Ukas Koder mener norske utviklere skal tørre å være nysgjerrig:- Tørr å gjør feil

– Det er alltid gøy å lære nye triks som både gjør hverdagen din lettere som utvikler, men som også lar deg utvikle kompetansen din, sier Tech lead og software developer Linn Vikre i Ordr.

Tech lead og software developer Linn Vikre i Ordr ser angivelig ut til å nyte en flotters fjordutsikt. 📸: Privat
Tech lead og software developer Linn Vikre i Ordr ser angivelig ut til å nyte en flotters fjordutsikt. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg begynte først å kode da jeg startet på informatikkstudiet.

Der hadde jeg en fantastisk, pedagogisk foreleser og undervisningsassistent som lærte oss Java fra bunn av, det å måtte debugge stacktraces og så videre.

Det første vi kodet som var noe "ordentlig" i introfaget var vel Andeby bank, hvor fetter Anton alltid var superheldig når det ble satt inn penger på kontoen hans.

Jeg fikk fort sansen for programmering og det å løse problemer samt utfordre meg selv.

«Etter å ha lært meg å programmere har jeg alltid synes det har vært gøy å utforske ut ny teknologi.»

Etter å ha lært meg å programmere har jeg alltid synes det har vært gøy å utforske ut ny teknologi, og lære seg nye rammeverk og så videre for å mette nysgjerrigheten.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

I dag jobber jeg i scaleupen Ordr som i korte trekk er et produktselskap som ønsker å hjelpe restaurantbransjen å innovere og bli med på det teknologiske løftet.

For gjestene som besøker restauranten er det kanskje mest gjenkjennelig gjennom at man skanner en QR-kode for å se en meny som man kan bestille fra, og å betale uten og fysisk måtte stå i kø eller få kontakt med en servitør.

For de som jobber i restauranten handler det blant annet mye om å kunne administrere menyer, sørge for god service overfor sine gjester, og å finne ut hvor mange man trenger på jobb til enhver tid. Og mye, mye, mer.

En helt vanlig arbeidsdag for meg er fortida en blanding av skissering av arkitektur, koding og litt diverse møter.

I møtene kan det være alt fra hvilke hypoteser vi ønsker å teste, til teknisk prat rundt løsningen av et spesifikt problem.

Akkurat nå jobber jeg med å endre litt på arkitekturen vår slik at vi kan innovere gjesteopplevelsen i Ordr i enda større grad (kan ikke røpe for mye dessverre).

Arbeidet er da både det å tegne bokser og piler, grave i dagens arkitektur, utfordre og teste endringer/nye løsninger og kode backend (Java), samt frontend (React og Angular).

Linns hjemmeoppsett. 📸: Privat
Linns hjemmeoppsett. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Dagen starter som regel med å få oversikt over dagens gjøremål før man møtes i en veldig kort standup i teamet for å dele hva man jobber med, og eventuelt lufte ting man trenger hjelp til.

Så kan det være diverse møter eller avtalte diskusjoner som gjøres unna hvor man imellom disse jobber med tekniske oppgaver som ofte er spesifisert i Jira for å lettere kunne ha en oversikt for utviklere, UX, design og QA.

Jeg sitter på hjemmekontor og har møter over teams, whereby eller slack. Alt ettersom hva som passer behovet.

Litt knot når både jeg og samboer skal ha møter eller skal prate med noen samtidig, så da flytter jeg meg som oftest til sofaen for å gjøre unna møtet/praten.

Ellers synes jeg hjemmekontor har fungert veldig bra, men jeg har savnet det sosiale ved å være på kontoret med andre.

«Kanskje den største fordelen med hjemmekontor er at man kan bestemme forstyrrelsene litt selv.»

Kanskje den største fordelen med hjemmekontor er at man kan bestemme forstyrrelsene litt selv.

For noen kan det kanskje være en vanskelig ting med tanke på prokrastinering, men samtidig så er den største haken at jeg enda har til gode å ha en god tavlediskusjon over teams/slack/whereby.

Det blir liksom ikke helt det samme.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Lyst til å dykke dypere ned i Next.js. Teste det skikkelig for å finne ut i hvilke områder Next.js kommer til kort, samt få mer kunnskap om når det kanskje burde være det åpenbare valget.

Ellers er jeg spent på React server components og veien videre der.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

VsCode for å kode frontend.

ESlint og Prettier for behagelighetens skyld, så man kan fokusere på logiske endringer i koden og ikke formateringen når man gjør PR, for eksempel.

Git som versjonskontroller.

IntelliJ for å kode backend (java), og Postico for å sjekke ting i databasen og en skikkelig konfigurert terminal for å gjøre alle mulig ting man trenger som utvikler.

Tech lead og software developer Linn Vikre i Ordr på topptur. 📸: Privat
Tech lead og software developer Linn Vikre i Ordr på topptur. 📸: Privat Vis mer

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Det må vel være manuelle uttrekkeller manuelle endringer/prosedyrerfor å få løst ting.

Da får jeg litt fnatt som ofte kan føre til at jeg får behov for å automatisere/kode en løsning for å lette arbeidet for oss utviklere.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Være nysgjerrig, tørre å gjøre feil, og å ta lærdom av det! Være lysten til å lære av andre, samt lære bort ting til andre.

Selv har jeg opp igjennom åra satt utrolig pris på å jobbe med flinke folk som kan ting jeg ikke kan og som har vært mye flinkere enn meg.

«Det er alltid gøy å lære nye triks som både gjør hverdagen din lettere som utvikler.»

Det er alltid gøy å lære nye triks som både gjør hverdagen din lettere som utvikler, men som også lar deg utvikle kompetansen din.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jeg kan finne på å ha noen kodeprosjekter på fritida, men da er det mest for å teste ut nye rammeverk, eller å få dypere forståelse i noe jeg synes jeg har litt begrenset kunnskap i som jeg ser kunne vært nyttig.

Ellers liker jeg å være med venner, drive med forskjellige aktiviteter som dykking, frisbeegolf, alpint, og å reise til forskjellige steder for å spise lokal mat.