– Nvidia-sjefen tar grundig feil. AI gjør deg ikke overflødig

Nvidia-sjef Jensen Huang presenterte nylig sin visjon for utvikling – nesten uten utviklere. kode24s Kurt Lekanger tror Huang tar feil.

Nvidia-sjef Jensen Huang snakket om hvordan AI ville gjøre jobben til utviklere på Nvidia GTC in San Jose denne uken. 📸: NTB/AP/Eric Risberg
Nvidia-sjef Jensen Huang snakket om hvordan AI ville gjøre jobben til utviklere på Nvidia GTC in San Jose denne uken. 📸: NTB/AP/Eric Risberg Vis mer

For en stund siden gikk Nvidia-sjef Jensen Huang ut og påsto at det ikke lenger er nødvendig å lære barn koding. Denne uken gikk han enda lenger da han på AI-konferansen Nvidia GTC presenterte sin visjon for hvordan man kommer til å utvikle programvare i fremtiden.

– Det er usannsynlig at du kommer til å skrive den fra scratch eller skrive en masse Python-kode eller noe sånt. Det er veldig sannsynlig at du kommer til å sette sammen et team av AI-er, sa Huang.

Jeg tror Huang (og andre) tar grundig feil når han antyder at vi ikke kommer til å trenge å programmerere i fremtiden. Selvfølgelig sier han det, Nvidia er blant de som tjener mest penger på å hype AI så mye som mulig.

Det er selvfølgelig temmelig åpenbart at programvareutvikling kommer til å være drevet av AI i mye større grad enn i dag. Det er bare å se på hvor raskt verktøy som Copilot har blitt en nesten uunnværlig del av hverdagen til mange utviklere.

Stikkordet her er verktøy. AI er bare et nytt verktøy for utviklere.

På samme måte som bønder har byttet ut hest og manuelle verktøy med avanserte landbruksmaskiner, roboter og datastyrte fjøs for å bli mer effektive, får utviklere nye verktøy som gjør dem i stand til å bli mer effektive i sin jobb.

Disse verktøyene er suverene for å komme raskere til målet. Men så er programvareutvikling temmelig mye mer enn bare å lage noe som ser fint ut på overflaten eller som på ett eller annet vis virker.

En AI kan kanskje bli god på en del av det tekniske og kan sikkert også lage enkeltstående komponenter som fungerer fint. Men når du skal lage en stor og kompleks programvareløsning så handler det vel så mye om å prate med brukerne og finne ut hva de trenger. Og så finne ut hvilke komponenter man trenger og hvordan alt best mulig bør sys sammen.

«Mennesker er bedre til å forstå menneskers behov enn det maskiner noen gang kommer til å bli.»

Og når brukerne har fortalt hva de trenger, så kan en kunnskapsrik og dyktig utvikler sette sammen en løsning som kanskje er litt annerledes enn den brukerne trodde de trengte. Men som likevel er bedre – fordi mennesker er bedre til å forstå menneskers behov enn det maskiner noen gang kommer til å bli. Og menneskelige utviklere er best til å forstå hvordan behovene kan dekkes.

Utviklere kommer til å bruke AI til å effektivisere rutinemessige oppgaver, så mer av tiden kan brukes til å lage enda bedre programvare. Om den programvaren vil bli laget ved å sitte og skrive kode, eller om vi vil bruke andre mer visuelle verktøy, vet jeg ikke.

Men utviklere kommer vi i hvert fall til å trenge, det er jeg temmelig sikker på. Utviklere med litt andre – og bedre – verktøy. Men fortsatt utviklere.

Ukas beste saker på kode24:

🦜 Nå får vi et felles designsystem: – Interessen sier litt om behovet

Digdir er snart klare med et felles designsystem med åpen kildekode, der flere offentlige etater har bidratt.

🐅 Mener OpenAIs GPT-butikk er full av spam og søppel

OpenAIs markedsplass for GPT-er oversvømmes av bisarre GPT-er, dårlig kvalitet og brudd på opphavsrett, ifølge en gjennomgang fra TechCrunch.

🍼 Accenture kjøper Udacity – investerer 11 milliarder i opplæring

Starter Accenture LearnVantage ved å kjøpe opp det kjente kursnettstedet.

🦆 Java 22 er ute – satser på å kapre VS Code-utviklerne, også

– Vi så på støtten for Java i VS Code, og fant at den ikke var spesielt bra, sier Oracle, som satser videre på egen utvidelse.

👞 Hundrevis av nettsider lakk data: «Firebase er lett å sette opp feil»

Penetrasjonstestere advarer etter at 900 nettsider lakk data om millioner av brukere på grunn av feilkonfigurert Firebase.

🦝 Sbanken stenger nettbanken i tre dager, midt i uka

Overgangen til DNB og ny app skaper tre dager nedetid for kundene.

🧊 Java-trøbbel i ny macOS: Får JetBrains-editorer til å krasje

Oracle advarer brukere mot å oppdatere til macOS 14.4, som lager trøbbel for Java-applikasjoner.

🧥 Musk har opensourcet AI-modellen Grok

Nå kan alle bruke xAI sin 314 milliarder parametre store språkmodell som de vil, også til kommersielle formål.

🎩 Å gi ut bok har fått Katrine til å innse hvor bortskjemt hun er som utvikler

- Jeg har nok litt godt av å være på hver ende av skalaen, forteller Katrine Kølleskov Bryn, som gir ut tegneserieboka Chanta.

🥭 Million Lint finner ut hvorfor React-appen din er så treg

Million Lint viser deg rett i editoren hvordan du kan optimalisere React-koden. Løsningen er lovende, men buggete.

God helg

Tror du en AI på ett eller annet tidspunkt kan klare å lage en helseplattform som fungerer? Altså lage den fra scratch, bare basert på litt tekstinput? Det tror ikke jeg.

Det viser seg jo at ikke en gang mennesker har klart å lage en velfungerende helseplattform. Jeg er temmelig sikker på at man også i fremtiden vil trenge et team av smarte utviklere for å lage noe så komplekst.

Men mennesker vil kunne lage den raskere og mer effektivt takket være hjelp fra nye AI-verktøy.

God helg!
– Kurt 🤓