Sånn holder du nyttårs­forsetter: «Dette er den største feilen»

Jørn Hunskaar i Bekk har lært seg hvordan du lykkes med nyttårsforsetter, på jobben eller privat.

Jørn Hunskaar er prosjektleder i Bekk, og har noen triks for å holde nyttårsforsetter, uansett hva de måtte være. 📸: Bekk / Shutterstock / NTB
Jørn Hunskaar er prosjektleder i Bekk, og har noen triks for å holde nyttårsforsetter, uansett hva de måtte være. 📸: Bekk / Shutterstock / NTB Vis mer

Veldig mange gir opp nyttårsforsettene sine allerede i januar, men hva er det egentlig som gjør dem så vanskelig å holde? Her får du konkrete tips til hva du bør gjøre for å lykkes bedre neste år, uansett om du vil forbedre deg på noe i jobbsammenheng, eller på privaten.

Om vi skal tro treningsappen Strava er 19. januar den dagen folk flest bryter nyttårsforsettene sine. Jeg vet ikke om denne datoen også gjelder andre områder enn trening, men det er en kjent sak at nyttårsforsetter ikke er noe vi er så flinke til å holde.

Akkurat det synes jeg ikke er så merkelig, for selv om forsettene i utgangspunktet oppleves som ganske små justeringer i hverdagen, må det ofte livsstilsensendringer til for å lykkes i praksis.

«1% forbedring hver dag vil gjøre deg 37 ganger bedre når året er omme.»

Start forsiktig

Uansett om du vil i gang med trening, om du vil spise sunnere, skrive flere bloggposter eller alltid være på plass på kontoret til kl. 8 om morgenen:

Den største feilen vi gjør er å starte opp med en sprint som om vi er topptrente idrettsutøvere, og når dette raskt viser seg å bli for tungt, så forsvinner motivasjonen og nyttårsforsettene står for fall.

Det å endre livsstil betyr å endre inngrodde vaner, og dette er ikke noe som skjer over natta. Skal du i gang med fast trening kan det iflg. boka Atomic Habits være greit å starte med noe som er så enkelt at det nesten ikke kan skli ut.

Sett for eksempel som mål å knyte på deg løpeskoene hver eneste dag. Deretter bygger du gradvis opp livsstilen rundt det å være en person som trener.

Starter du på denne måten er sannsynligheten for at du trener fast også etter 19. januar langt større. Over tid, når du er en person som trener, vil den nye vanen kunne brukes videre til å øke treningsmengdene.

Det dreier seg først og fremst om å lære seg hvordan vi kan endre vanene våre ved gjentatte ganger å gjøre de rette tingene.

Selve målet er uinteressant den første tiden, i stedet gjelder det å lage seg et system som kobler seg på gamle innkjørte vaner, og griper fatt i dem på akkurat riktig tidspunkt.

Systemet trenger ikke å være så avansert. Mitt første møte med dette var et egenutviklet system tidlig i tenårene, der jeg tracket antall treninger i en kalender. Jeg fokuserte bare på antall utførte økter, det var ingen tanker om kvaliteten på treningene.

Gjør noe hver dag

Senere kom jeg over Jerry Seinfeld sin «Don’t break the chain»-metode, og la merke til at denne hadde noen likhetstrekk med mitt eget system.

Seinfeld brukte en enkel teknikk for å produsere nok materiale til standup-show og TV-serier:

  • Bestem deg for et område du ønsker å bli bedre på. Seinfeld ønsket å produsere nok materiale til showene sine.
  • Gjør en enkel aktivitet på dette området hver eneste dag. For Seinfeld var målet å skrive én morsom linje hver dag.
  • Gjennomfør aktiviteten hver eneste dag og sett et kryss i kalenderen. Følg med på antall dager på rad du klarer å gjøre aktiviteten. Don’t break the chain.

Hvis vi går tilbake til boka Atomic Habits finner vi et par tips som kan være verdt å ta med seg inn i det nye året:

  • Ørsmå kontinuerlige forbedringer av vanene fører til store endringer over tid. 1% forbedring hver dag vil gjøre deg 37 ganger bedre når året er omme.
  • Ikke sett mål. Fokuser i stedet på systemet som skal endre vanene dine, gjør aktiviteter som definerer den personen du ønsker å være.

Uansett om du ønsker å forbedre deg på noe i jobbsammenheng eller på privaten, så er metoden den samme. Skal vi la nyttårsforsettene bli til gode vaner som virkelig betyr noe denne gangen?