Bekymra etter flere ned­bemanninger: «Vi kommer til å få et problem»

– Hvordan skal bedrifter innovere uten utviklere? Og hva skjer når tidene bedrer seg? spør Kurt Lekanger i ukas nyhetsbrev.

Noen ganger er det riktig å nedbemanne, men prøv å gjøre det uten at det går ut over bedriftens evne til å innovere, oppfordrer kode24-journalist Kurt Lekanger. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Noen ganger er det riktig å nedbemanne, men prøv å gjøre det uten at det går ut over bedriftens evne til å innovere, oppfordrer kode24-journalist Kurt Lekanger. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Det er tøffe tider i utviklerbransjen om dagen. For eksempel ble det denne uken kjent at Oda halverer antallet utviklere, kodebootcamper vil ikke lenger love utviklere jobb, og utviklere sliter med å få jobb.

For mange bedrifter som står i en vanskelig situasjon er nedbemanning eneste mulighet. En bedrift jo gå med overskudd for å være levedyktig over tid, og mange bedriftsledere har dermed ikke noe valg:

Enten må man nedbemanne nå for å ta ned kostnadene, eller risikere at bedriften går overende og at alle mister jobben. Jeg er veldig glad for at det ikke er jeg som må ta slike avgjørelser, for å si det slik.

Det er imidlertid et par ting som bekymrer meg litt når jeg hører om stadig flere bedrifter som sier opp utviklere, og ikke minst om nyutdannede utviklere som ikke får seg jobb:

  • Mangel på innovasjon: Utviklere skal forhåpentligvis ikke bare vedlikeholde eksisterende kodebaser, men også bygge nye og innovative løsninger. Når et stort antall av utviklerne må gå, klarer da bedriften å fortsette å innovere og forbli konkurransedyktig?
  • Utviklere bytter karriere: Hva skjer med alle utviklere som nå mister jobben og som sliter med å få seg ny utviklerjobb? Eller nyutdannede utviklere som ikke får jobben de utdannet seg til? Jeg frykter at mange vil finne seg noe annet å gjøre. Og da har bransjen igjen et kompetanseproblem den dagen det blir bedre tider og man skal igang med å ansette flere utviklere.

Jeg har ingen fasit og som sagt så har jeg full forståelse for at nedbemanning noen ganger må til for å redde bedrifter fra konkurs. Men jeg håper bedriftsledere som står i en slik situasjon tenker seg godt om. Tenk igjennom hvordan nedbemanningen kan gjennomføres uten at det går på bekostning av bedriftens evne til å innovere!

Jeg er optimist, og har levd såpass lenge at jeg har vært med på mange opp- og nedturer i bransjen. Det snur alltid, og jeg er temmelig sikker på at det ikke er lenge til bransjen igjen skriker etter IT-kompetanse. Da håper jeg den kompetansen faktisk finnes.

Og så håper jeg bedrifter som fortsatt har god økonomi nå griper muligheten til å sikre seg noen av de svært dyktige utviklerne som er ledige på markedet.

Nå har dere en gylden mulighet til å sikre dere den kompetansen som var så vanskelig å få tak i for ikke lenge siden. Tør å satse!

«Det snur alltid, og jeg er temmelig sikker på at det ikke er lenge til.»

Ukas beste saker på kode24:

🌹 Halverer antallet utviklere i Oda: 60 får sparken

Oda sier opp 60 utviklere. – En tung dag for alle, sier kommunikasjonsdirektøren.

📕 – Jeg synes det er krevende å vite hvor jeg passer inn

– Skulle ønske jeg kunne si at datamaskiner alltid har fascinert meg, forteller Ukas Koder, Kristine Jun Grøttland i NRK. Men hun har andre grunner til å være utvikler.

🍈 Zain har søkt over 1.000 jobber, snart blir han kasta ut: «Hjerte­skjærende»

– Å returnere til Pakistan uten å oppfylle drømmene mine og forventningene til familien min, er en frykt som hjemsøker meg, skriver Zain Ul Abdin.

🐈 Elever raser mot SALT-bootcamp: Ville ikke lenger love dem jobb

– Det er ikke sånn her du behandler folk, mener Oslo-mannen som reiste til Stockholm for bootcamp. SALT mener de aldri lova han noe som helst.

🎩 Står opp klokka to hver natt for å kode på hobby­prosjekt før jobb

22 år gamle Audun Hilden har snudd om på døgnet for å få tid til å utvikle Gympal-appen i React Native. Nå står 39.000 på venteliste.

God helg

Men kommer ikke AI til å ta alle utviklerjobbene uansett, spør du kanskje? Like greit å bare bli noe annet da hvis jeg mister jobben?

Nei, det er jeg temmelig sikker på at ikke kommer til å skje. Noe jeg forsåvidt har skrevet om tidligere: "Nvidia-sjefen tar grundig feil. AI gjør deg ikke overflødig!"

Så jeg håper inderlig at de av dere utviklere som sliter med å få ny jobb nå, har litt is i magen – og ikke gir opp. Det går mot bedre tider!

God helg!

– Kurt 🤓