– Forventer svakere arbeidsmarked for IKT i 2024

– Det er primært for systemanalytikere/arkitekter, grafiske- og multimediadesignere og programvareutviklere at det har blitt flere arbeidsledige det siste året, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver i NAV.

I desember var det 500 (44 prosent) flere arbeidsledige med bakgrunn fra IKT, ifølge Nav. Her: Utviklere på JavaZone. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
I desember var det 500 (44 prosent) flere arbeidsledige med bakgrunn fra IKT, ifølge Nav. Her: Utviklere på JavaZone. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I 2023 så vi både permitteringer og at det var vanskelig for mange nyutdannede å få seg jobb. Dessverre ser det ikke ut til at 2024 blir særlig mye bedre.

Ifølge Johannes Sørbø, seniorrådgiver i Nav var antallet ledige stillinger innenfor IKT-yrker nesten halvert i 2023 sammenlignet med 2022.

– I desember var det 500 (44 prosent) flere arbeidsledige med bakgrunn fra IKT. Derfor er det også grunn til å vente et noe svakere arbeidsmarked innen IKT i 2024, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver i Nav, til kode24.

Følger arbeidsmarkdet

Sørbø sier at arbeidsmarkedet innenfor IKT normalt følger den generelle konjunkturutviklingen.

– Det så vi også i 2023.

Ifølge Sørbø er den generelle trenden at arbeidsledigheten vil fortsette å øke i 2024, og være noe høyere enn den var i fjor.

– I gjennomsnitt anslår vi at 61 000 personer vil være registrert som helt ledige hos NAV i år, opp fra 53 000 i fjor. De viktigste grunnene til dette er økt ledighet innen bygg og anlegg, samt at flere ukrainere vil registrere seg som arbeidssøkere utover året, sier han.

På den positive siden, viser Sørbø at det fortsatt lyses ut mange ledige stillinger innenfor IKT. Samtidig er det flere IKT-yrker hvor ledigheten ikke har økt det siste året.

– Det er primært for systemanalytikere/arkitekter, grafiske- og multimediadesignere og programvareutviklere at det har blitt flere arbeidsledige det siste året, sier han.

Renta demper etterspørsel

Ifølge Sørbø er det flere viktige faktorer som har påvirkning på hvordan arbeidsmarkedet er.

– Norges Bank har satt renten raskt opp det siste året, og dette demper etterspørselen i økonomien, sier han.

Sørbø legger til at det også tar litt tid fra Norges Bank setter opp renten til vi ser effektene av den i økonomien.

– Noe som betyr at vi må regne med at de siste renteøkningene vil påvirke norsk økonomi ytterligere i 2024. Videre er det også en svak utvikling i mange av landene rundt oss, noe som også påvirker norsk økonomi, sier han.

Flere usikkerhetsmomenter

– Er det noen "wild cards" som kan påvirke arbeidsmarkedet i 2024?

– Det er flere usikkerhetsmoment som kan påvirke arbeidsmarkedet. Kronekursen har vært svært svak i 2023, og en fortsatt svak utvikling kan gjøre at Norges Bank setter opp renten ytterligere.

Ifølge Sørbø vil dette i så fall gi en ytterligere svekking av arbeidsmarkedet.

– Det samme kan skje om inflasjonen holder seg høyere enn ventet. En eventuell eskalering av krigene i Ukraina eller Midtøsten kan også påvirke verdensøkonomien og dermed norsk økonomi negativt, sier han.