Norske utviklere skeptiske til metaverset: - Langt unna ennå

De som skal sørge for innholdet i metaverset vil ikke dra på seg VR-brillene med det første.

Mark Zuckerberg inne i metaverset. Nei, dette er ikke et humorbilde vi har laget, men tatt direkte fra hans metavers-introduksjon på Facebook Connect-konferansen. 📸: Meta
Mark Zuckerberg inne i metaverset. Nei, dette er ikke et humorbilde vi har laget, men tatt direkte fra hans metavers-introduksjon på Facebook Connect-konferansen. 📸: Meta Vis mer

Selskapet som før het Facebook, nå kalt Meta, har lagt fram planene sine for det de anser som vårt neste, store teknologiske skritt: Metaverset. Et tredimensjonalt internett for briller, ikke skjermer.

Tanken med et felles metavers er at alle skal kunne lage innhold og opplevelser der inne - også norske utviklere. Men har norske utviklere trua på metaverset?

Nei, i alle fall ikke riktig ennå, viser vår spørrerunde blant medlemmene av kode24-klubben.

VR-skepsis

- Uten å ha satt meg særlig inn i saken, tenker jeg jo umiddelbart at dette bare er nok en iterasjon av VR-headset som nok en gang kommer til å være for de få spesielt interesserte og rollercoaster-demoer, skriver Ernst Utvik.

Han får støtte fra flere i at VR-briller enn så lenge ikke er for allmenheten.

- Vi er ennå langt unna hva folk kommer til å gidde å bruke når det kommer til VR. Det er en terskel å ta på seg VR-sett. Jeg har selv Oculus Quest 2; spilte en rekke spill i starten, nå ligger det og støver ned, forteller Magnus Altmann Moholdt.

- Teknologien er jo absolutt ikke der ennå, men venter spent på Metaverse á la Snowcrash, skriver Thomas Kjeldahl Nilsson.

Meta viste fram mange eksempler på hvordan metaverset kan se ut. Utviklere skal kunne lage innhold der inne, på samme måte som de kan lage nettsider på internett i dag. 📸: Meta
Meta viste fram mange eksempler på hvordan metaverset kan se ut. Utviklere skal kunne lage innhold der inne, på samme måte som de kan lage nettsider på internett i dag. 📸: Meta Vis mer

Tro på konseptet

Andre er mer positive - om ikke til Meta sine planer konkret, så metaverset generelt.

- Det er som å spørre "Tror du på mobiltelefonen?" når den kom, og vi hadde fasttelefon. Vi har ikke noe valg. Vi får til slutt kun metaverse, mener Hanna Aase.

- Jeg tror helt klart det vil være en plass for et virtuelt internett, men ikke som en standardvariant - hvert fall ikke på en god stund. Det løser ikke et grunnleggende nok problem - slik jeg ser det. Og ikke minst så er vi fortsatt langt unna at VR-opplevelsen ikke skal være et hinder for folk flest, skriver Michael Odden.

«Ofte er det slik med teknologi og konsepter at det finnes utløsende faktorer som må være til stede for at det skal ta av.»

- Vi har jo tidligere sett mengder av folk forsvinne inn i World of Warcraft og Second Life, og først komme ut etter flere år. Men det hele avhenger av at produktet har den kvaliteten som traileren forespeiler, hvilket det jo ofte ikke har, og at man får folk i alle samfunnslag og aldre til å kjøpe og bruke VR-briller, mener David Oftedal.

- Ofte er det slik med teknologi og konsepter at det finnes utløsende faktorer som må være til stede for at det skal ta av, og som tidligere forsøk ikke har hatt tilstede. Tenk for eksempel på alle PDA-implementasjoner som Palm Pilot og iPaq. Og så plutselig så kom kapasitive touch-skjermer, SoC-er med masse kraft og så plutselig: iPhone, minner Thomas Strandenæs oss på.

Facebook-skepsis

VR- og AR-briller er ett hinder, selve opplevelsene et annet - det tredje hinderet er selskapet bak, som mildt sagt er i hardt vær om dagen.

- Vil man egentlig at et alternativt virtuelt 3D-univers skal være eid og kontrollert av Facebook aka Meta? For meg så virker dette som det motsatte av et sted man går til for å oppnå forståelse, fred og gjensidig respekt her i verden, skriver Thomas Flemming.

- Det kan virkelig ikke være Fac... Meta som eier platformen. De har vist gang på gang at de ikke på noe som helst plan er etterrettelige nok til noe slik, begynner Odden, og sikter til metaversets visjon om å være en delt, altoppslukende plattform ala internett selv.

- I praksis vil det jo være slik at det er en mengde slike produkter, fra for eksempel Meta og Epic, i hvert fall nå til å begynne med. Men det er jo omtrent like nyttig og forbrukervennlig som de pre-internett-nettene som CompuServe og AOL. Vi går med dette bakover, ikke fremover.