å finne kompetanse, samtidig som mange utviklere heller ikke finner seg relevante jobber, bør vi løfte blikket utover egne landegrenser.

Fjernarbeid er en døråpner

Fjernarbeid er en døråpner for både arbeidsgivere og arbeidstakere, som skaper verdi og utnytterkompetanse. Den digitale globaliseringen gjør at vi kan være til stede – selv om vi er et helt annet sted.

Noen ganger er fjernarbeid nødvendig fordi det rett og slett ikke finnes arbeidsplasser lokalt.

I Deel er vi opptatt av rett kompetanse, ikke hvor i verden du befinner deg.

Måttet importere

Historisk sett har vi i Norge måttet “importere” kompetent arbeidskraft for å dekke behovet i markedet. Dette kan også gjøres digitalt. På samme måte har arbeidstakere også mulighet til å “eksportere” seg selv, uten å flytte fysisk.

Å utvide rekrutteringshorisonten vil gi norske bedrifter tilgang på et bredere mangfold av kompetanse. Det handler både om å finne den beste kompetansen – og samtidig å holde på verdifulle ansatte.

Den "nye” generasjonen arbeidstakere, millennials og Gen Z, har et helt annet perspektiv på hva en arbeidsplass skal være. Fleksibilitet er blitt et krav.

Livskvalitet = produktivitet

For meg er det utenkelig å gå tilbake til en 9-17-arbeidsdag. Som fjernarbeider får jeg gjort mer av det som gir meg glede og overskudd i hverdagen.

Personlig får jeg mer motivasjon til å yte mitt beste med 21 grader og solgløtt i en italiensk småby, enn sludd, hålke og mørketid hjemme i Norge

“Klarer du å være produktiv?” er et spørsmål jeg hører ofte. For meg og mine 34 nordiske kollegaer som alle befinner oss på hvert vårt sted i verden er ikke dette en utfordring. Vi setter premissene for vår egen hverdag og har gode rutiner for oppfølging, samhandling og rapportering.

Oppleves som lite attraktive

Fjernarbeid passer ikke for alle. Likevel tror jeg bedrifter som ikke tar grep og tilpasser seg utviklingen som allerede er i gang vil oppleves som lite attraktive.

Endringene i arbeidsmarkedet, inkludert kompetansemangel og en ny generasjons inntog, vil sette arbeidstakerne i førersetet når det gjelder å definere fremtidens arbeidsbetingelser.

Og vi som liker å styre arbeidshverdagen vår selv er også motivert til å ta det ansvaret.