NRK låser ned podcastene sine - Olav låser dem opp igjen

Hobbyprosjektet NRSS fra Olav Sundfør gjør NRKs podcaster tilgjengelig overalt - som en protest.

Olav Sundfør har laga nrss.deno.dev, som lar deg få NRKs podcaster inn i podcast-appene dine gjennom RSS, stikk i strid med NRKs ønske om å kontrollere dem selv. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke / Privat
Olav Sundfør har laga nrss.deno.dev, som lar deg få NRKs podcaster inn i podcast-appene dine gjennom RSS, stikk i strid med NRKs ønske om å kontrollere dem selv. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke / Privat Vis mer

- Engasjementet mitt handler om at jeg mener åpne standarder er, for å bruke litt store ord, et demokratiserende samfunnsgode, fordi det likestiller etablerte og nye aktører, forteller frilansutvikler Olav Sundfør til kode24.

Kort forklart; nye ideer har kortest vei til mottaker og best grobunn om alle ideer tilbys på like premisser, på samme plattform - for eksempel gjennom åpne standarder.

- På grunn av slike har min nettleser lik tilgang til kode24.no og aftenposten.no, på samme måte som min podkastspiller inntil nylig hadde like god tilgang til kode24-timen som til Debatten på NRK, fortsetter han.

Nøkkelordet her er inntil nylig; NRKs podcast-tilbud lukkes stadig mer inne i NRKs egne apper og nettsider, ikke gjennom den åpne RSS-standarden som opprinnelig var selve poenget med podcaster. Dette reagerer mange på - også Sundfør.

- Den noe slitte parallellen til lukkingen av podkaster, er at du må ha en NRK-produsert radio for å lytte på P1, og en P4-produsert radio for å lytte til P4. Et slikt scenario tror jeg ville skurra for de fleste, fortsetter Sundfør.

Nå har han laga en hjemmesnekra løsning på problemet, et hobbyprosjekt som også kan ses på som en aldri så liten protest: NRSS.

Ved å først søke opp en podcast og få en URL fra NRSS.deno.dev, kan du legge til NRKs podcaster manuelt i for eksempel iPhone sin innebygde pocast-app. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Ved å først søke opp en podcast og få en URL fra NRSS.deno.dev, kan du legge til NRKs podcaster manuelt i for eksempel iPhone sin innebygde pocast-app. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Fra NRK-API til RSS

NRSS, altså en sammenblanding av NRK og RSS, er utad en enkel nettside som ber deg søke opp et radioprogram eller podcast fra NRK. Videre får du beskjed om hvorvidt tjenesten fant det du ba om, og tilbud om adressa til en RSS-strøm for den aktuelle podcasten.

Denne adressa kan du så lime inn i de fleste podcast-apper, med noen hederlige unntak som Spotify, for å få opp podcasten på lik linje med alle andre åpne podcaster.

- Dette går an fordi NRK sitt API muliggjør å hente ned informasjon om podcastene. Og selve RSS-feeden bygges 100 prosent fra prosjektet, forklarer Sundfør.

Kort forklart: NRSS oppretter en URL podcast-spilleren din kan kalle på. Når spilleren gjør dette, vil NRSS kalle på API-ene NRK bruker internt for innholdet sitt. Dataen derfra brukes så til å bygge en RSS-fil som podcast-spilleren din kan lese - altså det NRK ikke selv tilbyr.

På den måten kan man kalle hele greia for en "NRK-API til RSS-strøm"-konverterer, eller som Sundfør sier: En proxy.

Fresh fra Deno

- RSS er ikke mer magisk enn en XML-fil, så det tjenesten gjør er egentlig bare å omforme informasjonen fra NRK til det åpne formatet enhver podcastspiller godtar, oppsummerer Sundfør.

Utvikleren, som nå jobber frilans men i mai starter hos Newcycle, brukte hobbyprosjektet til å lære seg Deno-rammeverket Fresh.

Deno er som kjent Node-alternativet fra Node-skaperen Ryan Dahl, mens Fresh er deres "next-gen web framework - built for speed, reliability, and simplicity", ifølge dem selv.

- Kildekoden min ligger ute, så det er bare å se seg omkring. Jeg har allerede fått inn litt aktivitet på issues- og PR-fronten, så det er veldig spennende! sier Sundfør til kode24.

«For å være ærlig har jeg ikke peiling på hvordan jeg skal oversette disse tallene.»

Mange reagerer

- Målet mitt for prosjektet er egentlig bare å kunne lytte på podcaster i podcast-spilleren jeg foretrekker, og å la andre gjøre det samme, sier NRSS-utvikleren.

Prosjektet har foreløpig fått oppmerksomhet på blant annet Twitter og Reddit, og for tida har han et par tusen kall til serveren sin om dagen, som inkluderer kallene fra podcast-appene. Gjennom litt ullen matematikk anslår han at tjenesten har rundt 150 brukere. Eller:

- For å være ærlig har jeg ikke peiling på hvordan jeg skal oversette disse tallene, innrømmer han.

Én ting som er sikkert, er at Sundfør ikke er alene om å reagere på NRKs podcast-strategi. Blant annet varsler flere på Twitter at de vil klage på nedlåsingen til Kringkastingsrådet, da de mener det strider mot NRKs egne regler om tilgjengelighet.

- Så hvis dette i tillegg kan bli et av flere innlegg i en debatt om åpne standarder og NRKs rolle som allmennkringkaster, ser jeg på det som en super bonus, avslutter Sundfør.

kode24 har bedt NRK kommentere saken. Etter det vi forstår vil de ikke gjøre noe direkte for å stanse NRSS. Vi kommer tilbake med en egen artikkel med NRKs syn på saken.