Til lærerne som frykter ChatGPT: - Nå må dere gi dere med den gamle noiaen!

- Jeg også blir skremt av ChatGPT, men enda mer av teknologifrykten, skriver kode24-redaktøren.

Det var helt sikkert noen som ble livredde da R2D2 først kom på skjermen, også. Men Ole Petter skriver at teknologipessimistene alltid tar feil, og ber skoleverket ta grep. 📸: Jørgen Jacobsen
Det var helt sikkert noen som ble livredde da R2D2 først kom på skjermen, også. Men Ole Petter skriver at teknologipessimistene alltid tar feil, og ber skoleverket ta grep. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Har du bodd under en stein under en enda større stein den siste uka, kan jeg fortelle deg at ChatGPT har vært greia denne uka - det siste påfunnet innen generativ AI, fra geniene i OpenAI.

kode24 har denne uka fortalt hvordan utviklere kan bruke de nye språkmodellene til å hjelpe deg i jobben. Vi har fått ChatGPT til å skrive et vanvittig eventyr i ukas kode24-timen. Petter Klingen Wright mener det kommer til å revolusjonere måten vi jobber med datamaskiner, i et leserinnlegg skrevet av ChatGPT selv. 🤯

Men vi har også fortalt hvordan slike verktøy kan brukes av datakriminelle, og hvordan Stack Overflow har bænna slike verktøy. Og det er disse skyggesidene media forøvrig er mest opptatt av om dagen. For eksempel har NRK fortalt hvordan "lærere fortviles over ny kunstig intelligens".

"Jeg er svært bekymret for utviklingen og mener at den på sikt truer befolkningens skrive- og leseferdigheter, demokrati og ny idé- og kunnskapsutvikling" skriver Landslaget for norskundervisning i en "bekymringsmelding" til stortingspolitikerne.

Artikkelen inneholder sitater som at "dette har potensial til å gjøre elever, studenter og forskere late og dumme og lette å utnytte", og at en mulig løsning er "å la elevene skrive for hånd i mye mer utstrakt grad", eventuelt "å sørge for teknologi og ressurser som hindrer bruken av nevnte ai-verktøy." 🤦

«...moderne fabrikker ble ikke slutten på menneskelig arbeidskraft, internett ble ikke slutten på medmenneskelig kontakt...»

Som mamma pleier å si: Nå må du bjelle. Eller som andre, mindre dialektprega, språkmodeller ville sagt: Nå må du gi deg.

Ja, jeg også blir litt skremt av ChatGPT, men jeg blir enda mer skremt av teknologifrykten som fortsatt bor i folk. Det er på høy tid å komme over denne eldgamle noiaen - for boktrykkerkunsten korrumperte ikke det skrevne ord, Frankensteins monster ble ikke et vanlig syn i gatene, moderne fabrikker ble ikke slutten på menneskelig arbeidskraft, internett ble ikke slutten på medmenneskelig kontakt, og kunstig intelligens blir ikke slutten på at folk må gå på skolen.

Det er helt åpenbart at AI ikke skal holdes utenfor skoleverket, men må tas inn. Så fort som overhodet mulig. Og hvis lærerne synes det er vanskelig å skjønne hvordan, kan de jo gi seg litt eksponeringsterapi ved å spørre ChatGPT selv. 🤷

"Elevene kan først bruke meg til å finne informasjon om et emne, og deretter vurdere om informasjonen jeg gir er troverdig eller ikke ved å sammenligne den med andre kilder" foreslo ChatGPT blant annet, i en samtale i morges, hvor den både lagde lister over potensielle skoleoppgaver, skrev ut oppgavene for meg, og besvarte dem.

Her i kode24 testa vi denne uka om ChatGPT klarte å løse lukene i julekalenderen vår. Lang seanse kort; ofte ikke. Måten vi fant ut av det på, var med helt banal kildekritikk.

Noe også norske skoleelever må lære seg, sporenstreks, for å takle den nye virkeligheten vår.

For om ikke barna våre lærer seg kildekritikk, ja, da blir det skummelt framover.

Kjør teknologioptimistisk, menneskeskrevet nyhetsbrev! 👌

Ukas beste saker på kode24:

🍾 8 kategorier, 40 nominerte - stem fram dine favoritter til kode24-prisen 2022!
Hva er årets trend, hvem blir Årets koder og hvorfor skal ikke kontortvang få Årets kaktus?

💪 Se 5 kule ting utviklere kan gjøre med ChatGPT og generativ AI
Mister vi jobben alle sammen, eller har vi bare fått oss et nytt, superkraftig verktøy?

📚 Vi fikk ChatGPT til å skrive et norsk eventyr om Commitina, Branchy og den onde King Merge
Les det vanvittige eventyret som skremmer vettet av ukas kode24-timen.

🙅 Stack Overflow forbyr kode skrevet av ChatGPT - mener den ofte inneholder feil
Dersom du legger ut svar fra generativ AI på Stack Overflow kan du bli straffa.

🦹 Nå kan alle skrive angreps-kode, med AI som ChatGPT. Det har sine fordeler
- I kampen mot skadevare, så er dette et pluss, sier norsk sikkerhetsekspert.

💬 - ChatGPT kan revolusjonere måten vi samhandler med teknologi på!
- Definitivt det raskeste leserinnlegget jeg har skrevet, skriver Petter Klingen Wright. Eller gjør han det?

🚌 I Stavanger kan du stoppe bussen fra mobilen. Det kan du takke tre studenter for
- Det var ingen som hadde noen fasit, forteller trioen om bachelor-oppgaven.

🎬 Se traileren til den nye React-dokumentaren: - Altså, du må se den!
React Docs blir stadig bedre, VueFire, prerendre sider i Chrome og dokumentar om React i ukas ForrigeUke.

😱 Du har kanskje kvitta deg med Google Analytics - men hva med Google Ads?
Datatilsynet vs. kvitteringer, Ungarn vs. Google Ads, Forbrukerrådet vs. villedende design og Datatilsynet vs. regjeringa i ukas Personvernnytt.

🤷 - Hei, web- og app-utviklere: Ikke lekk nøkler mens du leker med eksterne integrasjoner!
- Jo, API-nøkkelen blir jo delt med alle, minner Kirill Miazine deg på.

God helg

Ja, forresten, som du kanskje så i lista over, så kårer vi årets kode24-priser nå! Det er lett å glemme, i all ChatGPT-viraken.

Så stem på dine favoritter, da vel! Det er 40 nominerte, og gode sjanser for at du kjenner noen involverte. Men jeg håper du stemmer på de du synes fortjener det mest, da. Bare så det er sagt.

God helg!

💕 Ole Petter,
kode24.no