- Jeg blir oppriktig lei meg når det sås tvil om kode24s verdier

kode24-redaktøren om biologi og kjønn-innlegget som satt fyr på utvikler-Twitter.

Har du vært på Twitter denne uka, har du rimelig sikkert fått med deg bråket rundt et leserinnlegg vi trykka på mandag.

Først hadde vi et innlegg hvor en kvinnelig utvikler fortalte hvorfor hun mente biologi ikke burde brukes som forklaring på kjønnsgapet blant norske utviklere. Så lot vi en psykolog fortelle hvorfor han mente at biologi burde brukes som forklaring på kjønnsgapet.

På overflata er dette helt vanlig redaksjonell praksis; å la noen mene noe, og noen andre mene noe annet. Men spesielt på Twitter var reaksjonene sterke:

  • Mange mente vi hadde konstruert en falsk debatt - at ingen oppegående folk mente at biologi og yrkesvalg hadde noe med hverandre å gjøre. Det er jeg uenig i; hun som skrev det opprinnelige innlegget skrev det nettopp fordi hun møtte slike argumenter.
  • Andre mente vi uansett aldri burde trykke slike meninger, blant annet fordi de kan sammenliknes med rasisme og ikke fører debatten videre. Men vi ville selvfølgelig aldri trykket rasistiske innlegg. Og samtidig som jeg godt forstår at biologi/kjønn-argumenter provoserer, mener jeg det kan være riktig å få kontroversielle synspunkter fram i lyset, så vi kan ha en åpen debatt om dem.

Samtidig som vi har et ansvar for ytringsfriheten, har vi ingen publiseringsplikt. Og samtidig som jeg vil forsvare at vi trykket meningen, tar jeg selvkritikk på formen den ble trykket i. For det går selvfølgelig grenser for hva vi skal sette på trykk, og noen av disse grensene ble tråkket over denne gangen.

Jeg burde jobba mer med innlegget før jeg publiserte det. At innlegget er såpass provoserende setter ekstra strenge krav til at det som står der skal være tydelig og etterprøvbart. Påstander om vafler og strikking, for eksempel.

Vi har derfor lært mye denne uka:

  • Vi har nå begynt å understreke at leserinnlegg ikke representerer meningene til kode24, med en faktaboks øverst i alle kommentarartikler. Dette er vanlig i andre aviser, og det var på høy tid vi også fikk den.
  • Vi skal også bli flinkere til å jobbe mer med innlegg som sendes til oss, både for å sørge for at det som står der er så riktig som mulig, og at forfatteren får fram meningen sin så tydelig som mulig. Det er alle tjent med.

Personlig synes jeg kjønnsbalansen i bransjen vår i aller høyeste grad er et problem. Det er derfor kode24 har skrevet om kjønn, mangfold og likestilling blant norske utviklere i tre år nå. Og det siste året har engasjementet for mitt vedkommende blitt rent personlig, som nybakt far til ei datter. Derfor blir jeg også oppriktig lei meg når det sås tvil om kode24s verdier, slik det i visse miljøer har blitt denne uka.

kode24 skal uansett fortsette å være den avisa i Norge som utvilsomt skriver mest om kjønnsbalansen i bransjen. Vi skal samtidig beholde vår journalistiske uavhengighet, blant annet ved å slippe til kontroversielle meninger, og våge å ta i betente temaer. Men vi skal gjøre det på en respektfull og ryddig måte.

Kjør nyhetsbrev - med en hel haug leserinnlegg om nettopp alt dette! 👇

Ukas beste saker

God helg

Det har kanskje virka som vi kun har skrevet om kjønn denne uka, men jeg håper du ser av lista over at det ikke er det eneste vi har skrevet om, altså.

Blant annet har vi jo gitt ut ny episode av kode24-timen, med vår nye stjernereporter i metaverset meta-Mattis på besøk! Ønsk han hjertelig velkommen ved å ta en lytt, da vel. 🎧

Og til alle som har gitt oss både ris og ros denne uka; riktig god helg.

💕 Ole Petter, Mattis og Jørgen