Mandagsrådet er Årets hobby­prosjekt: «Ganske smale og rare greier»

- Så lenge OpenAI ikke gjør endringer som brekker dialogene, blir det flere episoder! forsikrer Sindre Lindstad.

Podcasten Mandagsrådet lages ved hjelp av Python-kode og GPT-API-er. Nå har kode24-leserne kåret den til Årets hobbyprosjekt. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Podcasten Mandagsrådet lages ved hjelp av Python-kode og GPT-API-er. Nå har kode24-leserne kåret den til Årets hobbyprosjekt. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

kode24-prisen, hvor leserne våre kårer årets beste, hadde fem nominerte til Årets hobbyprosjekt 2023-prisen:

Med 29 prosent av de 443 stemmene stakk podcasten Mandagsrådet av med seieren, rett foran nesa til busskjermen fra Filip Johansen.

- Utrolig hyggelig! De andre nominerte prosjektene er knallbra, så dette kom uventet. Det er skikkelig morsomt å se at Mandagsrådet blir satt pris på, og at mange ser humoren i litt rørete AI, sier Sindre Linstad til kode24.

Sindre Lindstad, her foran lavalampene hos Cloudflare, som sørger for tilfeldige tall som faktisk er tilfeldige. 📸: Privat
Sindre Lindstad, her foran lavalampene hos Cloudflare, som sørger for tilfeldige tall som faktisk er tilfeldige. 📸: Privat Vis mer

AI-styrt podcast

Vi skrev om nominasjonen:

"Sindre Lindstad har laga årets morsomste podcast; med noen Python-skript, en dæsj AI og masse humor lar han våre nye syntetiske overherrer gyve løs på oss menneskers dagligdagse problemer. At det hele er en protest mot NRKs podcast-nedlåsing skader ikke, det heller."

Konspetet til Mandagsrådet er å la AI svare på lytternes spørsmål om samliv og dagligdagse problemer, som en parodi på NRKs Lørdagsrådet, og en protest mot NRKs nedlåsing av egne podcaster i egne apper.

Til kode24 har Lindstad tidligere forklart hvordan podcast-episodene optimalt sett skal produsere seg selv, ved hjelp av Python, OpenAIs GPT-API-er og biblioteker for å gjøre tekst til tale og programmatisk redigere inn jingler og alt som utgjør en Mandagsrådet-episode.

Og resultatet har altså blitt hobbyprosjektet kode24s lesere likte aller best fra 2023.

Ikke hørt noe fra NRK

- Hvordan går det med lyttingen av Mandagsrådet? Skøyt den til astronomiske høyder etter kode24-artikkelen?

- Det er en del nedlastinger hver dag! Langt fra astronomiske tall foreløpig, men det var et tydelig hopp etter artikkelen i kode24. Jeg tenker jo selv at dette er ganske smale og rare greier, men jeg har fått en del positive tilbakemeldinger, mange ganger fra overraskende hold. Ofte er det at folk liker "han som banner mye", altså karakteren David, som ikke legger noe mellom og sier det han mener. Jeg kan forresten avsløre at vi i julas episode får møte tremenningen til David! Altså ikke kona hans, men en annen tremenning, svarer Linstad.

- Har du hørt noe fra NRK?

- Jeg har ikke hørt noe fra NRK, men hvis de hører på – som de sikkert ikke gjør, siden Mandagsrådet ikke er i NRK Radio-appen – så ta det gjerne som en audition tape for Fredrik, Ulrikke og David. Hvis Lørdagsrådet trenger vikar, og lista er brukt opp, så er det bare å ta kontakt.

«Hvis NRK hører på – som de sikkert ikke gjør, siden Mandagsrådet ikke er i NRK Radio-appen – så ta det gjerne som en audition tape.»

"Skal skrangle litt"

- Hva er planene framover inn i 2024?

- Siden det er et hobbyprosjekt vil jeg ikke love for mye, men så lenge jeg har tid og folk lytter, og så lenge OpenAI ikke gjør endringer som brekker dialogene, så blir det flere episoder! forsikrer Lindstad.

- I det siste har jeg jobbet litt med å forbedre flyten i dialogen og lydbildet, men ikke for mye, for det skal jo skrangle litt. Og under panseret har jeg blant annet brukt tid på å refaktorere koden. Det har gjort at jeg kan gjenbruke en del av det jeg har laget som et rammeverk, så kanskje blir det et par tilskudd til Mandagsrådet-familien på sikt? Og målet er fortsatt full automatisering ende-til-ende, så der gjenstår det litt jobb.

- Men planen er at Mandagsrådet fortsetter, og i julas episode blir det for første gang en vikar. Og kanskje dukker det opp noen gjeste-podkaster i feeden etterhvert!