Stack Overflow forbyr kode skrevet av ChatGPT - mener den ofte inneholder feil

Dersom du legger ut svar fra generativ AI på Stack Overflow kan du bli straffa.

Stack Overflow-moderatorene forteller til The Verge at ChatGPT gjør det for enkelt å oversvømme nettstedet med genererte svar som virker korrekte ved første øyekast, men som ofte inneholder feil. 📸: Mattis Vaaland
Stack Overflow-moderatorene forteller til The Verge at ChatGPT gjør det for enkelt å oversvømme nettstedet med genererte svar som virker korrekte ved første øyekast, men som ofte inneholder feil. 📸: Mattis Vaaland Vis mer

Stack Overflow, den populære spørsmål-svar-nettsiden for utviklere, har innført et midlertidig forbud for at brukere kan dele svar generert av den generative AI-en ChatGPT, skriver The Verge.

Generativ AI er kunstig intelligens som skaper tekst, bilder, lyd eller kode, slik blant annet GitHub Copilot gjør.

Stack Overflow-moderatorene forteller til The Verge at ChatGPT, som er laget av OpenAI, gjør det for enkelt å oversvømme nettstedet med genererte svar som virker korrekte ved første øyekast, men som ofte inneholder feil.

Mandag meldte Sam Altman, sjef i OpenAI, at ChatGPT har nådd over en million brukere.

Blir sanksjonert

Hvis en bruker antas å ha brukt ChatGPT etter at denne midlertidige retningslinjen er lagt ut, vil brukeren bli sanksjonert for å hindre at det fortsatt blir lagt ut slikt innhold, selv om innleggene ellers ville vært akseptable, skriver The Verge.

Nettavisen trekker fram at mange har latt seg imponere over ChatGPTs evner. Samtidig har mange også bitt seg merke i AI-ens vedvarende tendens til å genere plausible, men falske svar.

Dersom du for eksempel ber AI-en forklare hvordan du koder programvaren for en spesifikk funksjon, kan den produsere troverdig, men feil kode.

Andre har vist hvordan ChatGPT ikke har klart å unngå å reprodusere kjønnsdiskriminerende eller rasistiske fordommer, slik som den norske GitHub-stjerna Abhishek Thakur viser i tweeten under:

Vegrer seg for å bruke AI

En ting er unøyaktighet, men det er også en annen viktig faktor som gjør at norske utviklere ikke bruker generativ AI i arbeidshverdagen med det første.

- Det er ikke slik at vi har sagt at utviklerne våre ikke skal bruke GitHub Copilot, men vi følger med på utfallet av rettssakene knyttet til generativ AI, sa Julia Flament-Wallin, "managing AI engineer" i Capgemini, til kode24 i november.

Ifølge Astrid Hamren Storrusten, jurist og generalsekretær i Dramatikerforbundet, blir risikoen for opphavsrettskrenkelser større jo mer data og flere datakilder som anvendes i maskinlæingsprosessen.

- Med så store datamengder kan det være vanskelig å følge dataene som utnyttes inn i black box-en, og dermed også undersøke om det foreligger for eksempel krenkelse av egne rettigheter, sa hun til kode24 forrige måned.