NRK forsvinner fra TuneIn - tipser om DAB og Bluetooth

- Det er det beste både for publikum og demokratiet vårt, uttaler radiosjef Cathinka Rondan.

Prøver du å finne NRK på TuneIn framover, kan du bli skuffa. 📸: Shutterstock / NTB
Prøver du å finne NRK på TuneIn framover, kan du bli skuffa. 📸: Shutterstock / NTB Vis mer

Som kode24 har skrevet mye om, vil NRK holde podcastene sine for seg selv, og de aller fleste skattefinansierte radioprogrammer må du nå bruke NRKs egne apper for å høre på.

Nå forsvinner NRK-innholdet fra enda en plattform:

NRK trekker alle direktesendinger fra radioappen TuneIn, sammen med P4-gruppens kanaler.

Skal advares

TuneIn er trolig den aller største tjenesten for å høre direktesendt radio over nett, og skryter selv av å ha over 100.000 kanaler tilgjengelig.

Ifølge NRK skal TuneIn-brukere fra og med mandag 11. desember få beskjed om at de slutter med sendingene sine der.

Men når kode24 prøver mandag ettermiddag, får vi først en reklame for NRK Radio-appen, hvor det ikke sies noe om at NRK forsvinner, før NRK-kanalen begynner å spille som vanlig.

"TuneIn er verdens største radiodistributør, og det er denne plattformen mange bruker når de hører radio via blant annet Sonos, Google og i en del biler" skriver radiosjef Cathinka Rondan i NRK i en informasjonsartikkel.

"Distribusjon via tredjeparter som TuneIn kan by på flere fordeler, men alt i alt koster det mer enn det smaker fordi de blir portvoktere mellom oss og publikum. Derfor ønsker vi publikum over på plattformer NRK kontrollerer selv."

Vil vite hva du liker

"NRK har en helt entydig strategi om å gjøre seg mindre avhengig av distribusjon via tredjeparter. Skal NRK kunne oppfylle hele samfunnsoppdraget også i fremtiden, må vi ha full redaksjonell og publisistisk kontroll. Vi trenger å vite hva publikum lytter til og hvordan. Det er kun på egne plattformer at alle disse vilkårene er sikret" fortsetter Rondan.

"NRK ønsker at norske, redaktørstyrte medier skal ha best mulige forutsetninger for sin drift. Det er det beste både for publikum og demokratiet vårt. Det er derfor viktig for NRK å stå sammen med P4 og at vi trekker oss ut i fellesskap."

"For mange lyttere vil direktealternativet by på betydelige forbedringer i form av bedre lydkvalitet. For oss betyr det at vi får vite hva du liker og ikke liker, og aller viktigst, at vi beholder kontrollen hele veien, fra innholdet sendes fra oss, til du finner det. Dette er prinsippet vi tufter hele vår eksistens på og som vi derfor må verne om" melder radiosjefen.

Tesla-sjåfører reagerer

Blant annet på Tesla Model 3 Norge-gruppa på Facebook har flere reagert på at tilbudet forsvinner, da noen foretrekker å høre på NRK gjennom Teslas TuneIn-app, kontra DAB.

I NRK-artikkelen viser Rondan til en oversikt over hvordan man kan høre på NRKs radiokanaler gjennom nett uten TuneIn, hvor følgende alternativer blir gitt for Tesla-sjåfører:

"På Tesla kan du bruke DAB, eller NRK Radio via bluetooth fra en annen enhet."

Et annet alternativ for enkelte brukere kan også være å sjekke ut NRKs direktestrømmer, på lyd.nrk.no.