– Idiotisk, og farlig, å be alle kaste seg over AI med hud og hår

NHO vil doble norsk næringslivs bruk av AI på to år. Men hvorfor? kode24-redaktøren er forvirra og bekymra i ukas nyhetsbrev.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, Kronprins Haakon, Kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under Næringslivets Hovedorganisasjons årskonferanse i Oslo Spektrum, hvor de heia noe voldsomt på AI. 📸: Terje Pedersen / NTB
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, Kronprins Haakon, Kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under Næringslivets Hovedorganisasjons årskonferanse i Oslo Spektrum, hvor de heia noe voldsomt på AI. 📸: Terje Pedersen / NTB Vis mer

"Mener Norge er sinker på AI – vil doble bruken på to år" skrev kode24 denne uka.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sa til NTB at det var "tankevekkende" at 80 prosent av norske selskaper visstnok ikke har en "AI-strategi", og målet hans er å doble antall bedrifter som bruker kunstig intelligens de neste to åra.

"Men altså... hvorfor?" spør utvikler Christin Gorman på X. 🤷

"Får litt TV-shop-feeling, med et super-ivrig salgsapparat som pusher et fake behov for produkter som tilsynelatende løser ALT MULIG!" fortsetter hun, og sammelikner det med blockchain-hypen, før en annen X-bruker oppsummer greia perfekt:

"Jeg føler altfor få selskaper bruker skrutrekker. Veldig viktig med skrutrekker. Hva er DIN skrutrekker-strategi?"

kode24 har ikke en AI-strategi. Og vi hadde neppe svart "ja" på et spørsmål om vi har omfavna AI på jobb.

For AI er, som en skrutrekker, et verktøy. Som vurderes som alle andre verktøy. Jørgen har vurdert at han får masse glede av AI til koding, mens jeg har vurdert at jeg får litt glede av AI til småting hist og pist.

«Vi risikerer å trampe ned idéer i blodtåka. Idéer som av en eller annen grunn ikke har noe med AI å gjøre.»

Faktisk er det ofte et poeng for meg å ikke bruke AI. Jeg kunne fått AI til å skrive artikler, generere bilder eller finne på overskrifter, men gjør det heller selv, både av praktiske og etiske hensyn. Også er det sikkert mye jeg skal bruke AI til framover, som lønnsstatistikk – samtidig som jeg er usikker på hvor hjelpsomt det egentlig blir, om jeg uansett må dobbeltsjekke alt AI-en forteller meg. 👶

Derfor blir det helt idiotisk, og farlig, å be norsk næringsliv kaste seg over et verktøy med hud og hår. Det vi trenger er innovasjon, som tar oss fra en oljenasjon til en kunnskapsnasjon. Om AI hjelper oss på veien, så topp. Om ikke: Minst like topp.

Med investorer som ikke vil høre en pitch om ikke A og I skrives i navnet, og en næringslivsorganisasjon som er like besatt, risikerer vi å trampe ned gode idéer i blodtåka. Idéer som av en eller annen grunn ikke har noe med AI å gjøre. For som Gorman skriver:

"Vi utviklere blir bedt om å lage så jævlig mye tull av ledelse som har blitt blendet av siste trend innen IT. Alle vil ha app, alle vil ha blockchain, alle vil ha KI. Helt uavhengig av om brukerne faktisk vil få noe verdi ut av investeringen! Samma det, liksom!"

Ukas beste artikler:

🏉 Twitch sparker 500 ansatte: «Vanskelig beslutning»

Selskapet reduserte også bemanningen i fjor.

🦢 Unity sier opp 1.800 ansatte, etter massivt bråk

Kutter 25 prosent av staben for å "resette" spillmotor-selskapet.

🧉 – Forventer svakere arbeidsmarked for IKT i 2024

– Det er primært for systemanalytikere/arkitekter, grafiske- og multimediadesignere og programvareutviklere at det har blitt flere arbeidsledige det siste året, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver i NAV.

🦉 – Tilbake­meldingen har vært positiv, forteller David Toska

David Toskas vei fra bankraner til utvikler vant Årets historie-prisen.

🧦 Johanna (10) koda kassa­system, med pappa og ChatGPT: – Litt vanskelig

– Istedenfor en kjip plastleke har hun laget noe som faktisk fungerer, og lært masse på veien, sier pappa Kjetil Ek.

👱 Uenig i at flere utviklere vil jobbe inhouse

- Ikke nødvendigvis sånn at utviklere foretrekker en inhouse-stilling fremfor en konsulentstilling, mener Njaal Gjerde i konsulentselskapet Yne.

🍧 Mener Norge er sinker på AI – vil doble bruken på to år

- Vi må bruke folk der de trengs, og teknologi der vi kan, sier Karianne Tung.

👑 Årets koder: – Har følt press på at jeg bør kode på fritida

Årets koder 2023, Silje Christensen, hadde ikke koda en linje før studiet. Og vil gjøre andre ting på kveldene.

🥂 Dette er fjorårets mest populære JavaScript-prosjekter

UI-biblioteker, rammeverk og byggeverktøy – her er prosjektene som gikk til topps i 2023 JavaScript Rising Stars.

🍉 – Vi får lettere tilgang til gode kandidater

kode2024: Bouvets teknologidirektør opplever at nedgangstider har gjort det lettere for dem selv å få tak i gode utviklere, men håper likevel på bedre tider.

God helg!

Du, veit du hva, eller? Nå jobber vi knallhardt med neste kode24-dagen!

Målet denne gangen er at det skal være minst like koselig, men enda mer lærerikt. Vi skal få folk til å prate om hvordan de bruker ting som Svelte og Remix, og målet er å gjøre fullstack-utvikleren klar for 2024.

Dette kommer du til å høre rimelig mye mer om, men billettene er faktisk ute allerede nå, så det er egentlig ikke noe å vente på. Lover det blir bra. Om ikke, spanderer jeg en runde på deg på kvelden. Sånn sett vinner du uansett.

Sees der, og snakkast her - god helg!

💘 Ole Petter,
kode24.no