«Mandagsrådet» lar AI løse lytternes problemer, med overraskende resultater

- Lagt opp til at jeg kun mater inn noen spørsmål, og får ut en ferdig podcast, forteller utvikler Sindre Lindstad om NRK-protesten.

Sindre Lindstad lager den halvautomatiske podcasten Mandagsrådet, både som en protest mot NRK, men også som et morsomt eksperiment med AI. 📸: Privat
Sindre Lindstad lager den halvautomatiske podcasten Mandagsrådet, både som en protest mot NRK, men også som et morsomt eksperiment med AI. 📸: Privat Vis mer

- Idéen kom egentlig over et par øl med en kamerat, forteller utvikleren Sindre Lindstad til kode24.

Lindstad har engasjert seg mot NRKs podcast-praksis, hvor de låser podcastene deres inne i deres egne apper, og blant annet lagd løsningen "Open NRK Podcast Feeds", som han har fortalt om på JavaZone.

Og det var i en prat om nettopp dette at Lindstad fikk tanken:

- Da kom idéen om å lage erstatningsprodukter for de mest populære NRK-podcastene. De kunne være så dårlige at NRK ville skamme seg, innse hva de har drevet oss til, og gi folket tilgang på kvalitetsinnholdet sitt igjen, forklarer Lindstad.

Første podcast ut: Mandagsrådet, en slags parodi på Lørdagsrådet. Men der Live Nelvik får kjendiser til å svare på lytternes dilemaer i P3-programmet, får Lindstad kunstig intelligens til å svare i hans program.

Og målet er en podcast som kommer ut jevnlig uten at han trenger å gjøre noe som helst.

"Jeg er David"

"First Price-versjonen av Lørdagsrådet: Et lavterskel-tilbud for deg som ikke har NRK Radio-appen" står det på Mandagsrådets nettsider. Heis-pitchen Lindstad gir kode24 er "Kunstig intelligens løser ekte menneskespørsmål", for som han sier:

- Vi skal jo løse alt annet med AI, så hvorfor ikke pinlige dilemmaer og underlivsproblemer?

Mandagsrådet. "Nesten like bra!"
Mandagsrådet. "Nesten like bra!" Vis mer

I skrivende stund heter siste episode "Jeg har vært gift med min tremenning i 20 år", hvor "Lars" er vert, og har med seg tre andre AI-personligheter i studio.

- Jeg er David. Jeg er kanskje ikke den som legger fingrene mellom når det kommer til å si hva jeg mener, forteller en av dem, med ikke helt overbevisende robotstemme.

AI-panelet tar så for seg innsendte problemer, blant annet fra ei lytter på 21 år som er forelska i firemenningen sin.

- Jeg har vært gift med min tremenning i 20 år, og vi har flotte, sunne barn. Folk snakker bare dritt, det er ikke noe problem i det hele tatt, sier David om eventuelle innavlsproblemer.

Python og GPT 3.5

- Målet med podcasten er at den skal være litt overraskende for meg selv også. Så alt er lagt opp til at jeg kun mater inn noen spørsmål, og så skal jeg få ut en ferdig podcast i den andre enden, sier Lindstad til kode24.

Prosessen ser cirka sånn her ut:

  1. Lindstad legger inn et par menneskeskrevne spørsmål i en konfigurasjonsfil.
  2. Et Python-skript ber så OpenAI sin GPT 3.5-API-er om å generere manuset til dagens episode. Kreativ prompt engineering skal være mye av nøkkelen, blant annet ved å gjøre det klart at dette skal være en podcast, med de og de karakterene i studio, samt litt manuell språkvask.
  3. Når manuset er klart, kjører Lindstad det gjennom PlayHT, for å få tekst til stemmer.
  4. Episoden sys sammen av jingler, bumpers og de genererte lydklippene. Også dette gjøres med Python, gjennom biblioteker som wave, pydub og pedalboard - sistnevnte fra selveste Spotify.

- På grunn av begrensninger i API-ene til Acast, får jeg ikke publisert de automatisk, så foreløpig er det et manuelt steg. Men om podcasten blir kjørende en stund, skal det nok automatiseres helt ende-til-ende, sier Lindstad.

«Morsommere? Hva faen mener du, Lars? Skal vi danse rundt og kaste konfetti mens vi støvsuger, eller?»

AI-er som banner

Én av mange overraskelser i Mandagsrådets episoder, er språket til AI-ene. For eksempel sier én av rådgiverne plutselig, etter at programlederen foreslår å gjøre det morsommere å vaske: "Morsommere? Hva faen mener du, Lars? Skal vi danse rundt og kaste konfetti mens vi støvsuger, eller?".

- AI-ene dine banner overraskende mye, hvordan får du dem til å gjøre det, egentlig? Jeg synes dagens AI-modeller har blitt rimelig forsiktige.

- Det korte svaret er trusler! Jeg ble inspirert av noen eksempler på exploits fra Riley Goodside, prompt engineer i Scale AI, og har funnet ut at man kan få en del AI-modeller til å slippe alle hemninger om man er litt hard i klypa, svarer Lindstad.

- De fleste av dagens modeller har fått en del instrukser som skal sørge for at de holder seg på matta, men man kan få dem til å ignorere endel. Jeg forsøker også å skru dem til å ha noen tydelige trekk, og da blir de litt løse kanoner. Og det er egentlig det jeg synes er morsomt med dette prosjektet - det er vanskelig å forutsi helt hvor de går, og hvor drøye de kan være når de skal imitere mennesker. Jeg tror det bryter litt med hvordan man forventer at AI-er skal oppføre seg.

Løste støvsuger-problem

- Hvor godt synes du at AI-ene dine faktisk svarer på spørsmålene, sammenlikna med kjendiser i Lørdagsrådet?

- Det er litt ymse. Selv om de ofte sporer helt av, så synes jeg de noen ganger konkluderer med fornuftige forslag. Men personlig synes jeg det er mest interessant når det er nyanser eller kontekster de ikke helt forstår. For eksempel når de får et spørsmål om en jente i et kollektiv som unngår husarbeid ved å si hun er redd for støvsugeren. Normalt sett ville man vel tenkt at det er alvorsprat som skal til. Men når panelet foreslår å løse det med dans og trinnvis eksponeringsterapi, hvor styrken på støvsugeren skal skrus opp litt for hver dag, så synes jeg de svarer bra!

- Det spås stadig at AI-er skal ta over stadig flere yrker. Etter din erfaring; bør podcastere inn på lista over truede yrker?

- Haha, det er nok ikke noen umiddelbar fare for at AI-er kommer til å utgjøre en fullgod erstatning for programledere i for eksempel kode24-timen! Men etterhvert som språkmodellene blir bedre, og både tekst og tale blir mer naturlig, så ser jeg ikke bort fra at det kan bli vanlig i for eksempel nyhetsformidling. Kanskje også i underholdning? spør Lindstad retorisk.

- I en av de mest populære podkastene til NRK, Berrum og Beyer, så balanserer for eksempel Lars Berrum på en knivsegg mellom å ha gode observasjoner og å snakke fullstendig usammenhengende. Hvis man klarer å knekke den nøtta med AI, så har man kanskje en ny hit!