Johanna (10) koda kassa­system, med pappa og ChatGPT: – Litt vanskelig

– Istedenfor en kjip plastleke har hun laget noe som faktisk fungerer, og lært masse på veien, sier pappa Kjetil Ek.

10 år gamle Johanna lagde et kassasystem for iPad sammen med utviklerpappa Kjetil Ek. 📸: Privat
10 år gamle Johanna lagde et kassasystem for iPad sammen med utviklerpappa Kjetil Ek. 📸: Privat Vis mer

– Det morsomste var å se når ting jeg la inn i koden dukket opp på skjermen. Så var det kjekt å vise butikken til vennene mine, sier ti år gamle Johanna til kode24.

Med litt hjelp fra en stolt pappa Kjetil Ek og ChatGPT har hun brukt høsten og romjulen til å lage et enkelt kassasystem for iPad – kodet fra bunnen av.

Resultatet er et slags "kassaapparat" der Johanna og vennene hennes kan skanne inn varer med en strekkodeleser og få summert opp alle varene på skjermen.

Faren Kjetil Ek jobber til daglig som utvikler og er en av gründerne bak styreportalen Bård.no. Han opplever at det er altfor få jenter i IT-bransjen, og betydelig vanskeligere å rekruttere jenter enn gutter til programvareutvikling.

– Så man kan vel se på dette som et veldig langsiktig forsøk på rekruttering. Jeg håper i alle fall at flere kan bli inspirert til å prøve seg på koding, når de ser hva en 10-åring kan få til med litt hjelp, sier han.

Se hvordan den fungerer, og les mer under:

Her demonstrerer Johanna (10) hvordan kassaapparatet hun har programmert fungerer. 📸: PrivatVis mer Vis mer

Droppet kjip plastleke

– Hvordan kom dere på idéen om å lage et kassaapparat?

– Johanna har alltid hatt en drøm om å jobbe i butikk. Når vi var innom en lekebutikk og kom over et kassaapparat hun ønsket seg, slo koderen i meg inn og fikk overbevist henne om at hun kunne lage noe mye bedre selv, sier Kjetil Ek.

– Istedenfor en kjip plastleke har hun laget noe som faktisk fungerer, og lært masse på veien!

Ek mener den beste måte å lære noe på, er å få inn elementer av lek.

– Da ble dette et prosjekt begge ble giret på. Senere ble det både strekkodeleser og kvitteringsskriver fra Ali Express i julepresang for å holde interessen oppe.

Den tekniske løsningen er programmert i JavaScript med blant annet frontend-rammeverket Vue.

«Istedenfor en kjip plastleke har hun laget noe som faktisk fungerer, og lært masse på veien!»

– Kvalitetstid av beste sort

– Det ble mye hjelp i starten, men så handler det mye om å gjenta og gjenta. Hun skriver koden, og jeg hjelper til når det trengs. Så er det jo kvalitetstid av beste sort å være med jentungen sin og holde på med noe man brenner for samtidig, sier Kjetil Ek.

Johanna selv hadde veldig klare tanker fra starten av om hvordan kassasystemet skulle se ut, og hvordan layout, tekst og farger skulle være. Far og datter begynte med papir og blyant for å lage skisser, og med skisser på plass, begynte de å kode:

Først de mest visuelle tingene som knapper, lister og tekstbokser, som ble laget med HTML slik at Johanna fort så resultater og ble motivert til å fortsette. Så var det å begynne med JavaScript for å få knappene i løsningen til å faktisk gjøre noe.

– Den tekniske delen var mer krevende – hun er vant til å bruke iPad både på skolen og hjemme. Overgangen til å navigere på PC – med copy/paste, alt-tab, funksjonstaster og alt vi utviklere tar for gitt, tok mer tid å få inn enn jeg hadde tenkt.

– Det gjør ingenting om koden ikke er perfekt – eller at hun ikke forstår alt som er gjort – alt kan endres på, forbedres og videreutvikles. Det er jo akkurat det mye av jobben som utvikler, eller gründer, handler om, sier Kjetil Ek.

«Det var vanskelig å forstå kodespråkene. Mange nye tegn som jeg ikke har brukt før – men det går bedre og bedre.»

Johanna: – Litt vanskelig

Ek sier at han satte opp rammene for Vue-løsningen for Johanna på forhånd, slik at hun kunne gå rett i gang med utvikling av skjermbilder for å få raske resultater.

– Tålmodighet er ikke det 10-åringer er best på, så det er greit å legge til rette for å se fremdrift raskt i starten.

Johanna selv syntes det har vært veldig morsomt å holde på med prosjektet.

– Men det er litt vanskelig å forstå hvordan alt fungerer. Det var vanskelig å forstå kodespråkene. Mange nye tegn som jeg ikke har brukt før – men det går bedre og bedre, forsikrer den nysgjerrige 10-åringen.

Kjetil Ek tror at AI på sikt vil gjøre at selve kodedelen av utviklingsprosjekter i fremtiden vil bli mindre viktig.

– Så for meg handler det like mye om å åpne øynene for å se muligheter til å skape noe selv. Jenter er jo også kraftig underrepresentert både blant gründere og i styrer – ikke bare når det gjelder koding. Mer diversitet gir både bedre resultater og bedre arbeidsmiljø, sier Ek.

– Til slutt Johanna, kunne du tenkt deg å drive med programmering når du blir stor?

– Det vet jeg ikke ennå. Kanskje... Men jeg vil i alle fall lage ferdig kassasystemet nå!

Kassasystemet til Johanna ligger på lekbutikk.no, og fungerer ifølge faren best på iPad og PC.