NRK om podcast-spredning: - Ikke dette vi ønsker oss

NRK forklarer hvorfor de vil fortsette å låse podcaster i egen app.

Radiosjef Cathinka Rondan i NRK har ikke allverdens til overs for Olav Sundfør sitt hobbyprosjekt NRSS, som får NRKs podcaster inn i alle podcast-apper gjennom RSS. 📸: NRK / kode24
Radiosjef Cathinka Rondan i NRK har ikke allverdens til overs for Olav Sundfør sitt hobbyprosjekt NRSS, som får NRKs podcaster inn i alle podcast-apper gjennom RSS. 📸: NRK / kode24 Vis mer

- Den noe slitte parallellen til lukkingen av podcaster, er at du må ha en NRK-produsert radio for å lytte på P1, og en P4-produsert radio for å lytte til P4. Et slikt scenario tror jeg ville skurra for de fleste, sa utvikler Olav Sundfør til kode24 nylig.

Han snakket om NRKs podcaster, som nå først og fremst skal lyttes til i NRK sin egen radioapp - ikke gjennom den åpne, RSS-baserte podcast-standarden.

Sundfør er en av mange som reagerer på dette, og han har laga en løsning for å omgå praksisen: NRSS. Saken er også klagd inn til Kringkastingsrådet, da enkelte mener nedlåste podcaster strider mot NRKs egne regler om åpenhet og tilgjengelighet.

Men NRKs radiosjef Cathinka Rondan sier til kode24 at de ikke har noen planer om å snu.

Kamp om oppmerksomhet

- Siden august 2021 har vi gradvis flytta mer og mer av innholdet vårt over til egne produkter, så mye av innholdet vårt er nå å finne kun i NRK Radio, bekrefter Rondan overfor kode24.

Mye av bakgrunnen skal ligge i et endra podcast-marked: Aktører som Spotify og Apple har gått fra å kun distribuere andres innhold, til å produsere innhold selv, sier radiosjefen.

- Det gjør det vanskeligere for en allmennkringkaster som NRK å fortsette å satse på disse store podcast-plattformene som distribusjonskanal, fordi vi lager mye innhold som drukner i deres algoritmer og prioriteringer, sier Rondan.

Og løsningen på dette skal altså være å lage sin egen app, med kun NRK sitt eget innhold.

«Dette er ikke en holdbar vei.»

Beholder kontroll

- Vi ønsket derfor å satse sterkere på appen NRK Radio, der vi har redaksjonell kontroll og kan vise frem hele bredden og mangfoldet i NRKs tilbud – ikke bare det som er mest populært til enhver tid, sier NRK-toppen til kode24.

Men det skal ikke bare handle om oppmerksomhet - også kontrollen er viktig for Norges rikskringkasting.

- NRKs presentasjon av innhold har tidligere blitt overstyrt, innhold har blitt sensurert og bilder retusjert på de store tredjepartsplattformene, hevder hun.

- Dette er ikke en holdbar vei om NRK skal være en allmennkringkaster tilgjengelig for alle, nå og i framtida. Det er avgjørende for oppdraget at det norske publikum faktisk kan fortsette å finne innholdet de betaler for over skatteseddelen, også i fremtiden.

"Ikke på HBO Max"

Men uansett hvor mye oppmerksomhet og kontroll NRK får med egen app, reagerer altså mange på at giganten ikke forholder seg til samme spilleregler og åpne plattformer som mange andre gratis-podcaster.

- Jeg forstår at denne utviklingen er annerledes enn det man hadde ønska, og er blitt vant med, for podcast. Samtidig vil jeg minne om at NRK verken tilbyr nyheter på andre nettsider eller TV-programmer på andre strømmetjenester, sier Rondan.

Hun gjentar at poenget til NRK er å gjøre innholdet sitt gratis og fritt tilgjengelig, og at dette løses best med egen app. En app hun mener tilfredsstiller blant annet NRK-plakatens paragraf 24, som sier at innholdet deres skal være "tilstede på alle viktige medieplattformer".

- Medieplattformer betyr her mobil, TV, radioapparat – og internett, som jo står spesifikt. Det innebærer imidlertid ikke at man for eksempel skal kunne lese NRK.no-artikler på VG, eller se "Brennpunkt" på HBO Max. De samme prinsippene gjelder slik NRK ser det for lydmediet, forklarer hun.

Dessuten viser radiosjefen til undersøkelser som viser at lytterne ikke er bevisst på at NRK står bak podcastene, når de hører på dem i eksterne apper. Og at dette i neste omgang "gir liten grunn til å ville ønske å beholde en allmennkringkaster".

Tviler på endring

- Hva synes dere om at tjenesten NRSS lar folk lytte til innholdet deres også i andre podcast-apper?

- Vi tilrettelegger for best mulig brukeropplevelse i vår egen app, svarer Rondan, og gjentar alle fordelene med appen deres.

- Så at vårt innhold spres gjennom tjenester som NRSS, er ikke det vi ønsker oss, konkluderer hun.

Hun vil ikke å svare direkte på spørsmål om hvorvidt NRK vil gjøre noen tiltak mot NRSS.

- Det klages nå til Kringkastingsrådet over podcast-linja deres. Er det grunn til å tro at noe vil skje framover?

- Dette skal behandles i kringkastingsrådet 20. april, og har også blitt behandlet tidligere, da vi starta arbeidet med å gjøre podcastene våre eksklusive for appen NRK Radio, svarer radiosjefen.

Da skal strategien ha fått støtte av rådet - som forøvrig uansett ikke har noen reell makt over NRKs innhold og strategier.

- Vi fortsetter i den valgte retningen, og ser fram til innspill og diskusjon 20. april.