IBM bruker AI for å gjøre om COBOL til Java

Watsonx Code Assistant for Z skal gjøre det raskere og enklere å modernisere gamle COBOL-applikasjoner.

Watsonx Code Assistant kan bistå med å konvertere COBOL-koden til Java. 📸: IBM / YouTube
Watsonx Code Assistant kan bistå med å konvertere COBOL-koden til Java. 📸: IBM / YouTube Vis mer

Programmeringsspråket COBOL var mye brukt i stormaskinverdenen på 60-, 70- og 80-tallet, og i Norge er det selv i dag en del COBOL-kode i drift blant annet i NAV og innenfor finans.

Utviklerne som kan COBOL begynner imidlertid å nærme seg pensjonsalder, eller er pensjonister. Derfor har mange det travelt med å få skrevet om gamle COBOL-applikasjoner til mer moderne språk.

Nå har IBM lansert et nytt verktøy som skal forenkle jobben med å modernisere gamle COBOL-applikasjoner: Watsonx Code Assistant for Z.

Watsonx Code Assistant for Z bruker generativ AI til å oversette COBOL-kode til Java, og som det ligger i navnet er verktøyet laget for IBM Z-stormaskinene.

En av de største AI-modellene

IBM opplyser at Watsonx Code Assistant for Z er et nytt tillegg til produktfamilien Watsonx Code Assistant, som skal lanseres senere i år.

Kodeassistentene drives av IBMs Watsonx.ai kode-modell som ifølge IBM vil ha kunnskap om 115 ulike programmeringsspråk, lært gjennom 1,5 billioner tokens.

«Med 20 milliarder parametre ligger det an til å bli en av de største generative AI-modellene for kodeautomatisering.»

– Med 20 milliarder parametre ligger det an til å bli en av de største generative AI-modellene for kodeautomatisering, skriver IBM i pressemeldingen.

Watsonx Code Assistant-produktfamilien skal over tid utvides til å fungere med enda flere programmeringsspråk.

Fra COBOL til Java

IBM skriver at Watsonx Code Assistant for Z skal gjøre det enklere å konvertere COBOL-kode til høykvalitets Java-kode.

– Generativ AI kan hjelpe utviklere å raskere vurdere, oppdatere, validere og teste den riktige koden. Det gjør dem i stand til å mer effektivt modernisere store applikasjoner og fokusere på mer betydningsfulle oppgaver, skriver IBM.

Watsonx Code Assistant for Z vil i tillegg til å generere objektorientert og optimalisert Java-kode, også la utvikleren kjøre tester for å sjekke at COBOL-koden og Java-koden faktisk returnerer de samme resultatene.

I videoen under kan du se en demo av hvordan det fungerer: