Ida (25) imponert over bransjen: - Få andre som kan skryte på seg dette!

Ukas Koder Ida Torgersen i Guilty om utviklere som deler både kunnskap og kode. - Ganske unikt.

Ida Torgersen tok en bachelor i informasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen, og jobber nå som utvikler i Guilty i samme by. 📸: Privat
Ida Torgersen tok en bachelor i informasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen, og jobber nå som utvikler i Guilty i samme by. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ble du utvikler? 📚

Det startet vel i 11-12 årsalderen, da jeg ønsket å gjøre enkle endringer på en blogg eller nettside jeg hadde. Det fant jeg ut at var veldig gøy, så utviklet det seg til at jeg lagde mine egne nettsider med HTML og CSS (og litt PHP om jeg ikke husker feil). 000webhost og FileZilla kommer svakt frem i minnet.

Interessen dabbet av etter hvert, og jeg rørte lite kode på videregående, utenom i ett nettsidefag på medier og kommunikasjon.

Pulten til Ida Torgersen i Guilty. 📸: Privat
Pulten til Ida Torgersen i Guilty. 📸: Privat Vis mer

Etter videregående flyttet jeg fra Stavanger til Bergen for å studere, og begynte på psykologi på UIB. Jeg gikk et år der, og prøvde meg deretter på samfunnsøkonomi før jeg ganske tilfeldig søkte meg inn på informasjonsvitenskap.

Informasjonsvitenskap er et veldig bredt studie der man ikke har de typiske matte-kravene som på andre IT-linjer, som jo kan være en fordel for mange. Jeg hadde fag som innføring i programmering med Java, informasjonssystemer, webutvikling med React, systemutvikling, interaksjonsdesign, maskinlæring med Python og så videre. Man har også mye valgfag, så utdanningen kan formes litt ut fra egne interesser.

Hva jobber du med for tida? 💪

Jeg jobber i et byrå som har veldig mange forskjellige spennende kunder av ulike størrelser, så dagene varierer mye i løpet av året avhengig av hvilket prosjekt man sitter på.

Ettersom vi jobber prosjektbasert kan jeg jobbe med ganske mye forskjellig bare i løpet av en dag.

Vi lager nettsider både med Craft CMS og Sanity, samt mobilapper og web-apper. Jeg jobber frontend, så teknologien jeg jobber mest med for øyeblikket er Vue, og det stortrives jeg med.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Ønsker alltid å være på kontoret klokka 8, men realistisk sett er jeg ikke på plass før rundt 8:30.

Det hender jeg sitter hele dagen foran skjermen med kundeprosjekt, bugfixing, oppfølging av eksisterende kunder og estimering av nye prosjekter. Men jeg deltar jevnlig på kundemøter og interne møter for kunnskapsdeling, sprintplanlegging og andre statusoppdateringer.

Pulten på hjemmekontoret til Ida Torgersen i Guilty. 📸: Privat
Pulten på hjemmekontoret til Ida Torgersen i Guilty. 📸: Privat Vis mer

Av faste møter har vi mandagsmøte hver mandag morgen, og et møte hver torsdag kun for utviklere som vi enten bruker til kompetansedeling, eller hjelper hverandre med utfordringer som har oppstått i løpet av uken.

Vi har det veldig gøy på jobb, så stort sett alle i bedriften er heldigvis tilbake på kontoret for ikke å gå glipp av moroa.

Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨

Har en liten liste her:

  • TailwindUI virker veldig kult til generiske komponenter der man ikke skal bruke custom design (for eksempel Dashboards).
  • Barba.js er et sykt kult library for smooth page transitions.
  • Vi tester også ut Vite, som er en ny build-tool for frontend utviklet av Evan You som står bak VueJS. Så langt er det lynkjapt! ⚡️
  • For bare et par uker siden ble Nuxt 3 lansert, med veldig mye nytt og spennende, blant annet Nuxt Devtools, støtte for Vue 3 og Typescript. Gleder meg til å lære mer om det!
Lokalene rundt Ida Torgersen i Guilty. 📸: Privat
Lokalene rundt Ida Torgersen i Guilty. 📸: Privat Vis mer

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉

Jeg har jobbet fulltid i to år og føler meg fremdeles ganske fersk kunnskapsmessig, så jeg har lagd meg en læreplan for hvordan jeg kan få litt kjøtt på beina.

Jeg utvikler stort sett frontend, men vil på sikt jobbe meg mer mot fullstack. Neste punkt på planene er derfor å bli enda stødigere i Javascript, før jeg tar fatt på TypeScript på nyåret.

Innenfor frontend har jeg også alltid et ønske om å bli bedre på å lage mer levende sider med animasjoner og transitions, det er uten tvil det som skaper wow-effekten på et produkt. Jeg vil også utforske Vue 3 mer, der er det mye nytt og spennende!

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

«Kan vi ta bilder og filme litt mens du jobber?» med et påfølgende «bare lat som vi ikke er her».

Det er ingenting som får meg til å glemme alt jeg har lært, eller i det hele tatt hvordan et tastatur fungerer, så fort som de setningene der.

Det skjer heldigvis ikke ofte, men vi sitter i et miljø med startups, så det er flere som trenger promovideoer for markedsføring eller investorpresentasjoner, og da er det visst veldig populært å ha klipp av en utvikler som sitter og skriver med tekst i masse fancy farger på skjermen.

- Jeg blir heldigvis sjeldent stresset av enkelthendelser, forteller Ida Torgersen i Guilty. 📸: Privat
- Jeg blir heldigvis sjeldent stresset av enkelthendelser, forteller Ida Torgersen i Guilty. 📸: Privat Vis mer

Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅

Jeg blir heldigvis sjeldent stresset av enkelthendelser. Får selvsagt litt høy puls ved lanseringer av prosjekter, men utenom det blir jeg nok bare ordentlig stressa av å ha for mange baller i luften samtidig, slik at jeg mister oversikten. Kjedelig nok.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏

Jeg synes generelt utvikler-communityen er veldig fin å være en del av. Det er ganske unikt at det er en selvfølge at man hjelper de som sitter fast, løser problemer sammen og legger ut pakker og plugins og API-er som har blitt jobbet på i utallige timer slik at flere kan bruke det, helt gratis!

Det tror jeg det er få andre bransjer som kan skryte på seg.

Så jeg tror vi skal være veldig fornøyd og stolte av at vi tar dette som en selvfølge, og fortsette med det gode arbeidet.